Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rand, WaPo - Σε μεγάλη παγίδα η ΕΕ: Αντί ζωτικών επενδύσεων, μετατοπίζει πόρους στην παραγωγή όπλων για την Ουκρανία

Rand, WaPo - Σε μεγάλη παγίδα η ΕΕ: Αντί ζωτικών επενδύσεων, μετατοπίζει πόρους στην παραγωγή όπλων για την Ουκρανία
Η Ευρώπη προσπαθεί να κινητοποιήσει τη «αδρανή και κατατμημένη βιομηχανία όπλων» για να ανταποκριθεί στις αδηφάγες απαιτήσεις της Ουκρανίας
Οι σκληροπυρηνικοί προστάτες του καθεστώτος του Κιέβου στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν την ικανοποίηση των χρηματοδοτικών και στρατιωτικών απαιτήσεων της Ουκρανίας, ενώ προσπαθούν να εκκινήσουν την αμυντική βιομηχανία της ίδιας της ηπείρου.
Τα μεγάλα ευρωπαϊκά έθνη εξακολουθούν να είναι αποφασισμένα να στηρίξουν την Ουκρανία προσπαθούν να επεκτείνουν την αμυντική παραγωγή για να ανταποκριθούν στις αδηφάγες ορέξεις του καθεστώτος του Κιέβου, ενώ προσπαθούν να μην εξαντλήσουν τη δική τους στρατιωτική ικανότητα, ανέφερε η Washington Post.
Ωστόσο, «δεκαετίες αποεπένδυσης» στον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην πρόκληση, ανέφερε η εφημερίδα ο James Black, ερευνητής άμυνας και ασφάλειας στη Rand Europe.
Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι «συστημικοί περιορισμοί», όπως «διάσπαση αμυντική παραγωγή, αγορές μικρότερης κλίμακας και νομικοί φραγμοί στη συλλογική παραγωγή».

Η μεγάλη παγίδα

Με τα χρόνια, εφησυχασμένες από την απομακρυσμένη πιθανότητα σύγκρουσης στο κατώφλι τους, οι ευρωπαϊκές χώρες «αναδιαμόρφωσαν» τις αμυντικές τους βιομηχανίες και βασίστηκαν σε μικρότερης κλίμακας περιφερειακούς στρατούς, υπογράμμισε ο αναλυτής.
«Η Ευρώπη αγωνίζεται τώρα για να μάθει ξανά πώς να κινητοποιήσει τη βιομηχανία σε μια εποχή πολέμου.
Αλλά δεν μπορεί απλά να γυρίσετε έναν διακόπτη», είπε ο Black.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες που ανέβηκαν στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ βοήθεια στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από το κόστος για τους εαυτούς τους, ήταν γενναιόδωροι με ισχυρές δηλώσεις υποστήριξης, αλλά κατέληξαν σε «μια κατάσταση όπου η παραγωγή απέχει πολύ από οτιδήποτε μοιάζει με πολεμική οικονομία», δήλωσε ο Camille Grand, φέρεται να είπε ο πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για αμυντικές επενδύσεις.

«Η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τις λέξεις», πρόσθεσε.

Ένας άλλος αναφερόμενος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ περιέγραψε την πρόκληση της Ευρώπης ως «μια κρίση για πολλά χρόνια», προσθέτοντας:
«Για πολλούς συμμάχους, το ζήτημα της παραγωγής πυρομαχικών ήταν βαθιά σέξι...
Τώρα είναι στο κέντρο του μυαλού όλων».
Η αμυντική ικανότητα της ίδιας της Ευρώπης και η βοήθεια της Ουκρανίας κυριάρχησαν στις συζητήσεις στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, όπου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky μαστίγωσε τη συνήθη πράξη του ζητιάνου και την υπόσχεσή του για χρήματα και όπλα.
Η έκκληση για χρηματοδότηση ήρθε στο πλαίσιο μιας σκληρής απώλειας στο πεδίο της μάχης για το καθεστώς του Κιέβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το προπύργιο της Αβντεγιέφκα.
Με την «κόπωση της Ουκρανίας» να διασπά ολοένα και περισσότερο την ευρωπαϊκή ενότητα, πολλοί εθνικοί προϋπολογισμοί της ΕΕ υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση λόγω της πίεσης να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Εν μέσω της ραγδαίας εξάντλησης των αποθεμάτων όπλων και της παραπαίουσας παραγωγής της βιομηχανίας, οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει ότι θα μπορέσουν να δώσουν στην Ουκρανία μόνο τα μισά από τα 1 εκατομμύριο φυσίγγια των 155 mm που είχε υποσχεθεί προηγουμένως μέχρι την προθεσμία του Μαρτίου.
Τουλάχιστον 200.000 οβίδες το μήνα είναι αυτό που απαιτούν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι από τους θαμώνες τους, ενώ η συλλογική παραγωγή της Ευρώπης κυμαίνεται περίπου στις 50.000 το μήνα, σύμφωνα με μια ανάλυση που αναφέρεται στην Εσθονία.

Η ΕΕ προώθησε ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία νωρίτερα τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, το πακέτο εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, βρίσκεται επί του παρόντος σε αδιέξοδο στο Κογκρέσο.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson, επικρίνοντας έντονα το νομοσχέδιο, υποστηρίζει ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ, το ψήφισε και ανακοίνωσε ύφεση δύο εβδομάδων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Στο Μόναχο το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell αναγνώρισε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επαρκείς παραγωγικές ικανότητες για να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά, το μπλοκ στερείται χρηματοδότησης.
Η Ρωσία, η οποία θεωρεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως έναν υβριδικό πόλεμο υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ενάντια στη συνέχιση της χρηματοδότησης και των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι απλώς παρατείνουν τη σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης