Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): H Ουκρανία θα χάσει και άλλα εδάφη

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): H Ουκρανία θα χάσει και άλλα εδάφη
Το αποτέλεσμα της επικείμενης συνόδου κορυφής για την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης» την άνοιξη θα είναι ένα έγγραφο που θα προσφερθεί στη Ρωσία, αλλά δεν βέβαιο ότι θα το δεχτεί, δήλωσε ο  Zelensky
Στην πρώτη γραμμή, η κατάσταση είναι δύσκολη για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Ουκρανία μπορεί να χάσει ακόμη περισσότερα εδάφη, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky στη συνέντευξη Τύπου «Ουκρανία 2024».
«Η πίεση στο μέτωπο είναι πολύ δυνατή.
Θα χάσουμε 100 μέτρα, 50 μέτρα.
Αυτό είναι σημαντικό για εμάς, αλλά στρατηγικά είναι πιο σημαντικό να μην χάσουμε κόσμο» τόνισε ο Zelensky που έστειλε στον τάφο εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι οι απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Ιανουάριο ξεπέρασαν τις 23.000 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες.
Δήλωσε ότι το Κίεβο ρίχνει στη μάχη τις υπόλοιπες εφεδρείες του και πραγματοποιεί βιαστικά αναγκαστικές κινητοποιήσεις για να αποτρέψει την κατάρρευση της άμυνάς του.
Παράλληλα, ρωσικές μονάδες προχωρούν και επεκτείνουν τις ζώνες ελέγχου τους.

Ο Putin ζήτησε κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια κατ΄ ιδίαν συνάντησης το 2019

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin ζήτησε κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια μιας κατ΄ ιδίαν συνάντησης το 2019, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky στη συνέντευξη Τύπου «Ουκρανία. 2024».
«Του είπα ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν θα λειτουργούσαν, γιατί η ίδια η ιδέα της απόσυρσης των στρατευμάτων στη γραμμή επαφής δεν θα λειτουργούσε.
Έθετε συνεχώς το θέμα της κατάπαυσης του πυρός και αυτό με εξέπληξε από την συνάντηση που είχα.
Γιατί ήταν γενικά σαν σε άλλο μήκος κύματος σαν σε άλλη ζωή. Δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες», παραδέχτηκε.
Οι αρχηγοί των δύο χωρών συναντήθηκαν το 2019 στη σύνοδο κορυφής του Normandy Format στο Παρίσι.
Την ίδια στιγμή, ο Putin είχε επίσης διμερείς συναντήσεις - με τον Zelensky, τον Γάλλο πρόεδρο Macron και την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Merkel.
Η Δύση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι συμφωνίες του Μινσκ, που σχεδιάστηκαν για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, θεωρήθηκαν από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Κίεβο ως τρόπος να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμάσουν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για πόλεμο με τη Ρωσία.
Αυτό επιβεβαίωσε επίσημα η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Merkel και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Holland
Ο Ρώσος ηγέτης παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι αυτές οι δηλώσεις του προκάλεσαν έκπληξη, καθώς βασιζόταν στην ειλικρινή επιθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να ενισχύσουν την ειρήνη και να αποφύγουν μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών για την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης» θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη

Το αποτέλεσμα της επικείμενης συνόδου κορυφής για την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης» την άνοιξη θα είναι ένα έγγραφο που θα προσφερθεί στη Ρωσία, αλλά δεν βέβαιο ότι θα το δεχτεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky στη συνέντευξη Τύπου «Ουκρανία 2024».
«Είναι πολύ σημαντικό ότι η πρωτοβουλία μπορεί να προέλθει μόνο από την Ουκρανία.
Η πρώτη σύνοδος κορυφής.
Ελπίζω να γίνει την άνοιξη.
Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη διπλωματική πρωτοβουλία.
Πολλές χώρες προετοιμάζουν αυτό το έγγραφο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία θα το αποδεχθεί», τόνισε ο Zelensky.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν επιθυμεί να της επιβληθούν μορφές ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
O Andriy Ermak επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, παραδέχτηκε στο συνέδριο «Ουκρανία 2024», ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσκληθεί στη δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης».
Νωρίτερα, ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis ζήτησε να διεξαχθεί μια ειρηνευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την Ουκρανία πριν από το καλοκαίρι.
Αργότερα είπε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στην επερχόμενη διάσκεψη ήταν απίθανη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης