Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε παροξυσμό οι G7 κατά Βόρειας Κορέας και Ιράν για τη στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία - Θα αναλάβουμε δράση...

Σε παροξυσμό οι G7 κατά Βόρειας Κορέας και Ιράν για τη στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία - Θα αναλάβουμε δράση...
Η ομάδα των G7 εξακολουθεί να επικυρώνει την κλοπή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
Οι χώρες της G7 θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν δράση κατά οντοτήτων τρίτων χωρών που υποστηρίζουν τη Ρωσία στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση μετά την σύνοδο κορυφής της G7 το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024.
«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα εναντίον οντοτήτων τρίτων χωρών που υποστηρίζουν ουσιαστικά τον την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής πρόσθετων μέτρων κατά οργανισμών, όπου χρειάζεται, σε τρίτες χώρες», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η ιταλική Προεδρία της G7.
Οι G7 κάλεσαν επίσης τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απόσχουν από την υποστήριξη των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων, ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να λάβουν μέτρα για να το αποτρέψουν αυτό.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις εξαγωγές της Βόρειας Κορέας και την αγορά βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία, που παραβιάζουν ευθέως τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και τους καλούμε να σταματήσουν αμέσως τέτοιες δραστηριότητες.
Καλούμε το Ιράν να σταματήσει να βοηθά τον ρωσικό στρατό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εκφράζουμε ανησυχία για τις προμήθειες στη Ρωσία από κινεζικές επιχειρήσεις υλικών διπλής χρήσης και εξαρτημάτων για όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσαν οι ηγέτες της G7.
Η ίδια η Βόρεια Κορέα έχει αρνηθεί πολλές φορές τις δηλώσεις δυτικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων ότι φέρεται ότι προμήθευσε τη Ρωσία με όπλα.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι η ΛΔΚ δεν έχει συνάψει ποτέ συμφωνίες όπλων με τη Ρωσική Ομοσπονδία και οποιαδήποτε αναφορά των μέσων ενημέρωσης σχετικά με αυτό είναι «μια παράλογη φήμη».
Νωρίτερα, ο διευθυντής του τμήματος διεθνών οργανισμών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών , Pyotr Ilyichev , δήλωσε στο RIA Novosti ότι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που παρακολουθούν πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της ΛΔΚ διαψεύδουν τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι η Μόσχα παραβιάζει αυτούς τους περιορισμούς.
Σύμφωνα με τον Ilyichev, η Ρωσία αναλαμβάνει υπεύθυνα τις διεθνείς της υποχρεώσεις και η προπαγάνδα γίνεται από εκείνους που είναι προσηλωμένοι στο έργο της απαξίωσης της Ρωσίας.

Τα «παγωμένα» ρωσικά assets

Οι ηγέτες των χωρών της G7 δήλωσαν επίσης ότι τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν «παγωμένα» μέχρι να αποζημιωθεί η Ουκρανία, σύμφωνα με τη δήλωση που δημοσίευσαν.
«Επιβεβαιώνουμε ότι, σύμφωνα με την δική μας έννομη τάξη, τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία στις δικαιοδοσίες μας θα παραμείνουν δεσμευμένα έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τη ζημία που προκάλεσε στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες χαιρετίζουν τα νομικά βήματα της ΕΕ για τη διασφάλιση της χρήσης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων σε σχέση με τη σχετική νομοθεσία.
Σύμφωνα με τη δήλωση, οι ηγέτες της G7 είναι αποφασισμένοι να «διασφαλίσουν την πλήρη λογοδοσία» και να υποστηρίξουν την Ουκρανία να λάβει αποζημίωση για όσα υπέστη από τη ρωσική επιθετικότητα.
«Ζητάμε από τους υπουργούς μας να συνεχίσουν το έργο τους και να παράσχουν νέαο σχέδιο δράσης ενόψει της συνόδου κορυφής της Απουλίας για όλους τους πιθανούς τρόπους χρήσης παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για την υποστήριξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις εθνικές έννομες τάξεις και το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης