Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δέκα «εκπλήξεις»… δυσάρεστες που ετοιμάζει στον κόσμο ο Trump εάν επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ

Δέκα «εκπλήξεις»… δυσάρεστες που ετοιμάζει στον κόσμο ο Trump εάν επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ
Μέσα στην πιθανή ατζέντα της δεύτερης θητείας του Trump…
Από τις πανεθνικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων μέχρι τους πολιτισμικούς πολέμους, τις επιθέσεις στην επιστήμη του κλίματος και τον πολιτικό οπλισμό του στρατού, η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να κάνει την περίοδο Trump 1.0 να φαίνεται μια ήμερη θητεία.
Μια όλο και πιο λεπτομερής εικόνα της ατζέντας του πρώην προέδρου Donald Trump για τη δεύτερη θητεία αναδύεται, με το Politico να συγκεντρώνει τις βασικές γραμμές της, προκειμένου να δώσει μια εικόνα του τι θα σημαίνει για τον κόσμο μια δεύτερη θητεία.
Ορισμένα από τα στοιχεία έχουν ήδη ειπωθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με τις δημόσιες δηλώσεις του να εκτείνονται από το ότι θα εγκαταλείψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ έως ότι θα υπηρετούσε ως «δικτάτορας» την «πρώτη μέρα», καθώς και στις διαρροές των προσωπικών του σκέψεων για απαγόρευση αμβλώσεων για κυήσεις πάνω από 16 εβδομάδων.
Άλλα θέματα στη δυνητική ατζέντα για τη δεύτερη θητεία του Trump θα ήταν πιο αναλυτικά αλλά και εκτεταμένα, από τη δημοσίευση ομοσπονδιακών επιστημονικών εκθέσεων που αμφισβητούν την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μέχρι την έναρξη νέων και ευρύτερων εμπορικών πολέμων, την καταστολή των πολιτικών για τους τρανς και την απελευθέρωση της βιομηχανίας κρυπτογράφησης από την απειλή της ρύθμισης.
Έτσι, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι επικριτές του πρώην προέδρου προβλέπουν ότι ένας επανεκλεγμένος Trump θα εξαπολύει μια πιο εστιασμένη και επιθετική επίθεση στο status quo.
Αυτή τη φορά, λένε, θα ήταν γνώστης των μηχανισμών της άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας.
Έχοντας τοποθετήσει τόσους πολλούς συντηρητικούς στα ομοσπονδιακά δικαστικά σώματα, θα αντιμετώπιζε λιγότερη αντίσταση από τα δικαστήρια.
Και θα ήταν πιο αποφασισμένος να τοποθετήσει πιστούς, όχι παραδοσιακούς με εμμονή με κανόνες, σε ανώτερους ρόλους.
Η δεύτερη θητεία του Trump θα ήταν «δραματικά πιο περιεκτική και πιο επιθετική και πιο αποφασισμένη να αλλάξει ριζικά το κατεστημένο», δήλωσε ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Newt Gingrich, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο το 2017 με τίτλο «Κατανοώντας τον Trump».
Ποιες είναι οι δέκα εκπλήξεις όμως που επιφυλάσσει ο Trump, σε περίπτωση που επανεκλεγεί;

Απαγόρευση των αμβλώσεων σε κόκκινες και μπλε πολιτείες

Ως υποψήφιος, ο Trump έχει διεκδικήσει τα εύσημα για τον θάνατο του Roe εναντίον Wade και τον εαυτό του ως μετριοπαθή για τα δικαιώματα των αμβλώσεων - και έχει απογοητεύσει τις ομάδες κατά των αμβλώσεων αρνούμενος να ασπαστεί ανοιχτά ή να αποκλείσει μια εθνική απαγόρευση.
Ωστόσο, αυτές οι ίδιες ομάδες, σε συνεργασία με βετεράνους της προηγούμενης κυβέρνησης Trump, εκπονούν σχέδια για μια μεγάλη ατζέντα κατά των αμβλώσεων που θα απαγόρευε τη διαδικασία από ακτή σε ακτή, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών των οποίων οι νόμοι ή τα συντάγματα εγγυώνται τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.
Οι προτάσεις θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τις πολιτικές του κατά της πρώτης θητείας κατά των αμβλώσεων - τις οποίες ο Biden έκτοτε άρει - και θα στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας, παρακάμπτοντας ένα εμποδισμένο Κογκρέσο.
Η προοπτική τρομοκρατεί τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων, οι οποίοι βλέπουν μια δεύτερη κυβέρνηση Trump ως απειλή για όλη τη δουλειά που έχουν κάνει τα τελευταία δύο χρόνια για την αποκατάσταση και την υπεράσπιση της πρόσβασης στις αμβλώσεις σε κρατικό επίπεδο.
Οι λόγοι ανησυχίας τους αυξήθηκαν αφού οι New York Times ανέφεραν αυτόν τον μήνα ότι ο Trump είπε ιδιωτικά σε βοηθούς και υποστηρικτές ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Επιστήμη… του κλίματος

Ο Trump πέρασε την πρώτη του θητεία καταρρίπτοντας τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της κυβέρνησης Obama, έβαλε τους λομπίστες ορυκτών καυσίμων επικεφαλής βασικών υπηρεσιών και αποχώρησε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα - καθιστώντας τις ΗΠΑ το μόνο έθνος στον κόσμο που απορρίπτει τη συμφωνία ορόσημο.
Για τη συνέχεια, οι υποστηρικτές του θέλουν ο Trump να κυνηγήσει την ίδια την ομοσπονδιακή επιστήμη του κλίματος - και να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθοδήγηση των κυβερνητικών πολιτικών.
Ο Trump όχι μόνο αρνήθηκε να προχωρήσει τόσο μακριά κατά την πρώτη του θητεία, αλλά οι υπηρεσίες του συνέχισαν να κάνουν εκτιμήσεις για το κλίμα που δήλωναν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί απειλή για το μέλλον του έθνους.
Οκτώ ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, το επιστημονικό γραφείο του στον Λευκό Οίκο απέλυσε ακόμη και κομματικούς ερευνητές που είχαν προσπαθήσει να εντάξουν την επιστήμη του κλίματος στο κυβερνητικό αρχείο.
Τώρα, καθώς επιτίθεται στις περιβαλλοντικές πολιτικές του Biden ως «Πράσινη Νέα Απάτη» και κλιμακώνει τις επιθέσεις του στις ανεμογεννήτριες, οι υποστηρικτές του Trump αναμένουν από αυτόν να πάρει τη μάχη κατά των ομοσπονδιακών πολιτικών για το κλίμα μια βαθμίδα ψηλότερα.
Το Project 2025 παρουσιάζει προτάσεις για την επόμενη συντηρητική διοίκηση που θα απορρίψει τις δεκαετίες έρευνας που δείχνουν τις ολοένα και πιο τρομερές συνέπειες της αύξησης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα.
Θα στρέψει βασικούς κυβερνητικούς φορείς όπως η EPA προς την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας.
Το έργο Heritage προτείνει ακόμη και την εξάλειψη ενός από τους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς στον κόσμο, την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, αποκαλώντας τον «ένα από τους κύριους μοχλούς της βιομηχανίας συναγερμού για την κλιματική αλλαγή».
Αυτό θα είχε σημαντικό κυματισμό και θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προετοιμάζει τη χώρα για θανατηφόρα κύματα καύσωνα, πυρκαγιές και πλημμύρες.
Οι υπηρεσίες της NOAA, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα μπορούσαν να βρεθούν «εξαλειφθέντες, να σταλούν σε άλλες υπηρεσίες, να ιδιωτικοποιηθούν ή να τεθούν υπό τον έλεγχο κρατών και εδαφών», λέει το σχέδιο.
Επιπλέον, το σχέδιο θα εμπόδιζε το Πεντάγωνο να χρησιμοποιήσει την έρευνα για το κλίμα για να διαμορφώσει τις επιχειρήσεις και την ετοιμότητά του - ένας μακροχρόνιος στόχος καταγγελιών από νομοθέτες του GOP, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες προσπάθειες απομακρύνουν τον στρατό από την βασική του αποστολή.
Ο στρατός έχει ενσωματώσει εδώ και καιρό την επιστήμη του κλίματος, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης θητείας του Trump, για να σκληρύνει τις εγκαταστάσεις και τις βάσεις του ενάντια στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και πιο ακραίες καταιγίδες.

Διεύρυνση των εμπορικών αγώνων ενάντια σε αντιπάλους — και συμμάχους

Ο Trump δεν έχει κρύψει ότι σκοπεύει να επιδιώξει μια δραματική κλιμάκωση της εμπορικής του ατζέντας «Πρώτα η Αμερική» εάν επανεκλεγεί, αυξάνοντας τους δασμούς και άλλους εμπορικούς φραγμούς τόσο κατά των εχθρών όσο και των συμμάχων των ΗΠΑ - πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που θέσπισε κατά την πρώτη του θητεία.
Όπως και πριν, ένας από τους κύριους στόχους του θα ήταν η Κίνα.
Ο Trump επέβαλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την κατάκτηση του Λευκού Οίκου το 2016, καθήκοντα που η κυβέρνηση Biden άφησε σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ.
Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος έχει υποσχεθεί να προχωρήσει πολύ παραπέρα εξαλείφοντας το εμπορικό καθεστώς της Κίνας του «πιο ευνοημένου έθνους», κάτι που θα οδηγούσε σε αυστηρούς δασμούς σε μια σειρά εμπορικών αγαθών, όπως τα smartphones, και πιθανότατα θα προκαλέσει μαζικά αντίποινα.
«Η οικονομική ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια», είπε ο Trump σε ένα βίντεο πολιτικής τον Ιανουάριο του 2023.
«Η Κίνα δεν επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να αναλάβουν τις κρίσιμες υποδομές τους — και η Αμερική δεν πρέπει να επιτρέψει στην Κίνα να αναλάβει τις κρίσιμες υποδομές μας».
«Αν δεν το κάνουμε αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανήκουν στην Κίνα, κάτι που θα τις έκανε πολύ χαρούμενες», πρόσθεσε.
Ο Trump είπε επίσης ότι θα επιβάλει ένα «τετραετές σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση όλων των κινεζικών εισαγωγών βασικών αγαθών - από ηλεκτρονικά μέχρι χάλυβα μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα» και θα δημιουργήσει νέους κανόνες για να εμποδίσει τις αμερικανικές εταιρείες να κάνουν επενδύσεις στην Κίνα.
Οι προτάσεις, που πιθανότατα θα παραβιάζουν τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου, αντιμετωπίζουν σφοδρή ώθηση από τη βιομηχανία και θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών, προειδοποιούν οικονομικοί ειδικοί.

Διεξαγωγή πολιτισμικών πολέμων

Οι προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών κυβερνητών και των σχολικών επιτροπών να περιορίσουν τη διδασκαλία σε θέματα όπως η φυλή, η σεξουαλικότητα και η ταυτότητα φύλου έχουν αναπτυχθεί από τότε που ο Trump έφυγε από τον Λευκό Οίκο, όπως και οι προσπάθειες του Δημοκρατικού Κόμματος να ανακαλέσει την προστασία για τους τρανς μαθητές.
Και ο Trump υπόσχεται ότι αυτός και το Υπουργείο Παιδείας του θα επεκτείνουν αυτόν τον αγώνα.
Το τελευταίο του εκπαιδευτικό σχέδιο απαιτεί τη μείωση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για οποιοδήποτε σχολείο ή πρόγραμμα που περιλαμβάνει «κρίσιμη φυλετική θεωρία, ιδεολογία φύλου ή άλλο ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό ή πολιτικό περιεχόμενο στα παιδιά μας».
Θέλει επίσης να ανοίξει έρευνες για τα πολιτικά δικαιώματα σε σχολεία «που εμπλέκονται σε φυλετικές διακρίσεις» και έχει υποσχεθεί να «κρατήσει τους άνδρες μακριά από τα γυναικεία αθλήματα».

Θα «σκοτώσει» το ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν τράβηξαν ιδιαίτερα την προσοχή του Trump κατά την πρώτη του θητεία.
Αυτή τη φορά δεν κρύβει την περιφρόνησή του για την τεχνολογία, εκδίδοντας ακόμη και μια χριστουγεννιάτικη ευχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούσε τους υποστηρικτές του "All Electric Car Lunacy" να "ROT IN HELL".
Εάν νικήσει τον Biden, ο Trump θα είχε σημαντικά περιθώρια για να θέσει νομική ισχύ πίσω από τις επιθέσεις του.
Η προοπτική μιας άλλης προεδρίας Trump θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο ακόμη και πριν από τις εκλογές, μειώνοντας τις επενδύσεις των εταιρειών σε ηλεκτρικά οχήματα, δήλωσε ο Levi Tillemann, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της εποχής Obama και συγγραφέας του «The Great Race: The Global Quest for the Car of το μέλλον."
Ο Tillemann σημείωσε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες λειτουργούν συχνά σε ορίζοντες 10 ετών.
Ήδη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές περιορίζουν ορισμένες επενδύσεις σε EV, καθώς η ζήτηση για αυτοκίνητα με μπαταρίες επιβραδύνεται.

Ομοσπονδιακό σύστημα παρακολούθησης της πειρατείας εκλογών

Οι ψευδείς ισχυρισμοί του Trump ότι χάκερ ευθυγραμμισμένοι με τον Biden είχαν αλλοιώσει τις εκλογές του 2020 απομυθοποιήθηκαν από την υπηρεσία κυβερνοχώρου στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας του ίδιου του Trump.
Σε μια δεύτερη θητεία, ο Trump θα είχε την ευκαιρία να αναδιαμορφώσει την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομής του DHS με πιστούς που θέλουν να εγκαταλείψουν τη μάχη κατά της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.
Η περίπου πέντε ετών υπηρεσία, η οποία είναι επιφορτισμένη με την προστασία των ευαίσθητων δικτύων των ΗΠΑ από αμυχές και φυσικές απειλές, έχει αναπτυχθεί ραγδαία από τότε που ο Trump την ίδρυσε για πρώτη φορά το 2018.
Αλλά αυτός και άλλοι συντηρητικοί επικριτές εντός και εκτός Καπιτωλίου επικράτησαν στην CISA από τότε που ο τότε διευθυντής, Chris Krebs, αντέκρουσε δημοσίως τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου για εκτεταμένη εκλογική νοθεία το 2020.
Ο Trump απέλυσε τον Κρεμπς στα μέσα Νοεμβρίου 2020, εναντιούμενος σε δήλωση της CISA στην οποία αρκετοί κορυφαίοι εκλογικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εκλογές εκείνου του μήνα ήταν «οι πιο ασφαλείς στην αμερικανική ιστορία».
Η CISA εξακολουθεί να πλήττεται από επιθέσεις συντηρητικών.
Αυτά περιλαμβάνουν μια εκκρεμή μήνυση από τους Ρεπουμπλικάνους γενικούς εισαγγελείς που ισχυρίζονται ότι η CISA και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες είχαν φιμώσει τις συντηρητικές φωνές στο διαδίκτυο ενόψει των εκλογών και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 - κατηγορίες που η CISA αρνείται.

Βομβαρδισμός του Μεξικού;

Ο Trump δεσμεύεται να επιτεθεί στα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών στο πλαίσιο των προσπαθειών του να κρατήσει το θανατηφόρο οπιοειδές φαιντανύλη έξω από τη χώρα – τοποθετώντας τον απόλυτα συντονισμένο με μια αυξανόμενη χορωδία Ρεπουμπλικανών νομοθετών που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη στρατιωτική δράση στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού και να οδηγήσει σε αύξηση των αιτήσεων ασύλου στα σύνορα.
Οι νομοθέτες του GOP έχουν πιέσει όλο και περισσότερο να χαρακτηρίσουν τα καρτέλ ναρκωτικών ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις και ενθάρρυναν την ιδέα της χρήσης στρατιωτικής βίας εναντίον τους.
Ο Trump είναι επίσης ανοιχτός σε αυτό.
Έχει συζητήσει την αποστολή «ειδικών δυνάμεων» και τη χρήση «κυβερνοπολέμου» για να στοχοποιήσει τους ηγέτες των καρτέλ, «όπως καταρρίψαμε το ISIS και το χαλιφάτο του ISIS» και σύμφωνα με μια ιστορία στο Rolling Stone

Ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων εναντίον Αμερικανών

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Trump απέφυγε να επικαλεστεί τον Νόμο για την Εξέγερση για την ανάπτυξη ομοσπονδιακών στρατευμάτων στις πόλεις όπου οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους μετά τη δολοφονία του George Floyd από την αστυνομία.
Είπε ότι δεν θα κρατηθεί ξανά.
«Και ένα από τα άλλα πράγματα που θα κάνω -επειδή υποτίθεται ότι δεν εμπλέκεσαι σε αυτό- πρέπει απλώς να σου ζητηθεί από τον κυβερνήτη ή τον δήμαρχο να έρθει μέσα», είπε ο Trump σε ακροατήριο της Αϊόβα τον Νοέμβριο.
«Την επόμενη φορά, δεν περιμένω».
Δεν έδωσε λεπτομέρειες ή πώς ακριβώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα στρατεύματα, αλλά στην εμφάνισή του στην Αϊόβα αποκάλεσε τις δημοκρατικές πόλεις Νέα Υόρκη και Σικάγο «κωλάρια εγκλήματος».
Ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα και Δημοκρατικοί νομοθέτες αποκαλούν τις παρατηρήσεις του ανησυχητικές επειδή είναι γενικά παράνομο να χρησιμοποιείται ο στρατός για την επιβολή του νόμου.
Αλλά ο νόμος του 1792 επιτρέπει στον πρόεδρο μια εξαίρεση να το κάνει για να καταστείλει μια εξέγερση ή μια βία.
Οι επικριτές λένε ότι το καταστατικό είναι υπερβολικά ευρύ και κάποιοι προσπαθούν να το χαλιναγωγήσουν προτού ο Trump έχει την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει.

Εγκατάλειψη του ΝΑΤΟ

Ο Trump ξεσήκωσε μια υπερατλαντική θύελλα αυτόν τον μήνα, όταν είπε ότι θα «ενθάρρυνε» τις ρωσικές επιθέσεις σε συμμάχους του ΝΑΤΟ που αποτυγχάνουν να δαπανήσουν αρκετά για την άμυνα.
Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε εκφράσει χλευασμό για μια από τις πιο σοβαρές υποχρεώσεις της συμμαχίας - ότι τα έθνη της έρχονται να βοηθήσουν ένα άλλο μέλος που αντιμετωπίζει στρατιωτική επίθεση.
Κατά την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία το 2016, ο Trump είπε στους New York Times ότι θα υπερασπιζόταν τις χώρες του ΝΑΤΟ μόνο εάν «έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς εμάς».
Ως πρόεδρος δύο χρόνια αργότερα, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι οι σύμμαχοι θα αντιμετωπίσουν «σοβαρές συνέπειες» εάν δεν αυξήσουν τις δαπάνες τους και ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν «να ακολουθήσουν τον δικό μας δρόμο» - λόγια που ορισμένοι ηγέτες ερμήνευσαν ως απειλή να αποχωρήσει από τη συμμαχία. Επίσης, απέρριψε το ΝΑΤΟ ως «παρωχημένο».
Εάν επανεκλεγεί, μπορεί πραγματικά να αποχωρήσει αυτή τη φορά, δήλωσε ο πρώην σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια John Bolton στο MSNBC εν μέσω της οργής για τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του Trump.
«Όταν λέει ότι θέλει να φύγει από το ΝΑΤΟ, νομίζω ότι είναι μια πολύ πραγματική απειλή και θα έχει δραματικά αρνητικές επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό, αλλά παγκοσμίως», είπε ο Bolton.
Μια αποχώρηση των ΗΠΑ θα αύξανε τη ρωσική μόχλευση στην Ευρώπη, όπου ο πόλεμος του Vladimir Putin στην Ουκρανία έφερε τα στρατεύματα της Μόσχας σχεδόν στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.
Ο Trump έχει ήδη βάλει πραγματική ισχύ πίσω από τις καταγγελίες του.
Το καλοκαίρι του 2020, συγκλόνισε την Ευρώπη δίνοντας εντολή στο Πεντάγωνο να αποσύρει 12.000 στρατιώτες από τη Γερμανία εξαιτίας του θυμού του για τις αμυντικές δαπάνες του Βερολίνου.
Η διαταγή θα είχε φέρει 6.400 στρατιώτες στην πατρίδα και θα επανατοποθετήσει σχεδόν 5.600 σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αφήνοντας 24.000 στρατιώτες στη Γερμανία.
«Είναι εκεί για να προστατεύσουν την Ευρώπη. Είναι εκεί για να προστατεύσουν τη Γερμανία, σωστά;» είπε τότε ο Trump.
«Και η Γερμανία υποτίθεται ότι θα το πληρώσει. Η Γερμανία δεν το πληρώνει. Δεν θέλουμε να είμαστε πια τα κορόιδα».
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναγνώρισαν ότι οι κινήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την ανάγκη κατασκευής νέας βάσης αλλού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα κοστίσουν δισεκατομμύρια και θα χρειαστούν χρόνια για να εφαρμοστούν.

Χαλαρώνοντας τα ηνία στα crypto

Ο Trump ήταν σκεπτικιστής για τα κρυπτονομίσματα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Οι νομοθέτες του GOP και οι συντηρητικές ομάδες αναμένουν ότι μια δεύτερη θητεία θα μπορούσε να τον μετατρέψει σε σωτήρα κρυπτογράφησης.
Έχουν συντάξει ρυθμιστικές προτάσεις και έχουν υποβάλει κινήσεις προσωπικού που θα ήταν πολύ πιο φιλικές προς τη βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από τον Biden, οι διορισμένοι του οποίου προσπάθησαν να καταπολεμήσουν τη βιομηχανία λόγω ανησυχιών για την προστασία των καταναλωτών.
Οι προτάσεις θα αντιπροσώπευαν επίσης μια αναχώρηση για τον Trump, ο οποίος απαξίωσε την τεχνολογία όταν ήταν στην εξουσία την τελευταία φορά — γράφοντας στο X (τότε στο Twitter): «Δεν είμαι οπαδός του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, που δεν είναι χρήματα και των οποίων η αξία είναι εξαιρετικά ασταθής και βασίζεται στον αέρα».
Η κυβέρνησή του ακολούθησε μια σκεπτικιστική προσέγγιση στην τότε αναδυόμενη βιομηχανία, με τον Υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin να εκφράζει ανησυχίες για την κρυπτογράφηση.
Αλλά από τότε που άφησε την εξουσία, ο Trump έχει επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και ασχολήθηκε με μη ανταλλάξιμα μάρκες ή NFT.
Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές υπέρ των κρυπτογράφησης έχουν γίνει προτεραιότητα για τους βασικούς Ρεπουμπλικάνους στο Καπιτώλιο, οι οποίοι πίεσαν για ρυθμιστικές αλλαγές ευλογημένες από τη βιομηχανία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη νομιμοποίηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης