Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Κλείδωσαν τα κύρια σημεία για μια νέα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και εκεχειρία 6 εβδομάδων – Σύγκληση του πολεμικού συμβουλίου

Ισραήλ:  Κλείδωσαν τα κύρια σημεία για μια νέα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και εκεχειρία 6 εβδομάδων – Σύγκληση του πολεμικού συμβουλίου
Αναμένεται η έγκριση των βασικών σημείων  της συμφωνίας και από τη Hamas
Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνέρχεται το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 έπειτα από την επιστροφή της ισραηλινής αντιπροσωπείας από το Παρίσι όπου συμμετείχε σε συνομιλίες για την σύναψη νέας συμφωνίας ανακωχής στον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
Ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον αρχηγό της Mossad David Barnea βρέθηκε στην γαλλική πρωτεύουσα για την συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με σχέδιο ανακωχής που συζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.
«Η αντιπροσωπεία ζήτησε να ενημερώσει το πολεμικό συμβούλιο σχετικά με την σύνοδο του Παρισιού για τον λόγο αυτόν το συμβούλιο θα συνέλθει τηλεφωνικά", δήλωσε νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ισραηλινού Tzachi Hanegb τονίζοντας ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία "αναχώρησε με τους εξής όρους εκ μέρους του Ισραήλ: ότι θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, αρχής γενομένης από το σύνολο των γυναικών, και ότι μία τέτοια συμφωνία δεν θα σημαίνει το τέλος του πολέμου.

Οι διαπραγματεύσεις 


Ενας άλλος ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος προειδοποίησε σε δήλωση του το Σάββατο  (24/2) ότι οι διαπραγματευτές απείχαν «ακόμα μακριά από μια συμφωνία», αλλά αναγνώρισε ότι η Hamas «είχε εγκαταλείψει ορισμένα από τα αιτήματά της».
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι «υπήρξε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες για τους ομήρους στο Παρίσι την Παρασκευή (23/2), αλλά υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να επιτευχθεί συμφωνία.
Το δημοσίευμα σημείωσε ότι η μετάβαση στη συζήτηση των λεπτομερειών εξακολουθούσε να εξαρτάται από το εάν οι διαπραγματευτές του Κατάρ και της Αιγύπτου θα ωθήσουν τη Hamas να συμφωνήσει στο πλαίσιο που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες στο Παρίσι.
Συνεχίζοντας την πίεση στη Hamas, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επισήμανε σε δήλωση το Σάββατο (24/2) ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να εγκρίνει τα σχέδια του Ισραηλινού Στρατού για επίθεση στο τελευταίο προπύργιο της Hamas στη Γάζα - τη νότια πόλη Rafah.
Θα περιλαμβάνουν την απομάκρυνση αμάχων από την περιοχή, καθώς αντιμετωπίζει μομφές για τον κίνδυνο αιματοχυσίας.
«Εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε ένα άλλο πλαίσιο για την απελευθέρωση των ομήρων μας, καθώς και για την ολοκλήρωση της εξάλειψης των ταγμάτων της Hamas στη Rafah», είπε ο Netanyahu.
«Γι’ αυτό έστειλα αντιπροσωπεία στο Παρίσι και απόψε θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις», επισήμανε.

Το περίγραμμα της πρότασης για συμφωνία

Πηγές είπαν στο πρακτορείο Axios ότι ενώ το περίγραμμα της πρότασης ήταν παρόμοιο με ένα προηγούμενο πλαίσιο, το τρέχον είναι πολύ πιο λεπτομερές.
Πολλαπλές αναφορές ανέφεραν ότι το περίγραμμα περιλαμβάνει την απελευθέρωση στην πρώτη φάση περίπου 40 ομήρων που κρατήθηκαν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, γυναικών στρατιωτών και ηλικιωμένων και άρρωστων απαχθέντων, εν μέσω παύσης των συγκρούσεων περίπου έξι εβδομάδων.
Περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση από το Ισραήλ εκατοντάδων Παλαιστινίων καταδίκων για τρομοκρατία και την «αναδιάταξη» των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα — αλλά όχι την πλήρη αποχώρηση, όπως είχε ζητήσει προηγουμένως η Hamas.
Το περίγραμμα φέρεται επίσης να βλέπει το Ισραήλ να επιτρέπει την επιστροφή Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών στη βόρεια Γάζα, από όπου εκατοντάδες χιλιάδες εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών, και την οποία το Ισραήλ έχει κρατήσει αποκομμένο από τον υπόλοιπο θύλακα.
Το Channel 12 ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία διαφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσης του Ισραήλ στη σημαντική αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Γάζας πριν από την αποστρατικοποίησή της, καθώς και συνεχιζόμενες διαφορές στον αριθμό των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα τους ομήρους.
Ωστόσο, το δίκτυο σημείωσε ότι φαίνεται ότι υπήρξε «κάποιο είδος μετατόπισης» από τη Hamas στο αίτημά της για τερματισμό του πολέμου - κάτι που η ομάδα μέχρι τώρα επέμενε ότι πρέπει να είναι προϋπόθεση για περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων.
Το Ισραήλ αρνήθηκε κατηγορηματικά το αίτημα, δεσμευόμενο να καταστρέψει την ομάδα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Channel 12 ότι το περίγραμμα, όπως φαίνεται να έχει, πιθανότατα θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Πριν από τις 11 Μαρτίου

Εάν η τελική συμφωνία αντικατοπτρίζει αυτούς τους όρους, ανέφερε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, και εάν γίνουν δεκτοί επίσης από τη Hamas, θα υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα, πριν από τις 11 Μαρτίου, να δούμε ομήρους να απελευθερώνονται για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της πρώτης εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου.»
Ο Axios ανέφερε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ ήλπιζαν σε μια συμφωνία πριν από την έναρξη του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, που θα ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου.
Οι Αιγύπτιοι και οι Κατάρ χρησιμεύουν ως μεσολαβητές μεταξύ Ισραήλ και Hamas , οι οποίοι δεν διαπραγματεύονται απευθείας.
Φαίνεται να επιβεβαιώνει ορισμένες από τις λεπτομέρειες του σχεδίου, μια πηγή της Hamas είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP νωρίτερα ότι το σχέδιο που συζητήθηκε πρότεινε μια παύση έξι εβδομάδων στις μάχες και την απελευθέρωση 200-300 Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας σε αντάλλαγμα 35-40 ομήρους που κρατούνται από τη Hamas.

Οι υποχωρήσεις της Hamas

Το σαουδαραβικό δίκτυο A-Sharq ανέφερε νωρίτερα ότι η Hamas είχε πράγματι αμβλύνει ορισμένες από τις βασικές της απαιτήσεις.
Επικαλούμενη πηγές με γνώση των θέσεων τηςHamas , ανέφερε ότι η Hamas μείωσε τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας που απαιτεί να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της επόμενης φάσης της συμφωνίας. δεν απαιτεί πλέον την πλήρη απόσυρση του Ισραηλινού Στρατού από τη Γάζα και φαίνεται να έχει αποδεχθεί μια αρχική εκεχειρία 6 εβδομάδων αντί να απαιτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός, μια απόκλιση από την προηγούμενη στάση της.
Ωστόσο, η Hamas απαιτεί από τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσυρθούν από τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα και να επιτρέψουν στους εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ένα άλλο σαουδαραβικό κανάλι, το Al-Haddad, ανέφερε επίσης ότι η Hamas ζητά τώρα να απελευθερωθούν περίπου 200-300 Παλαιστίνιοι στην πρώτη φάση της υπό εξέλιξη συμφωνίας.
Ισραηλινή πηγή που επικαλείται η Haaretz το Σάββατο (24/2) είπε ότι η πρόοδος στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού θα επιτρέψει στις πλευρές να παρουσιάσουν ένα ενημερωμένο πλαίσιο για μια συμφωνία. «Η συνέχιση της προόδου εξαρτάται πλέον από τη Hamas», ανέφερε ανώνυμος ξένος διπλωμάτης.
To τελικό στάδιο της επιλογής των ομήρων και των κρατουμένων
Το επόμενο στάδιο των συνομιλιών, σύμφωνα με την ισραηλινή πηγή, θα επικεντρωθεί στο κεντρικό θέμα ποιοι όμηροι κρατούνται από τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα και ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ασφαλείας θα απελευθερωθούν στην εκεχειρία, καθώς και τις λεπτομέρειες της διάρκειας της εκεχειρίας. και την ανάπτυξη του Ισρταληλινού Στρατού όσο είναι σε ισχύ.
Πιστεύεται ότι 130 όμηροι που απήχθησαν από τη Hamas στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα - όχι όλοι ζωντανοί - μετά την απελευθέρωση 105 αμάχων από την αιχμαλωσία της Hamas κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου και τέσσερις όμηροι απελευθερώθηκαν πριν από αυτό.
Τρεις όμηροι διασώθηκαν ζωντανοί από τα στρατεύματα και τα πτώματα 11 ομήρων έχουν επίσης ανασυρθεί, συμπεριλαμβανομένων τριών που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον στρατό.
Έχει ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Netanyahu. για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.
Μια ομάδα που εκπροσωπούσε τις οικογένειές τους πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ το Σάββατο για να απαιτήσει ταχύτερη δράση.
Οι οικογένειες, μαζί με ακτιβιστές και διαδηλωτές, συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα σε πόλεις του Ισραήλ για να απαιτήσουν μια συμφωνία που θα απελευθέρωσε τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης