Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ασύμμετρος πόλεμος του Παγκόσμιου Νότου διαλύει τη Δύση: Από τα drones των Houthi στον ασυμβίβαστο Lula

Ο ασύμμετρος πόλεμος του Παγκόσμιου Νότου διαλύει τη Δύση: Από τα drones των Houthi στον ασυμβίβαστο Lula
Πολύ πέρα από τους BRICS αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μία σύγκλιση μεταξύ των μη δυτικών εταίρων της G20 – οι οποίοι στην πραγματικότητα αποτελούν την πλειοψηφία
Ένας παγκόσμιος ασύμμετρος πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Πολλοί είναι οι κρατικοί και μη κρατικοί παράγοντες που πρωταγωνιστούν – άγνωστοι πριν από λίγο καιρό στη διεθνή κοινή γνώμη - και πραγματοποιούν κινήσεις αντάρτικου στην παγκόσμια σκακιέρα προκειμένου να παραγκωνίσουν τη δυτική φιλελεύθερη τάξη που βασίζεται σε κανόνες (rules based order) υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Και η πρωτοπορία του είναι το αντιστασιακό κίνημα της Υεμένης Ansarallah, που εκφράζεται από την ομάδα των Houthis.
To κίνημα Ansarallah ή πιο γνωστοί ως Houthi είναι απολύτως αμείλικτο.
Κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων με μόνο έναν εγχώριο πύραυλο 10 χιλιάδων δολαρίων.
Είναι οι πρώτοι στον Παγκόσμιο Νότο που χρησιμοποίησαν ποτέ βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων εναντίον εμπορικών πλοίων και πλοίων του αμερικανικού ναυτικού που συνδέονται με το Ισραήλ ή/και προστατεύουν.
Για όλους τους πρακτικούς σκοπούς, το Ansarallah βρίσκεται σε πόλεμο με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
To Ansarallah κατέλαβε ένα από τα εξαιρετικά εξελιγμένα αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το Remus αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα υποβρύχιο drone σε σχήμα τορπίλης ικανό να μεταφέρει ένα τεράστιο ωφέλιμο φορτίο και κινείται μέσω αισθητήρων.
Όλα τα παραπάνω – ένα επανάλαληψη του 21ου αιώνα του μονοπατιού του Ho Chi Minh κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ – υποδηλώνουν ότι ο Ηγεμόνας (δηλ, οι ΗΠΑ)  μπορεί να μην χαρακτηρίζεται καν ως χάρτινη τίγρη, αλλά μάλλον ως χάρτινη βδέλλα.

Ο Lula, η γενοκτονία στη Γάζα και ο Παγκόσμιος Νότος

Η συνεχιζόμενη γενοκτονία που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα – οδηγεί έναν πραγματικό ηγέτη του Παγκόσμιου Νότου, τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva να πει τα πράγματα με το όνομά τους.
Ο Lula μίλησε στο όνομα της Βραζιλίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, των BRICS και της συντριπτικής πλειοψηφίας του Παγκόσμιου Νότου όταν όρισε την τραγωδία της Γάζας ως προς αυτό που είναι: γενοκτονία.
Δεν είναι περίεργο που οι σύμμαχοι των Σιωνιστών σε όλο τον Παγκόσμιο Βορρά – συν τους υποτελείς του στον Παγκόσμιο Νότο – ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών για αυτή τη δήλωση.
Οι γενοκτονίες στο Τελ Αβίβ ανακήρυξαν τον Lula ως persona non grata στο Ισραήλ.
Ωστόσο, ο Lula δεν δολοφόνησε 29.000 Παλαιστίνιους – η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.
Η ιστορία θα είναι ασυγχώρητη: είναι οι γενοκτονίες που τελικά θα κρίνουν κάποιον ως personae non grata για όλη την ανθρωπότητα.
Αυτό που είπε ο Lula αντιπροσώπευε τους BRICS στην πράξη: αυτό ξεκαθαρίστηκε προφανώς πριν με τη Μόσχα, το Πεκίνο, την Τεχεράνη και, φυσικά, την Αφρικανική Ένωση
. Ο Lula μίλησε στην Αντίς Αμπέμπα και η Αιθιοπία είναι πλέον μέλος των BRICS 10.

H πλειοψηφία στους G20

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας έξυπνα θέλησε η δήλωσή του περί γενοκτονίας να βρίσκεται στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Ρίο.
Πολύ πέρα από τους BRICS αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μία σύγκλιση μεταξύ των μη δυτικών εταίρων της G20 – οι οποίοι στην πραγματικότητα αποτελούν την πλειοψηφία.
Κανείς, ωστόσο, δεν θα πρέπει να περιμένει κάποια σοβαρή συνέχεια εντός μιας διχασμένης ομάδας των G20.
Ο αγώνας της Υεμένης για τον «λαό» της Γάζας είναι θέμα ανθρωπιστικής, ηθικής και θρησκευτικής αλληλεγγύης – αυτές είναι θεμελιώδεις αρχές των ανερχόμενων ανατολικών «πολιτιστικών» δυνάμεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς υποθέσεις.
Αυτή η σύγκλιση αρχών έχει πλέον δημιουργήσει έναν άμεσο σύνδεσμο – με παρέκταση στην ηθική και πνευματική σφαίρα – μεταξύ του Άξονα Αντίστασης στη Δυτική Ασία και του Σλαβικού Άξονα Αντίστασης στο Donbass.
Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο χρονοδιάγραμμα.
Οι δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) και η Ρωσία πέρασαν δύο χρόνια σκληρής μάχης στη Novorossiya μόνο και μόνο για να φτάσουν στο στάδιο όπου γίνεται σαφές –με βάση το πεδίο της μάχης και σωρευτικά δεδομένα στο έδαφος– ότι οι «διαπραγματεύσεις» σημαίνουν τον καθορισμό των όρων παράδοσης του Κιέβου.
Αντίθετα, η δουλειά του Άξονα Αντίστασης στη Δυτική Ασία δεν έχει καν ξεκινήσει\
Είναι δίκαιο να υποστηρίξουμε ότι η ισχύς και η πλήρης κυριαρχία του δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη (σκεφτείτε τη Hezbollah και το Ιράν).
Ο Γενικός Γραμματέας της Hezbollah Hassan Nasrallah άφησε να εννοηθεί ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση για την Παλαιστίνη.
Και αν υπήρχε επιστροφή σε κάποια σύνορα, αυτά θα ήταν τα σύνορα του 1948.
Ο Άξονας της Αντίστασης κατανοεί ότι όλο το Σιωνιστικό Σχέδιο είναι παράνομο και ανήθικο.
Το ερώτημα όμως παραμένει πώς θα το πετάξουμε, στην πράξη, στον κάδο των αχρήστων της Ιστορίας;
Πιθανά – ομολογουμένως αισιόδοξα – σενάρια που θα ακολουθήσουν θα περιλαμβάνουν τη Hezbollah να καταλάβει τη Γαλιλαία ως ένα βήμα προς την τελική ανακατάληψη των υψωμάτων του Γκολάν που κατέχονται από το Ισραήλ.

Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι ακόμη και μια ενωμένη Παλαιστίνη δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα να ανακατακτήσει τα κλεμμένα παλαιστινιακά εδάφη.
Έτσι, τα ερωτήματα που θέτει η συντριπτική πλειοψηφία του Παγκόσμιου Νότου που στέκεται στο πλευρό του Lula μπορεί να είναι:
Ποιος άλλος, εκτός από τον Nasrallah , τη Hezbollah , τον Hashd al-Shaabi, θα ενταχθεί στον Άξονα του Ασύμμετρου Πολέμου στον αγώνα για την Παλαιστίνη;
Ποιος θα ήταν πρόθυμος να έρθει στους Αγίους Τόπους και να πεθάνει; (Τελικά, στο Donbass, μόνο Ρώσοι και Ρωσόφωνοι πεθαίνουν για ιστορικά ρωσικά εδάφη)
Και αυτό μας φέρνει στο δρόμο προς το τέλος του παιχνιδιού: μόνο μια Δυτική Ασιατική Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (SMO), στο πικρό τέλος, θα διευθετήσει την παλαιστινιακή τραγωδία. Μια μετάφραση του τι συμβαίνει σε όλο τον Σλαβικό Άξονα Αντίστασης:
«Όσοι αρνούνται να διαπραγματευτούν με τον Lavrov, θα βρεθούν στα χέρια του Shoigu».

Το μενού, το τραπέζι και οι καλεσμένοι

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Tony Blinken, είπε αλήθειες όταν στην πραγματικότητα καθόρισε την πολυαγαπημένη «διεθνή φιλελεύθερη τάξη βασισμένη σε κανόνες»: «Αν δεν είσαι στο τραπέζι, είσαι στο μενού»
Ακολουθώντας τη δική του ηγεμονική λογική, είναι σαφές ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ βρίσκονται στο τραπέζι ενώ η Ουκρανία είναι το μενού.
Τι γίνεται με την Ερυθρά Θάλασσα; Οι Houthi που υπερασπίζονται την Παλαιστίνη ενάντια στις ΗΠΑ-ΗΒ-Ισραήλ βρίσκονται ξεκάθαρα στο τραπέζι, ενώ οι δυτικοί υποτελείς που υποστηρίζουν το Ισραήλ από θαλάσσης είναι ξεκάθαρα στο μενού.
Και αυτό είναι το πρόβλημα: οι Ηγεμόνες – ή «οι σταυροφόροι» – έχουν χάσει τη δύναμη να τοποθετούν τις κάρτες με τα ονόματα στο τραπέζι.
Ο κύριος λόγος για την κατάρρευση αυτής της αρχής είναι η πραγματοποίηση σοβαρών διεθνών συναντήσεων που χρηματοδοτούνται από τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας τα τελευταία δύο χρόνια από την έναρξη του SMO.
Είναι όλα σχετικά με τον σταδιακό σχεδιασμό και μακροπρόθεσμους στόχους που περιγράφονται ξεκάθαρα.
Μόνο τα κράτη με δικές του πολιτισμικές αξίες μπορούν να το κάνουν αυτό – όχι τα πλουτοκρατικά νεοφιλελεύθερα κράτη του καπιταλισμού καζίνο.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-24_170707.png

Η διαπραγμάτευση με τον Ηγεμόνα είναι αδύνατη γιατί ο ίδιος αποτρέπει τις διαπραγματεύσεις (βλ. κατά συρροή μπλοκάρισμα των ψηφισμάτων κατάπαυσης του πυρός στον ΟΗΕ).
Επιπλέον, ο Ηγεμόνας διαπρέπει στην εργαλειοποίηση των ελίτ των πελατών του σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο μέσω απειλών ή πιέσεων για συμβιβασμό: δείτε την υστερική αντίδραση των βραζιλιάνικων μέσων ενημέρωσης στην ετυμηγορία του Lula για to τι συμβαίνει στη Γάζα.
Αυτό που δείχνει η Ρωσία στον Παγκόσμιο Νότο, δύο χρόνια μετά την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής ΄Επιχιείρησης, είναι ότι ο μόνος δρόμος για να διδάξετε ένα μάθημα στον Ηγεμόνα πρέπει να είναι κινητικός ή «στρατιωτικο-τεχνικός».
Το πρόβλημα είναι ότι κανένα έθνος-κράτος δεν μπορεί να συγκριθεί με την πυρηνική/υπερηχητική/στρατιωτική υπερδύναμη Ρωσία, στην οποία το 7,5%  του προϋπολογισμού αφιερώνεται στη αμυντική παραγωγή. Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει σε μόνιμη πολεμική εοιμότητα μέχρι να συνέλθουν οι ελίτ του Ηγεμόνα – και αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ.
Εν τω μεταξύ, ο Άξονας της Αντίστασης της Δυτικής Ασίας παρακολουθεί και μαθαίνει, μέρα με τη μέρα. Είναι πάντα σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι για όλα τα κινήματα αντίστασης στον Παγκόσμιο Νότο – και αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τους Δυτικοαφρικανούς ενάντια στη γαλλική νεοαποικιοκρατία – τα γεωπολιτικά ρήγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο έντονα.

Ένας πολιτισμικός παγκόσμιος πόλεμος

Οι συγκρούσεις είναι πολλές: συλλογική Δύση εναντίον Ισλάμ, συλλογική Δύση εναντίον  Ρωσίας. και αργά παρά αργότερα, ένα σημαντικό μέρος της Δύσης, έστω και απρόθυμα, κατά της Κίνας.
Το γεγονός είναι ότι έχουμε ήδη βυθιστεί σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο που είναι και υπαρξιακός και πολιτσμικός.
Καθώς βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι, υπάρχει μια διχοτόμηση: είτε κλιμάκωση προς την απροκάλυπτη «κινητική στρατιωτική δράση», είτε πολλαπλασιασμός των Υβριδικών Πολέμων σε πολλά γεωγραφικά πλάτη.
Οπότε εναπόκειται στον Άξονα της Ασυμμετρίας, ψύχραιμος, ήρεμος και συγκεντρωμένος, να σφυρηλατήσει τους υπόγειους διαδρόμους, τα περάσματα και τα μονοπάτια ικανά να υπονομεύσουν και να ανατρέψουν την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μονοπολική, βασισμένη σε κανόνες φιλελεύθερη διεθνή τάξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης