Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Hill απαντά στο ερώτημα του εκατομμυρίου - Αυτός είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Biden στην ηγεσία των Δημοκρατικών

To Hill απαντά στο ερώτημα του εκατομμυρίου - Αυτός είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Biden στην ηγεσία των Δημοκρατικών
Ποιοι είναι οι παράγοντες και τα στελέχη των Δημοκρατικών που θα ριχτούν στην κούρσα της διαδοχής του Joe Biden;
Μια καταδικαστική κριτική του Ρεπουμπλικανού ειδικού εισαγγελέα Robert Hur έφερε στο επίκεντρο την ηλικία του Αμερικανού προέδρου Biden και τις ... φθίνουσες σωματικές και διανοητικές του ικανότητες.
Αφού πήρε συνέντευξη από τον Biden, στο πλαίσιο έρευνας για τη διακράτηση ευαίσθητων εγγράφων από τον τότε Αντιπρόεδρο του Obama, o ειδικός εισαγγελέας τον περιέγραψε ως έναν «καλοπροαίρετο γεροντάκι με κακή μνήμη» που είχε «μειωμένες ικανότητες σε προχωρημένη ηλικία».
Αν και φαίνεται σχετικά υγιής για τα δεδομένα ενός άνδρα 81 ετών, τα μακροπρόθεσμα προβλήματα ομιλίας και οι τα συνεχή περιστατικά απώλειας μνήμης του Biden ανησυχούν πολλούς Αμερικανούς και ιδίως ... Δημοκρατικούς.
Εάν τα ζητήματα που σχετίζονται με την ηλικία του Biden επιφέρουν ραγδαίες εξελίξεις, τότε ο νυν πρόεδρος αναπόφευκτα θα αναγκαζόταν να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ εν έψει του 2024.
Και κάπως έτσι η αμερικανική εφημερίδα Hill αναδεικνύει το ερώτημα του ... ενός εκατομμυρίου.
Ποιοι είναι οι παράγοντες και τα στελέχη των Δημοκρατικών που θα ριχτούν στην κούρσα της διαδοχής του Joe Biden;

Gretchen Whitmer - 52 ετών

whitmer.JPG

H δημοφιλής κυβερνήτης του Μίσιγκαν είναι μια πραγματίστρια πολιτικός που κατάγεται από τις πολιτείες που οι Αμερικανοί αποκαλούν «ζώνη της σκουριάς».
Υποστηρίζει τη φροντίδα της υγείας των γυναικών και την επέκταση του Medicaid.
Ενώ συνεργάζεται με τους ντόπιους Ρεπουμπλικάνους για έναν ισορροπημένο κρατικό προϋπολογισμό και έχει περάσει 900 διακομματικά νομοσχέδια, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις φορολογικές περικοπές για τους κατοίκους του Μίτσιγκαν για να ανακουφίσει το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.
Όταν ρωτήθηκε για τις προεδρικές της φιλοδοξίες, η Whitmer τόνισε: «Σκοπεύω να υπηρετήσω τέσσερα χρόνια ως κυβερνήτης».
Αλλά το να σκοπεύεις να κάνεις κάτι δεν είναι το ίδιο με το να λες ότι δεν θέλεις να το κάνεις.

Dean Phillips - 55 ετών

philips.JPG

Ο Phillips έχει ήδη σηκώσει το γάντι.
Είναι Εβραίος βουλευτής από το ιδιότυπο Δημοκρατικό-Αγρότο-Εργατικό Κόμμα της Μινεσότα.
Ο πατέρας του πέθανε στον πόλεμο του Βιετνάμ και η γιαγιά του ήταν η διάσημη αρθρογράφος συμβουλών στο Dear Abby.
Ο Phillips πιστεύει ακράδαντα στα ηλικιακά όρια θητείας για τη Γερουσία και το Ανώτατο Δικαστήριο.
Αν και είναι κεντρώος ... μπαϊντενικός, πρόσφατα τόνισε για τον ηγέτη των Δημοκρατικών πως «οι ψηφοφόροι θέλουν τον ανταγωνισμό και όχι μια στέψη».

Jared Polis - 48 ετών

jared_polis.JPG

Ο Polis είναι ένας έμπειρος πολιτικός που φημίζεται για την αποτελεσματικότητά του.
Ο ομοφυλόφιλος δισεκατομμυριούχος από το Κολοράντο δεν υποχωρεί σε σκληρά προοδευτικά ζητήματα και έχει βελτιώσει τις υποδομές και την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλη την πολιτεία του.
Ωστόσο, το Κολοράντο έχει υψηλή χρήση ναρκωτικών και προβλήματα ψυχικής υγείας, αν και ο κυβερνήτης προσπάθησε να εισαγάγει προγράμματα για την καταπολέμησή τους.
Ο Polis αρνήθηκε όταν ρωτήθηκε αν θα ήταν υποψήφιος για πρόεδρος, ωστόσο μια από τις εταιρείες του κατοχύρωσε πρόσφατα το domain JaredPolisforPresident.com.

Gavin Newsom - 56 ετών

newsom.JPG

Ο Newsom είναι ένας κλασσικός κεντρώος Δημοκρατικός.
Αναστάτωσε πολλούς προοδευτικούς όταν πίεσε για να κρατήσει ανοιχτό το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της πολιτείας και υποστήριξε αμφιλεγόμενα προγράμματα που εξωθούν αστέγους σε θεραπεία ψυχικής υγείας και κατάχρησης ουσιών.
Δίνει αμφιλεγόμενες συνεντεύξεις στο Fox News, με τις εκεί προκλητικές δηλώσεις του να παίρνουν κάθε φορά πρωτοφανή δημοσιότητα.
Ωστόσο, δεν είναι πολύ δημοφιλής εκτός Καλιφόρνια.
Δημοσίως αρνείται ότι θα διεκδικήσει την προεδρία, αλλά ιδιωτικά έχει εδώ και καιρό εκφράσει αυτή τη φιλοδοξία.

Kamala Harris - 59 ετών

harris.JPG

Η Harris είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και πιθανώς το φαβορί σε αυτή την άτυπη κούρσα.
Η στάση της για το ζήτημα των αμβλώσεων είναι δημοφιλής στις γυναίκες όλων των πολιτικών πεποιθήσεων.
Στο εσωτερικό, η Harris ήταν σταθερή, αλλά σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε διστακτική.
Ο Biden φέρεται να την αποκάλεσε «project σε εξέλιξη», υποτίθεται λόγω της αδυναμίας της να οικοδομήσει συναίνεση ακόμη και μέσα στο κόμμα της.
Ωστόσο, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της.
Σε μια υποψηφιότητα ... μικτών φύλων και φυλών που περιλαμβάνει είτε μια γυναίκα με έναν άνδρα ή έναν λευκό με έναν μαύρο, η Harris μπαίνει εκ των πραγμάτων στη συζήτηση

Andy Beshear - 46 ετών
beshear.JPG


Από μια γνωστή πολιτική οικογένεια του Νότου, ο Beshaer είναι ένας μετριοπαθής Δημοκρατικός που συνεργάζεται καλά με τους Ρεπουμπλικάνους.
Είναι βέβαιο ότι θα φέρει ψήφους από τις πολιτείες του χάρτη.
Άλλα πλεονεκτήματα είναι ότι έχει ισχυρό ιστορικό κατά των ναρκωτικών και υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις.
Από την άλλη πλευρά, οι δημοκρατικοί προοδευτικοί μπορεί να διαφωνήσουν κατά του σχετικού συντηρητισμού του.
Ο Beshear είπε δημόσια όχι σε μια υποψηφιότητα, αλλά οι Δημοκρατικοί του Κεντάκι τον αναφέρουν ως υποψήφιο με χαρακτηριστικά «δυνατού αουτσάιντερ».

Από την άλλη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ισχυρότερο φαβορί για την αντικατάσταση του Biden δεν προέρχεται καν από την πολιτική οικογένεια των Δημοκρατικών.
Ο ισχυρότερος υποψήφιος απέναντι στον νυν πρόεδρο εξακολουθεί να είναι ο πρώην πρόεδρος Donald Trump και φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
Θα παίξει στα δεξιά σημεία της ατζέντας με έμφαση στον πληθωρισμό, στην εγκληματικότητα, τη μετανάστευση και τα ζητήματα φύλου και παραδοσιακής οικογένειας.
Η άλλη υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, η 52χρονη Nikki Haley που εξακολουθεί να είναι υποψήφια, επικρατεί του Trump στη νεότητά της και στην ελκυστικότητα των νεότερων ψηφοφόρων.
Ωστόσο, παλεύει ενάντια στη πανίσχυρη εκλογική βάση του Tump που έχει διακομματικά χαρακτηριστικά.
Φυσικά, από την άλλη είναι επικίνδυνο να υποτιμάς τον Biden , όπως πολύ σωστά σημείωσε ο κομματικός Ρεπουμπλικανός Newt Gingrich.
Ο Biden έχει ένα πανίσχυρό οικονομικό λόμπι που τον προωθεί να συνεχίσει μέχρι τέλους.
Θα φτάσει όμως μέχρις εκεί πολιτικά άτρωτος;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης