Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ο Sunak ζητά δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να πληρώνονται οι εξοπλισμοί της Ουκρανίας

Βρετανία: Ο Sunak ζητά δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να πληρώνονται οι εξοπλισμοί της Ουκρανίας
Ο λόγος αφορά περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας περίπου 300 δισεκ. δολαρίων που πάγωσαν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Τα κράτη της Δύσης πρέπει να γίνουν πιο τολμηρά σε ό,τι αφορά την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που πάγωσαν μετά την έναρξη της πουλέμου και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, γράφει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak σε άρθρό του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Το άρθρο Sunak δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση των Sunday Times, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη του πολέμου, και σε αυτό ο βρετανός πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυρομαχικά, καθώς και άλλη βοήθεια.
«Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί σε ό,τι αφορά την κατάσχεση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», αναφέρει συγκεκριμένα ο Sunak στο άρθρο.
Τον προηγούμενο μήνα ο βρετανός υπουργός Επενδύσεων Dominic Johnson  συζήτησε το θέμα με τον αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Wally Anteyemo, υπογραμμίζοντας πως όλα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Το 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας περίπου 300 δισεκ. δολαρίων.
Η G7 εξετάζει το ενδεχόμενο κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να μεταφερθούν τα χρήματα αυτά στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προέτρεψε επίσης τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
«Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε όσα έχει κάνει η Αμερική για την Ουκρανία και για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Τους προτρέπω να συνεχίσουν την υποστήριξή τους και είμαι βέβαιος πως θα το κάνουν», σημειώνει ο  Sunak.
To Σάββατο, 24/2, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει  245 εκατ. στερλίνες (287 εκατ. ευρώ) στην παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης