Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγαλώνει η φούσκα ΑΙ στη Wall και θα σκάσει με πάταγο - Τρομακτικός ο κίνδυνος, πώς να προστατευθούν οι επενδυτές

Μεγαλώνει η φούσκα ΑΙ στη Wall και θα σκάσει με πάταγο  - Τρομακτικός ο κίνδυνος, πώς να προστατευθούν οι επενδυτές
Τρομακτικοί οι κίνδυνοι αλλά κανείς δεν θέλει να χάσει το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης
Σχετικά Άρθρα
Όλοι γνωρίζουν και λένε ότι υπάρχει φούσκα στη Wall Street που συνδέεται με τη τεχνητή νοημοσύνη και τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας της αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμη θα μεγαλώσει ή πότε θα σκάσει.
Πριν πέντε μήνες, ο Rob Arnott, ιδρυτής της Research Affiliates, έγραφε - πολύ λογικά - ότι η μετοχή της Nvidia Corp. αποτελεί φούσκα.
Προσέθετε επίσης ότι «η αγορά βρίσκεται σε μεγάλη αυταπάτη», επικαλούμενος τις ακραίες υψηλές αποτιμήσεις αφού οι τιμές των μετοχών είχαν τετραπλασιαστεί μέσα ένα μόλις χρόνο.
Από την προειδοποίηση του Arnott, ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η «φούσκα» έχει μεγαλώσει κατά 800 δισεκατομμύρια δολάρια - και ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τους traders φαίνεται να είναι να παραμείνουν εκτός αγοράς.
«Ποτέ μην πραγματοποιείτε ανοικτές πωλήσεις μετοχών όταν υπάρχει φούσκα
», δήλωσε ο Arnott αυτή την εβδομάδα.

Τρομακτικοί οι κίνδυνοι αλλά κανείς δεν θέλει να χάσει το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης

Η Wall Street αντιλαμβάνεται ότι οι κίνδυνοι στην αγορά γίνονται τρομακτικοί όταν όλα τα λεφτά συγκεντρώνονται σε λίγες μετοχές πολύ υψηλής αξίας και ο Arnott μπορεί να έχει δίκιο.
Ωστόσο, από τη στιγμή που η Nvidia ανακοίνωσε οικονομικά  αποτελέσματα πέρα από κάθε προσδοκία την περασμένη εβδομάδα, το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα ράλι που κανείς πια δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει.
Κανείς δε σορτάρει πια τους τεχνολογικούς κολοσσούς.
Οι τιμές στόχοι των αναλυτών αυξάνονται.

Επιθετικές οι τοποθετήσεις

Κατά συνέπεια, οι τοποθετήσεις, από τα hedge funds έως τους μεμονωμένους επενδυτές, γίνονται όλο και πιο επιθετικές.
«Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν πιστεύει στο πτωτικό σενάριο», δήλωσε ο Alec Young, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην πλατφόρμα δεδομένων Mapsignals.
«Δεν κινούνται έτσι οι επενδυτές αν υπάρχει βάση για πτώση της αγοράς».
Για τους ενεργούς διαχειριστές, η πίεση γίνεται μέρα με τη μέρα και μεγαλύτερη να κυνηγήσουν το ανοδικό μομέντουμ στους δείκτες αναφοράς S&P 500 και Nasdaq 100, που αυξήθηκαν για 15η φορά σε 17 εβδομάδες.
Η αναλογία τιμών προς κέρδη του τεχνολογικού Nasdaq 100 ανέβηκε πάνω από 30 φορές, νούμερο με ελάχιστα ιστορικά προηγούμενα.
Π.χ. το είχαμε δει κατά την τρέλα της dot-com στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Οι traders  έκλεισαν τις θέσεις σορτ


Λόγω της ραγδαίας αύξησης των κερδών και της αίσθησης ότι είναι μάταιο να σορτάρει κανείς τις Magnificent 7, το ράλι των εταιρειών τεχνολογίας δεν συνοδεύεται από αύξηση των short θέσεων.
Οι traders  έκλεισαν τις θέσεις σορτ
Τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα έχουν υποχωρήσει σε μόλις 1% των υφιστάμενων θέσεων του ομίλου και κυμαίνονται στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2015, σύμφωνα με εκτίμηση του στρατηγικού αναλυτή της JPMorgan Chase & Co. Νικόλαο Παγκιρτζόγλου.
Η αύξηση 16% που έγραψε η μετοχή της Nvidia την περασμένη Πέμπτη 22/2 προκάλεσε ζημιές 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε όσους εξακολουθούν να διατηρούν πτωτικά στοιχήματα στο χαρτί, σύμφωνα με ανάλυση της S3 Partners LLC.

Η μετοχή της Nvidia

Η μετοχή της Nvidia έχει επίσης τεράστια ζήτηση και από μεμονωμένους επενδυτές.
Ωστόσο, ακόμη και εν μέσω ενός ράλι ρεκόρ, η Nvidia δεν φαίνεται να είναι φούσκα λόγω της μεγάλης αύξησης των κερδών της από το 2023.
«Είναι σίγουρα η πιο σημαντική μετοχή στη γη», δήλωσε ο ειδικός αναλυτής της Goldman Sachs Group Inc. Scott Rubner, μιλώντας για τη Nvidia.
«Η καλπάζουσα άνοδος της μετοχής προσέλκυσε επίσης αγοραστική δυναμική από πλήθος μεμονωμένους επενδυτές.
H Nvidia αυτη τη στιγμή έχει την υψηλότερη ζήτηση από τον Μάρτιο του 2020».
Η ετιαρεία που κατασκευάζει τσιπ για την τεχνητή νοημοσύνη ανέφερε αύξηση κερδών 486% σε ετήσια βάση, εξαιρουμένων ορισμένων στοιχείων στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι για το πρώτο τρίμηνο αναμένει έσοδα 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Με τη σειρά τους, οι ταύροι έσπευσαν να ενισχύσουν τους στόχους τιμών τους - ο μέσος όρος που δίνουν τώρα για τη Nvidia είναι 863 δολάρια, που θα πει ότι βλέπουν πως η ετιαρεία έχει περιθώρια άνοδο 9%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Βγάλτε το 20% των κερδών σας από το τραπέζι

Στην κορυφή, η Rosenblatt Securities αύξησε τον στόχο της στα 1.400 δολάρια από 1.100 δολάρια, πάνω από 75% υψηλότερα από ό,τι οι μετοχές που διαπραγματεύονται σήμερα.
«Ψάχνω για τρόπους όπου η Nvidia θα μπορούσε να πάει στραβά και δυσκολεύομαι να βρω κάποιο πρόβλημα ή κίνδυνο», δήλωσε η Shana Sissel, Διευθύνων Σύμβουλος της Banrion Capital Management LLC, η οποία κατέχει θέσεις στη Nvidia από το 2017. Μακάρι να αγόραζα μερικά χαρτιά στα 650 δολάρια.»
Ενώ η Nvidia ανέβασε τους κύριους δείκτες, τα κέρδη διαχύθηκαν σε επιλεγμένες μετοχές.
Λιγότερο από το 70% των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσαν άνοδο, ενώ ο S&P 500 σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 1,7%.
Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους έχουν στοιχηματίσει σε μια διεύρυνση του ράλι αρκετά σύντομα.
Ο Ken Mahoney, Διευθύνων Σύμβουλος της Mahoney Asset Management, δηλώνει πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις φουσκωμένες αποτιμήσεις, αλλά μειώνει την έκθεση στη Nvidia για να πάρει ορισμένα από τα κέρδη του.
«Η σύνεσή επιβάλει να βγάλουμε το 20% από το τραπέζι», είπε ο Mahoney.
«Αν τις επόμενες  εβδομάδες υπάρξει επιβράδυνση ή η μετοχή πάει λίγο πίσω, ενδεχομένως να ενισχύσουμε ξανά τη θέση μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης