Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παλαιστίνη: Ο πρόεδρος Abbas έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή ηγεσίας

Παλαιστίνη: Ο πρόεδρος Abbas έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή ηγεσίας
Ο πρόεδρος Abbas με διάταγμά του «αποδέχτηκε την παραίτηση» ζητώντας από τον Shtayyeh και τους υπουργούς του «να παραμείνουν προσωρινά στις θέσεις τους μέχρι να προκύψει νέα κυβέρνηση
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas έκανε δεκτή απόψε την παραίτηση της κυβέρνησης, η οποία είχε ανακοινωθεί το πρωί, τη στιγμή που εντείνονται οι παρασκηνιακές συνομιλίες για την αναδιάρθρωση της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας στο πλαίσιο της «μεταπολεμικής» Γάζας.
«Υπέβαλα την παραίτηση της κυβέρνησης στον πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίου και σήμερα την υποβάλλω ξανά γραπτώς», ανέφερε το πρωί από τη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Mohammad Shtayyeh, ο πρωθυπουργός από την άνοιξη του 2019.
Αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος Abbas με διάταγμά του «αποδέχτηκε την παραίτηση» ζητώντας από τον Shtayyeh και τους υπουργούς του «να παραμείνουν προσωρινά στις θέσεις τους, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».
«Το επόμενο στάδιο απαιτεί νέα κυβερνητικά μέτρα και πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας (…) μια κατεπείγουσα ανάγκη ενδοπαλαιστινιακής ομοφωνίας» και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα έχει εξουσία τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα, ανέφερε εξάλλου ο Shtayyeh.
Από τον Ιούνιο του 2007, μετά τις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις, η παλαιστινιακή ηγεσία είναι μοιρασμένη μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής του Abbas, που διαθέτει περιορισμένες εξουσίες στη Δυτική Όχθη, ενώ η Hamas ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Παλαιστίνιος αναλυτής Yassan Hatibb εκτίμησε ότι η παραίτηση της κυβέρνησης Shtayyeh δεν είναι μια κίνηση απείθειας απέναντι στον Abbas αλλά μάλλον ένας τρόπος να δείξει η Παλαιστινιακή Αρχή ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις, προσβλέποντας στο τέλος του πολέμου στη Γάζα.
Αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, μεγάλες δυνάμεις της Δύσης αλλά και αντίπαλοι του Mahmoud Abbas τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής που θα αναλάβει εντέλει τη διακυβέρνηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Με την παραίτηση της κυβέρνησης Shtayyeh, «ο Mahmoud Abbas θέλει να δείξει στον μεσολαβητή ότι είναι και αυτός έτοιμος να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο Hatibb, διευκρινίζοντας ότι η νέα παλαιστινιακή ηγεσία θα συμπεριλάβει στοιχεία τόσο της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και της Hamas.
«Εάν ο Abbas και η Hamas καταλήξουν σε μια συμφωνία, αυτή θα μπορούσε να είναι μια νέα φάση στην παλαιστινιακή πολιτική. Θα είναι σημαντικό επειδή οι δύο πλευρές επιχείρησαν πολλές φορές μια προσέγγιση, χωρίς να το καταφέρουν», εξήγησε ο Hatibb μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Όμως υπάρχουν ακόμη ισχυρές πιθανότητες να αποτύχουν όλα επειδή απομένουν πολλά θέματα προς επίλυση, για παράδειγμα η σύνθεση αυτής της τεχνοκρατικής κυβέρνησης και πόσες αρμοδιότητες θα έχει η Hamas στη Γάζα», πρόσθεσε.
Για τον Halil Sikak, τον διευθυντή του Παλαιστινιακού Κέντρου Ερευνών για την Πολιτική και τις Δημοσκοπήσεις, ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο που εδρεύει στη Ραμάλα, η παραίτηση της κυβέρνησης Shtayyeh δεν είναι παρά «διακοσμητική» και εντάσσεται στην προσπάθεια του Αbbas να δείξει ότι είναι πρόθυμος για μεταρρυθμίσεις.
«Ο Abbas θέλει να δείξει στον κόσμο ότι είναι έτοιμος να κάνει αλλαγές (…) αλλά η μοναδική πραγματική μεταρρύθμισης θα ήταν να πάει στο σπίτι του», είπε ο Sikak, σημειώνοντας ότι όποιος διαδεχτεί τον Shtayyeh «θα είναι αναγκασμένος να είναι πιστός» στον Παλαιστίνιο πρόεδρο επειδή αυτός κυβερνά «σαν να είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής».
Τους τελευταίους μήνες πολλοί Παλαιστίνιοι επέκριναν τον 88χρονο ηγέτη, ο οποίος εξελέγη για τελευταία φορά το 2005, για την «ανικανότητά του» απέναντι στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο Abbas δεν προστάτευσε τον πληθυσμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και δεν σήκωσε ούτε το μικρό του δαχτυλάκι για τη Γάζα. Και τώρα, θέλει να είναι παρών την ‘επόμενη ημέρα’ αλλά δεν έκανε τίποτα από την αρχή του πολέμου. Αν νομίζετε ότι είμαι σκληρός, να ξέρετε ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι είναι σκληρότεροι από εμένα», πρόσθεσε ο Sikak.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης