Τελευταία Νέα
Διεθνή

Orban: Το ουγγρικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - «Έτοιμοι να πεθάνουμε ο ένας για τον άλλον»

Orban: Το ουγγρικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - «Έτοιμοι να πεθάνουμε ο ένας για τον άλλον»
Η Ουγγαρία είναι το τελευταίο από τα 31 μέλη που επικυρώνει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία
Το ουγγρικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Viktor Orban.
Έτσι, βάζει τέλος σε μήνες εκκρεμότητας για το αίτημα ένταξης, με την Ουγγαρία να είναι το τελευταίο από τα 31 μέλη που επικυρώνει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Η στροφή Orban

Η ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα,  ακολουθεί τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Σουηδού πρωθυπουργού, Ulf Kristersson, και του Ούγγρου ομολόγου του, Viktor Orbán, κατά την οποία συμφώνησαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους - λέγοντας μάλιστα ότι είναι "έτοιμοι να πεθάνουν ο ένας για τον άλλον".
Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης μια νέα στρατιωτική συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας θερμής αλλά αυστηρά σκηνοθετημένης κοινής συνέντευξης Τύπου στην ουγγρική πρωτεύουσα, στην οποία η Σουηδία υποσχέθηκε να πουλήσει τέσσερα νέα αεροσκάφη Gripen για να προστεθούν στα 14 που έχει ήδη αγοράσει η Ουγγαρία, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Η στροφή ήρθε αφού ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Fidesz πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να τεθεί το θέμα στο ουγγρικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα, όταν αυτό ανοίξει ξανά μετά τις χειμερινές διακοπές του.
Η Στοκχόλμη εγκατέλειψε την πολιτική της μη συμμαχίας για μεγαλύτερη ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είχε επίσης ως αποτέλεσμα την επέκταση των άμεσων συνόρων της Ρωσίας με τη συμμαχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης