Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή παρέμβαση Ιράν: Τα πλήγματα από τις ΗΠΑ και Βρετανία κατά της Υεμένης παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο

Ηχηρή παρέμβαση Ιράν: Τα πλήγματα από τις ΗΠΑ και Βρετανία κατά της Υεμένης παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο
Οι ενέργειες της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου «ξεπερνούν το πεδίο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Υεμένης», δήλωσε ο Nasser Kanaani
Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν την κυριαρχία αυτής της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Nasser Kanaani, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Tass την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024.
Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Τelegram του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Kanaani «καταδίκασε έντονα τις μαζικές αεροπορικές επιδρομές το Σάββατο 24/2 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στο έδαφος της Υεμένης».
Τόνισε ότι οι ενέργειες της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου «ξεπερνούν το πεδίο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Υεμένης».
Στις 25 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον 18 στόχων των Houthi σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από την ομάδα ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Μετά την κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι Houthi προειδοποίησαν ότι θα εξαπολύσουν επιδρομές στο ισραηλινό έδαφος ενώ θα απαγορεύουν στα πλοία που συνδέονται με το εβραϊκό κράτος να περνούν από τα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Bab el-Mandeb μέχρι το Τελ Αβίβ να σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Hamas στον εμπόλεμο θύλακα.
Από τα μέσα Νοεμβρίου, δεκάδες πολιτικά πλοία έχουν δεχθεί επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Σε απάντηση στις ενέργειες του Ansar Allah, οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού και προετοιμασίες για μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία Prosperity Guardian, που αναμένεται να διασφαλίσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας και την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στις 12 Ιανουαρίου, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια πραγματοποίησαν την αρχική τους επίθεση σε στόχους που ανήκουν στο κίνημα Ansar Allah σε ορισμένες πόλεις της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων της Sana’a και της Hodeidah.
Τα πλήγματα στόχευαν τις τοποθεσίες εκτόξευσης ρουκετών και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, καθώς και σταθμούς ραντάρ που ανήκουν στους αντάρτες Houthi.
Ο Abdul Malik al-Houthi, ο ηγέτης των Houthi, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν πραγματοποιήσει 278 χτυπήματα στην Υεμένη από τις 12 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης