Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πείνα και θάνατος στη Γάζα - Εκεχειρία στο Ραμαζάνι βλέπει ο Biden, καμία σχέση λένε Hamas - Ισραήλ

Πείνα και θάνατος στη Γάζα - Εκεχειρία στο Ραμαζάνι βλέπει ο Biden, καμία σχέση λένε Hamas - Ισραήλ
H κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική με χιλιάδες ανθρώπους να τρώνε φύλλα φυτών και ζωοτροφές για να καταφέρουν να επιβιώσουν
(upd13) Τη στιγμή που ο θάνατος και η πείνα έχουν κατακλύσει τη Λωρίδα της Γάζας, οι Αμερικάνοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι έως την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου θα έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Hamas για μια κατάπαυση πυρός με ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστίνιων κρατούμενων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας πιθανότατα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden
υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα για όλη την περίοδο του Ραμαζανιού,το οποίο θα διαρκέσει από τις 10 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Hamas εξετάζει σχέδιο πρότασης για εκεχειρία που περιλαμβάνει την κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους ενώ παράλληλα προβλέπεται πως θα επιτραπεί σε αρτοποιεία και νοσοκομεία να επισκευαστούν καθώς και να διέρχεται καθημερινά μια ανθρωπιστική βοήθεια 500 φορτηγών την ημέρα.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές θεωρείται ως η πιο σοβαρή προσπάθεια για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή, οι Αμερικάνοι και οι συμμαχικές δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν θέσεις και υποδομές των Houthis στην Υεμένη, εκεί που πλέει πλέον και η ελληνική φρεγάτα Ύδρα.

Εκειχειρία 40 ημερών

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, προβλέπεται παύση σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 40 ημέρες και ανταλλαγή 10 Παλαιστίνιων κρατουμένων για έναν Ισραηλινό όμηρο.
Όπως αναφέρεται, η Hamas θα αφήσει ελεύθερους 40 ομήρους που θα αφορούν γυναίκες, παιδιά κάτω των 19 ετών, άτομα άνω των 50 ετών και ασθενείς.
Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 Παλαιστίνιους, με τη δέσμευση ότι δεν θα τους ξανασυλλάβει.
Πέρα από την επισκευή νοσοκομείων και αρτοποιείων, θα δοθούν χιλιάδες σκηνές σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Biden: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas για εκεχειρία.
«Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας μου λέει ότι είμαστε κοντά.
Είμαστε κοντά, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα.
Η ελπίδα μου είναι ότι έως την ερχόμενη Δευτέρα, θα έχουμε μια κατάπαυση του πυρός» υποστήριξε ο Αμερικάνος πρόεδρος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Ισραήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.
«Το Ραμαζάνι φθάνει και υπάρχει συμφωνία των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ώστε να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στον Γάζα» ανέφερε ο Biden μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Hamas: Πρόωρα τα σχόλια του Biden

Πάντως αξιωματούχος της Hamas υποστήριξε πως είναι πρόωρα τα σχόλια του Αμερικάνου προέδρου σχετικά με το σενάριο μιας κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.
Όπως είπε, η τοποθέτηση αυτή δεν ταιριάζει με την κατάσταση που επικρατεί στο έδαφος.
«Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά που πρέπει να γεφυρωθούν» υποστήριξε αξιωματούχος της Hamas.
Ισραήλ και Hamas εξακολουθούν - δημοσίως τουλάχιστον - να διατυπώνουν διαφορετικές θέσεις και να αλληλοκατηγορούνται για τη μη επίτευξη συμφωνίας.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παρεμποδίζει τις διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα πεθαίνουν υπό την ισραηλινή πολιορκία.
Δεν θα επιτρέψουμε στον εχθρό να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις ως κάλυμμα αυτού του εγκλήματος» τόνισε ο Haniyeh.

Ισραήλ: Δεν ξέρουμε που βασίζεται η αισιοδοξία των ΗΠΑ

Αλλά και από το Ισραήλ δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του Αμερικάνου προέδρου.
Ισραηλινά ΜΜΕ επικαλούνται έναν κορυφαίο Ισραηλινο αξιωματούχο, ο οποίος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Biden για κατάπαυση πυρός, επισήμανε πως δεν μπορεί να καταλάβει από που αντλεί την αισιοδοξία του ο Αμερικάνος πρόεδρος και κυρίως που την βασίζει.

Κατάρ: Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά αισιοδοξία

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και το Κατάρ, το οποίο επισήμανε πως δεν υπάρχει ακόμα κάποια θετική εξέλιξη όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε πως παρόλο αυτά, υπάρχει αισιοδοξία όσον αφορά την προοπτική των διαπραγματεύσεων.

Εισβολή στη Rafah ούτως ή άλλως

Πάντως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu διεμήνυσε πως ο ισραηλινός στρατός θα επιτεθεί στη Rafah, ακόμα και αν κηρυχθεί ανακωχή.
Σύμφωνα με τον Netanyahu, η επίθεση στη Rafah θα γίνει καθώς μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η ολοκληρωτική νίκη κατά της Hamas.
Μάλιστα ο στρατός φέρεται να παρουσίασε στην κυβέρνηση το σχέδιο του για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Rafah, βασική προϋπόθεση από πολλούς Δυτικούς προκειμένου να προχωρήσει η ισραηλινή επίθεση.
Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres προειδοποίησε και πάλι το Ισραήλ για τους κινδύνους που ενέχουν για τους κατοίκους από μια επίθεση στη Rafah.

Λιμός στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική με χιλιάδες ανθρώπους να τρώνε φύλλα φυτών και ζωοτροφές για να καταφέρουν να επιβιώσουν.
Όπως αναφέρεται, όσες αποστολές διεθνούς βοήθειας φτάνουν στα βόρεια εδάφη, αυτές λεηλατούνται ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι Ισραηλινοί πυροβολούν κατά όσων πολιτών προσπαθούν να προσεγγίσουν τα φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησαν το Ισραήλ πως συνεχίζει να περιορίζει την έλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη να αποτρέψει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Τρόφιμα από τον αέρα

Εν τω μεταξύ, η Ιορδανία ανακοίνωσε πως προχώρησε σειρά ρίψεων ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και άλλων προμηθειών «απευθείας στον πληθυσμό» στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή μεταγωγικού της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.
Όπως έγινε γνωστό, οι ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε «τέσσερις αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στον πληθυσμό στη Γάζα», ενώ η επιχείρηση είχε σκοπό να «διανεμηθεί βοήθεια απευθείας στον πληθυσμό και να ριφθεί κατά μήκος των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, από τον βορρά ως τον νότο».
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη συμμετοχή αεροσκάφους των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση, διευκρινίζοντας πως έγιναν ρίψεις «2,2 τόνων» βοήθειας, ιδίως «πακέτων με τρόφιμα και κιτ υγιεινής» από γαλλικό μεταγωγικό, μέσα σε «ειδικά εμπορευματοκιβώτια εφοδιασμένα με αλεξίπτωτα».

Στους 30.000 οι νεκροί

Μέχρι στιγμής, οι επιθέσεις των Ισραηλινών στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 29.878 ανθρώπους, στην πλειονότητα τους, γυναίκες και παιδιά.
Περισσότεροι από 70.000 έχουν τραυματιστεί ενώ άγνωστος αριθμός παραμένει θαμμένος κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων.

Επιθέσεις Αμερικάνων κατά Houthis

Ο στρατός των ΗΠΑ κατέστρεψε χθες Δευτέρα 26/2 drones και πυραύλους cruise των ανταρτών Houthis της Υεμένης.
Όπως ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM), οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν «τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, κινητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων cruise κατά πλοίων επιφανείας και τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μιας κατεύθυνσης», που αντίστοιχα ετοιμάζονταν να εξαπολυθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και βρισκόταν πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα».
Όπως επισημαίνεται, τα drones και τα πυραυλικά συστήματα, που εντοπίστηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες, ήγειραν «άμεση απειλή» για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.

Οι Houthis κατέστρεψαν 4 διεθνή υποβρύχια καλώδια στην Ερυθρά – Συνδέουν Ασία, Ευρώπη, Αφρική

Οι αντάρτες Houthis κατέστρεψαν τέσσερα διεθνή υποβρύχια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα που συνδέουν την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική αναφέρει δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Globes.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ζημιές εντοπίζονται κατά μήκος του βυθού μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τζιμπουτί.
Οι επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές διακοπές στις επικοινωνίες του Διαδικτύου στις χώρες του Κόλπου και στην Ινδία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζημιά που προκλήθηκε δεν είναι κρίσιμη, αφού τα υπόλοιπα καλώδια λειτουργούν ομαλά.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες για να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες γραμμές επικοινωνίας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα καλώδια εκτιμάται ότι ανήκουν στα συστήματα AAE-1, Seacom, EIG και TGN.
Το καλώδιο AAE-1 συνδέει την Ανατολική Ασία με την Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου, το EIG συνδέει τη νότια Ευρώπη με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία ενώ το καλώδιο Seacom συνδέει την Ευρώπη, την Αφρική και την Ινδία.
4_149.jpg
5_79.jpg
3_167.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης