Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο επικύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο επικύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η επικύρωση του πρωτοκόλλου στην ουγγρική Βουλή εγκρίθηκε με πλειοψηφία 188 ψήφων επί συνόλου 199 βουλευτών
Το ουγγρικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Πλέον όλα τα μέλη της Συμμαχίας έχουν δώσει το πράσινο φως και η σκανδιναβική χώρα είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η επικύρωση του πρωτοκόλλου στην ουγγρική Βουλή εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (188 ψήφοι επί συνόλου 199 βουλευτών), δίνοντας τέλος σε σχεδόν δύο χρόνια αναμονής.
 
Ulf Kristersson (Σουηδός πρωθυπουργός): Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα

Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson, στον απόηχο της επικύρωσης της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ εκ μέρους του ουγγρικού κοινοβουλίου.
«Τα κοινοβούλια όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ψήφισαν τώρα υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» υπενθύμισε μέσω του λογαριασμού του στο X/Twitter.
Ενώ, τέλος, ο Kristersson προανήγγειλε ότι η Σουηδία είναι έτοιμη να επωμιστεί την ευθύνη της, που συνεπάγεται η ένταξή της στο ΝΑΤΟ, για την ευρωατλαντική ασφάλεια.


Stoltenberg (γ.γ. ΝΑΤΟ): Χαιρετίζω την έγκριση του πρωτοκόλλου από την ουγγρική βουλή

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stotenberg χαιρέτισε, προ ολίγου, με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έγκριση που παρείχε το ουγγρικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Τώρα που όλοι οι Σύμμαχοι έχουν εγκρίνει, η Σουηδία θα γίνει ο 32ος Σύμμαχος του ΝΑΤΟ» τόνισε ο επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, επιβεβαιώνοντας την ένταξη της Στοκχόλμης.
«Η συμμετοχή της Σουηδίας θα μας κάνει όλους πιο δυνατούς και πιο ασφαλείς» κατέληξε στη σύντομή δήλωσή του ο Stoltenberg. 


Η στροφή Orban

Η υπερψήφιση του πρωτοκόλλου ακολουθεί τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Σουηδού πρωθυπουργού, Ulf Kristersson, και του Ούγγρου ομολόγου του, Viktor Orbán, κατά την οποία συμφώνησαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους - λέγοντας μάλιστα ότι είναι "έτοιμοι να πεθάνουν ο ένας για τον άλλον".
Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης μια νέα στρατιωτική συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας θερμής αλλά αυστηρά σκηνοθετημένης κοινής συνέντευξης Τύπου στην ουγγρική πρωτεύουσα, στην οποία η Σουηδία υποσχέθηκε να πουλήσει τέσσερα νέα αεροσκάφη Gripen για να προστεθούν στα 14 που έχει ήδη αγοράσει η Ουγγαρία, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Η στροφή ήρθε αφού ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Fidesz πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να τεθεί το θέμα στο ουγγρικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα, όταν αυτό ανοίξει ξανά μετά τις χειμερινές διακοπές του.
Η Στοκχόλμη εγκατέλειψε τη διαχρονική εξωτερική πολιτική της ουδετερότητας προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερη ασφάλεια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είχε, επίσης, ως αποτέλεσμα την ... προσέγγιση των άμεσων συνόρων της Ρωσίας με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για όλη την Ήπειρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης