Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται το τέλος - Ο τρίτος χρόνος του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι η καταστροφή του Zelensky

Έρχεται το τέλος - Ο τρίτος χρόνος του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι η καταστροφή του Zelensky
Η πολιτική πίεση στο εσωτερικό, η διάσπαση της διεθνούς υποστήριξης και η προοπτική επανεκλογής του Trump συνιστούν υπαρξιακές απειλές
Ο Volodymyr Zelensky έχει ένα δύσκολο έργο τους επόμενους μήνες.
Καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη πράξη ισορροπίας.
Η ουκρανική κοινωνία έχει εξαντληθεί από τον πόλεμο και η διεθνής υποστήριξη διασπάται, οδηγώντας σε κρίσιμη έλλειψη πυρομαχικών στο μέτωπο, σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian. 
Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι Ουκρανοί δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν την ιδέα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, δεδομένου ότι θα υπήρχαν λίγοι μηχανισμοί που θα ανάγκαζαν τη Ρωσία να την τηρήσει, και θα κινδύνευε απλώς να δώσει χρόνο στη Μόσχα να αναπληρώσει τις δυνάμεις της και να χτυπήσει ξανά την Ουκρανία.
Σε μια συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Κυριακή, μια ημέρα μετά τη δεύτερη επέτειο της εισβολής, ο Zelensky υπογράμμισε το διακύβευμα του επόμενου έτους.

Καθοριστική η τρίτη χρονιά - Καταστροφή για την Ουκρανία η εκλογή Trump

«Το πρώτο έτος ήταν απλώς επιβίωση, απόλυτη επιβίωση... Το δεύτερο έτος ήταν ανθεκτικότητα, αντίσταση... Το τρίτο έτος θα είναι καθοριστικό.
Είναι μια χρονιά προκλήσεων από μέσα και από έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Zelensky παραδέχθηκε ότι πολλά για το μέλλον της Ουκρανίας εξαρτώνται από αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες, και ιδιαίτερα από τη διάθεση στην Ουάσινγκτον.
«Η καθοριστική στιγμή θα είναι οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τότε θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια», είπε, ίσως το πιο κοντινό που μπορεί να έρθει στο να αναγνωρίσει δημοσίως ότι μια προεδρία Trump είναι πιθανό να είναι μια απόλυτη καταστροφή για την Ουκρανία.
Όσον αφορά το τεράστιο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ που έχει κολλήσει επί του παρόντος στο Κογκρέσο, ο Zelensky μπορούσε να πει μόνο τα εξής: «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μια θετική απόφαση, διότι διαφορετικά θα με αφήσει να αναρωτιέμαι σε τι είδους κόσμο ζούμε».

Εσωτερικά προβλήματα

Εκτός από αυτά τα εξωτερικά προβλήματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν είναι υπό τον έλεγχό του, η χρονιά μπορεί να είναι δύσκολη και εσωτερικά.
Ενώ εξακολουθεί να έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής μεταξύ των Ουκρανών, δεν θεωρείται πλέον ανέγγιχτος και ο πολιτικός ανταγωνισμός επιστρέφει στην Ουκρανία.
Πριν από δύο χρόνια, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή πλήρους κλίμακας, η άρνηση του Zelensky να εγκαταλείψει το Κίεβο και τα μηνύματα προκλητικής συμπεριφοράς του σε βίντεο ενέπνευσαν πολλούς στην Ουκρανία και στο εξωτερικό.
Πρόσφατα, ωστόσο, υπήρξαν υπονοούμενα ότι η ομάδα του Zelensky, εξακολουθεί να βρίσκεται στη "λειτουργία καταφυγίου" των πρώτων ημερών του πολέμου, κυβερνώντας με έναν μικρό κύκλο. Αρκετές πηγές ανέφεραν ότι σε πρόσφατες συναντήσεις ο πρόεδρος εμφανίστηκε εξαντλημένος, μετά από δύο χρόνια ηγεσίας μιας χώρας σε πόλεμο.
Την Κυριακή, εμφανίστηκε αποφασισμένος να δείξει ότι εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της αφήγησης και να είναι γεμάτος ζωή.
Υπήρχαν ακόμη και περιστασιακές αναλαμπές από την προηγούμενη ζωή του ως κωμικός ηθοποιός.
Όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έλεγε στον Putin,  αν ο Ρώσος πρόεδρος του τηλεφωνούσε απόψε, ο Zelensky απάντησε γρήγορα: "Δεν θα το κάνει, γιατί δεν έχει κινητό".
Ωστόσο, τις λίγες φορές που ο Zelensky πιέστηκε για θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο ίδιος βγήκε σε άμυνα.
Όταν ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα έδινε τελικά έναν συνεκτικό λόγο για τους λόγους για τους οποίους απέλυσε τον προηγούμενο διοικητή του στρατού Valerii Zaluzhny, ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι υποκινήθηκε εν μέρει από τον εκνευρισμό του για τα υψηλά ποσοστά αποδοχής, ο Zelenskiy είπε συνοπτικά ότι επρόκειτο για εσωτερικό θέμα και προχώρησε.
Παρόμοια ήταν και η απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με ένα πρόσφατο σκάνδαλο που αφορούσε την παρακολούθηση δημοσιογράφων από την υπηρεσία ασφαλείας SBU.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης