Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός πραγματικότητας ο Zelensky: Επιμένει σε διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης χωρίς τη Ρωσία

Εκτός πραγματικότητας ο Zelensky: Επιμένει σε διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης χωρίς τη Ρωσία
Ο Zelensky σχολίασε τη δήλωση του επικεφαλής του γραφείου του Andrey Yermak ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσκληθεί στη δεύτερη διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο σχεδιάζει να παραδώσει στη Μόσχα το σχέδιο διευθέτησής του κατά τη διάρκεια της δεύτερης διάσκεψης στην Ελβετία, αλλά, σύμφωνα με τα λόγια του, αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως διαπραγματεύσεις.
Ο Zelensky σχολίασε τη δήλωση του επικεφαλής του γραφείου του Andrey Yermak ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσκληθεί στη δεύτερη διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία.
Σύμφωνα με τον Zelensky, οι Ρώσοι εκπρόσωποι θα κληθούν μόνο για να τους παραδώσουν ένα σχέδιο που συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη.
«Η Ρωσία μπορεί να μην δεχτεί το έγγραφο που θα συνταχθεί κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής. Αυτό το έγγραφο θα παρουσιαστεί στη Ρωσία και θα είναι έτοιμο για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Αρνητικός για συνομιλίες με Ρωσία

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε ευθέως εάν είναι πλέον δυνατές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Zelensky απάντησε αρνητικά.
Ο Ουκρανός ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα, το πρώτο forum για την Ουκρανία στην Ελβετία να πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, πιθανότατα την άνοιξη.
«Θα θέλαμε να διεξαχθεί επιτέλους, ίσως και όχι στην Ευρώπη», είπε.
Το φθινόπωρο του 2022, ο Zelensky υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει τις συνομιλίες του με τη Ρωσία. Μετά από συνάντηση με τον Zelensky στις 15 Ιανουαρίου, η Ελβετίδα Πρόεδρος Viola Amherd είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος της ζήτησε να οργανώσει μια ειρηνευτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου. Η πρωτοβουλία αντιμετωπίστηκε θετικά στη Βέρνη.
Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignacio Cassis είπε στo Davos στις 14 Ιανουαρίου ότι η Ρωσία πρέπει να συμπεριληφθεί στις ειρηνευτικές συζητήσεις για την Ουκρανία.
Η Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος ούτε του ΝΑΤΟ ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει τις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μη φιλικών κρατών της Ρωσίας.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις Zelensky για μια ειρηνική διευθέτηση δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η Μόσχα δεν βλέπει καμία πρόοδο στη διαδικασία διευθέτησης γύρω από την Ουκρανία και γι' αυτό συνεχίζει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης