Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το κόστος αίματος δυο χρόνων πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας - Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί στρατιώτες κι από τις δύο πλευρές

Το κόστος αίματος δυο χρόνων πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας - Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί στρατιώτες κι από τις δύο πλευρές
Οι Ρώσοι δηλώνουν ότι 383.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί από την αρχή του πολέμου ενώ για 405.000 νεκρούς ή τραυματίες Ρώσους στρατιώτες μιλούν οι Ουκρανοί
Σχετικά Άρθρα
Ο ανθρώπινος απολογισμός δύο ετών ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, σύμφωνα με τα ρωσικά και τα ουκρανικά στοιχεία, όμως οι ακριβείς αριθμοί παραμένουν άγνωστοι.
Ρωσία και Ουκρανία κρατούν απόρρητες τις στρατιωτικές απώλειές τους ενώ εκτιμάται ότι ο επίσημος απολογισμός της Ρωσίας για τους αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου το Φεβρουάριο του 2022 στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας υπολείπεται πολύ της πραγματικότητας και είναι αδύνατο να γίνει ανεξάρτητος απολογισμός όσο μαίνεται ακόμη ο πόλεμος. 
Τον Ιούνιο 2023, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι μπόρεσαν να καταμετρήσουν 10.368 αμάχους, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν.
«Εκτιμάμε πως το πιθανότερο είναι ο αριθμός να είναι πέντε φορές υψηλότερος. Συνεπώς γύρω στα 50.000 θύματα, είχε διευκρινίσει τότε ο Oleg Gavris, ο κύριος σύμβουλος του προσωπάρχη του προέδρου Volodymyr Zelensky.
Ο ΟΗΕ θεωρεί επίσης πως ο απολογισμός είναι «σημαντικά υψηλότερος» από τους περίπου 10.000 αμάχους που κατέστη δυνατό να καταμετρηθούν.
Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν πως μόνο η πολιορκία της Μαριούπολης - που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2022 και τελείωσε το Μάιο του 2022  - στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25.000 ανθρώπους, οι οποίοι ενταφιάσθηκαν σε ομαδικούς τάφους.
Κανένας απολογισμός δεν ανακοινώθηκε ποτέ για άλλες πόλεις, όπως το Bakhmut στην ανατολική Ουκρανία.
Από τη ρωσική πλευρά των συνόρων, ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 145 νεκρούς, σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε από το ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο 7X7.

Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί στρατιώτες

Και στις δύο πλευρές, οι στρατιωτικές απώλειες είναι δεδομένα που τα γενικά επιτελεία αποσιωπούν.
Πρέπει συνεπώς να στραφεί κανείς σε εκτιμήσεις που γίνονται από τρίτες πηγές.
Τον περασμένο Αύγουστο, οι New York Times, επικαλούμενοι πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, υπολόγιζαν τις στρατιωτικές απώλειες σε 70.000 νεκρούς και 100.000 ως 120.000 τραυματίες στην ουκρανική πλευρά και 120.000 νεκρούς και 170.000 ως 180.000 τραυματίες στη ρωσική πλευρά.
Στις 29 Ιανουαρίου φέτος, σε γραπτή απάντησή του σ' ένα βουλευτή, ο βρετανός υπουργός Άμυνας υπολόγιζε από την πλευρά του τις ρωσικές απώλειες σε περισσότερους από 350.000 νεκρούς και τραυματίες.
Την περασμένη εβδομάδα,  ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως μέσα σε δύο χρόνια έχει σκοτώσει ή τραυματίσει σχεδόν 405.000 ρώσους στρατιώτες.
Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Sergi Shoigu είχε δηλώσει από την πλευρά του το Δεκέμβριο 2023 πως 383.000 ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ή τραυματισθεί από την αρχή της εισβολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης