Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με Ιταλία και Καναδά υπέγραψε διμερείς συμφωνίες ασφάλειας η Ουκρανία

Με Ιταλία και Καναδά υπέγραψε διμερείς συμφωνίες ασφάλειας η Ουκρανία
Τι προβλέπουν οι συμφωνίες
Η Ουκρανία, η Ιταλία και ο Καναδάς υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Volodymyr Zelensky στο κανάλι του στο Telegram το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2023.
«Οι συναντήσεις μας με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Giorgia Meloni έχουν πάντα νόημα.
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της σημερινής ημέρας ήταν η υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας», έγραψε ο Zelensky.
Πρόσθεσε ότι υπέγραψε επίσης συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau.
Το κείμενο της συμφωνίας φέρεται να προβλέπει τη διάθεση περισσότερων από 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ) σε μακροοικονομική και αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία το 2024.
Οι συμφωνίες, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, προβλέπουν τη συνεργασία στον στρατιωτικό και μη στρατιωτικό τομέα, ιδίως στον πολιτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό και μεταρρυθμιστικό τομέα.
Στα έγγραφα καταγράφονται οι συγκεκριμένα ποσά οικονομικής στήριξης και στρατιωτικών πακέτων που θα δοθούν στην Ουκρανία.
Επιπλέον, επιβεβαιώνεται η υποστήριξη για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ .
Τα έγγραφα προβλέπουν επίσης έναν 24ωρο μηχανισμό απόκρισης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Τα έγγραφα ισχύουν για δέκα χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής και προβλέπουν τη δυνατότητα αναθεώρησης από τους εταίρους σε περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη λήξη της.
Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, ο υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Antonio Tajani δήλωσε ότι η μελλοντική συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Ιταλίας και Ουκρανίας δεν είναι νομικά δεσμευτική και δεν περιέχει εγγυήσεις στρατιωτικής και πολιτικής υποστήριξης.

H σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Vilnius

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Volodymyr Zelensky υπέγραψαν προηγουμένως διμερή συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Άλλη μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας υπέγραψαν ο Zelensky και ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholtz .
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius , οι χώρες της G7 προχώρησαν σε μια κοινήα δήλωση για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Ωστόσο, οι δεσμεύσεις ασφαλείας που αναφέρονται σε αυτό δεν προβλέπουν συγκεκριμένες προθεσμίες εφαρμογής, όπως και προηγούμενες υποσχέσεις σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.
Το Κίεβο ελπίζει ότι οι «εγγυήσεις ασφαλείας» θα τεθούν σε ισχύ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον το 2024 .


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης