Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφύλιος στην ΕΕ μεταξύ Borrel και von der Leyen - «Με αυτή την απόλυτη φιλοϊσραηλινή στάση εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό της»

Εμφύλιος στην ΕΕ μεταξύ Borrel και von der Leyen - «Με αυτή την απόλυτη φιλοϊσραηλινή στάση εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό της»
«Είναι ανοιχτό μυστικό ότι οι Ισραηλινοί χρηματοδότησαν τη Hamas προκειμένου να διχάσουν τους Παλαιστίνιους», υποστηρίζει εκ νέου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell επέκρινε την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von den Leyen για την ετεροβαρώς «φιλοϊσραηλινή της στάση».
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais την Κυριακή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης μίλησε με σκληρά λόγια για το ταξίδι που έκανε η von der Leyen στο Τελ Αβίβ τον Οκτώβριο του 2023, όπου πρόσφερε την άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ στον πόλεμό της κατά της Hamas.
«Αυτό το ταξίδι της von der Leyen, με μια τόσο απολύτως φιλο-ισραηλινή στάση, χωρίς να εκπροσωπεί κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό της σε ένα ζήτημα διεθνούς πολιτικής, είχε υψηλό γεωπολιτικό κόστος για την Ευρώπη», επεσήμανε σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους.
Τόνισε, επίσης, ότι η υποστήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στο Ισραήλ φαίνεται να του κοστίζει σε ψήφους από τη εκλογική βάση των Δημοκρατικών νεαρής ηλικίας.
«Η Hamas είναι μια ιδέα και μια ιδέα μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με μια άλλη ιδέα. Τα σχέδια του Netanyahu για τη Γάζα είναι απαράδεκτα. Σπέρνουν τους σπόρους του μίσους για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε ο Borrell στην ισπανική εφημερίδα.
«Είναι ανοιχτό μυστικό ότι οι Ισραηλινοί χρηματοδότησαν τη Hamas προκειμένου να διχάσουν τους Παλαιστίνιους», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας έναν παλαιότερο ισχυρισμό του.
Τοποθετούμενος στην εν λόγω συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Diario την Κυριακή, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ επέκρινε την ισραηλινή κυβέρνηση επειδή αρνήθηκε να ακούσει οποιαδήποτε κριτική, ακόμη και όταν αυτή προέρχεται από τον ΟΗΕ.
«Διεκδικώ ξανά το δικαίωμά μου να επικρίνω τις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης χωρίς να θεωρούμαι αντισημίτης. Τα δύο πράγματα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους» έσπευσε να ξεκαθαρίσει.
Υποστήριξε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει μια λύση δύο κρατών, εάν το Ισραήλ δεν επιθυμεί.
Ο Borrell επέκρινε περαιτέρω τις ΗΠΑ για το πρόσφατο veto τους σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πρότεινε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Αν και μπορεί να μην είναι πρόθεσή τους, ενισχύουν τον Netnayhu», εξήγησε στρεφόμενος κατά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Πρόσθεσε ότι ενώ το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, η χρήση βίας που ασκεί το εβραϊκό κράτος είναι «δυσανάλογη».
«Βρισκόμαστε ήδη μάρτυρες μιας καταστροφής: Ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να αναστείλει τη βοήθειά του και το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον λιμό ως πολεμικό όπλο, κάτι που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο» κατέληξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης