Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Πλέον αναχαιτίζονται οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι MIM-104 Patriot

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Πλέον αναχαιτίζονται οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι MIM-104 Patriot
Οι πύραυλοι Patriot που αναχαιτίστηκαν από τις ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες ήταν πιθανότατα PAC-2
Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας έχουν αρχίσει να αναχαιτίζουν αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς MIM-104 Patriot που εκτοξεύουν κατά καιρούς οι δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η πρώτη επιτυχής αναχαίτιση πυραύλου Patriot αναφέρθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στις 20 Φεβρουαρίου 2024.
Δεύτερη αναχαίτηση ανακοινώθηκε από το υπουργείο στις 22 Φεβρουαρίου 2024.
Και στις δύο περιπτώσεις, το υπουργείο δεν διευκρίνισε πού ακριβώς έγινε η αναχαίτιση, ούτε αποκάλυψε ποιο σύστημα αεράμυνας χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη των πυραύλων.
Η Ουκρανία έλαβε δύο συστήματα Patriot και δύο εκτοξευτές από τη Γερμανία και ένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με δύο επιπλέον εκτοξευτές που δόθηκαν από την Ολλανδία.
Τα συστήματα που δόθηκαν στην Ουκρανία λέγεται ότι είναι ένας συνδυασμός ενεργών πυραύλων PAC-3 hit-to-kill για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, με βεληνεκές μόνο 30-60 χιλιομέτρων, και ημιενεργών πυραύλων κεφαλής κατακερματισμού έκρηξης PAC-2 για την αντιμετώπιση απειλών από αεροσκάφη με βεληνεκές έως 160 χιλιόμετρα.
Οι πύραυλοι Patriot που αναχαιτίστηκαν από τις ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες ήταν πιθανότατα PAC-2, καθώς μπορούσαν να μείνουν στον αέρα για περισσότερο από ενάμιση λεπτό για να φτάσουν σε έναν στόχο στο μέγιστο βεληνεκές τους. Η αναχαίτιση ενός αντιαεροπορικού πυραύλου είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.
Αυτοί οι πύραυλοι δεν πετούν σύμφωνα σε προβλέψιμο μονοπάτι, καθώς πρέπει να ελίσσονται με υψηλές ταχύτητες για να χτυπήσουν τον στόχο τους.
Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταστρέψει αρκετά εξαρτήματα των συστημάτων Patriot της Ουκρανίας.
Πρόσφατα, αναφορές αποκάλυψαν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ενσωματώσει στους πυραύλους του συστήματος ραντάρ διοίκησης και ελέγχου της σοβιετικής εποχής στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζεται «FrankenSAM».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποίησαν πύραυλο PAC-2 για να καταρρίψουν ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Il-76 στις 24 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 60 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.
Η χρήση αεράμυνας για την αναχαίτιση ουκρανικών πυραύλων Patriot δείχνει πώς ο ρωσικός στρατός εργάζεται με περισσότερους από έναν τρόπους για να εξουδετερώσει την απειλή που τίθεται από ό,τι έχει απομείνει από αυτά τα συστήματα. Αυτό θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις δυνατότητες αεράμυνας των δυνάμεων της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης