Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα, συνεχίζεται το σφυροκόπημα Ισραήλ και οι σφαγές αμάχων

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα, συνεχίζεται το σφυροκόπημα Ισραήλ και οι σφαγές αμάχων
Τους 30.000 πλησιάζουν οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα
Σχετικά Άρθρα
(Upd3) Συνεχίζονται οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα στο Παρίσι, με αραβικές πηγές να κάνουν λόγο για ενδείξεις αισιοδοξίας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά αδιακρίτως τη Γάζα και οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς έχουν φτάσει τους 29.606.
Τις τελευταίες ώρες, η ισραηλινή αεροπορία έχει πλήξει θέσεις στην υποτίθεται ασφαλή ακόμη πόλη της Rafah στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα και στο Deir el Balah στη κεντρική Γάζα, μεταξύ των άλλων και το νοσοκομείο Al Aqsa, με θύματα κυρίως γυναικόπαιδα.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Παρίσι

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο αραβικές πηγές,  έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Mossad του Ισραήλ να συναντάται ξεχωριστά με κάθε μέρος - Κατάρ, Αίγυπτο και Ηνωμένες Πολιτείες.
«Υπάρχουν εκκολαπτόμενες ενδείξεις αισιοδοξίας για τη δυνατότητα να προχωρήσουμε προς την έναρξη μιας σοβαρής διαπραγμάτευσης», ανέφεραν οι πηγές.
Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera της Αιγύπτου.
Αξιωματούχος της Hamas είπε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση έχει ολοκληρώσει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο και τώρα περιμένει να δει τι θα φέρουν πίσω οι μεσολαβητές από τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου με το Ισραήλ.
Οι μεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη Rafah της Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν καταφύγει.
Το Ισραήλ απειλεί ότι θα επιτεθεί στην πόλη εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία εκεχειρίας.
Η Ουάσιγκτον κάλεσε την κυβέρνηση Netanyahu να μην το πράξει, προειδοποιώντας για τεράστιες απώλειες αμάχων εάν πραγματοποιηθεί επίθεση στην πόλη.
rafa.jpg

Πού διαφωνούν Hamas, Ισραήλ


Την τελευταία φορά που διεξήχθησαν παρόμοιες συνομιλίες στο Παρίσι, στις αρχές Φεβρουαρίου, οδήγησαν σε ένα χρονοδιάγραμμα για την πρώτη μεγάλης διάρκειας εκεχειρία του πολέμου, που εγκρίθηκε από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Hamas απάντησε με μια αντιπρόταση, την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απέρριψε στη συνέχεια, καθώς η Hamas ζητούσε ως όρο για να απελευθερώσει τους 100 και πλέον ισραηλινούς ομήρους που κρατά ακόμη, την πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα. 
Αργά την Πέμπτη, 22/2 ο Netanyahu παρουσίασε στο συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του ένα σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει στη Γάζα μόλις σταματήσουν οι μάχες, στο οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας εκεί και το οποίο δεν περιλαμβάνει κανένα ρόλο εκεί για την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) που εδρεύει στη Δυτική Όχθη.
Δύο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσαν ότι η Hamas επιμένει, από την πλευρά της ως όρο για να κλείσει η εκεχειρία και να παραδώσει τους ομήρους, στην πλήρη σποχώρηση του Ισραήλ.
«Η θέση του Ισραήλ και η απάντησή του στη διαμεσολάβηση ήταν αρνητική και αυτό θέτει πολλά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Hamas Osama Hamdan κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό.
«Ο Netanyahu καθυστερεί... Δεν νοιάζεται για την απελευθέρωση των ομήρων του, αλλά μάλλον χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για να πετύχει τους στόχους του», είπε ο Hamdan.

UNRWA: Διακόπτει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Εκπρόσωποι της UNRWA ανακοίνωσαν ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν μπορεί πλέον να κάνει διανομή τροφίμων ή να παρέχει άλλες υπηρεσίες στον πληθυσμό του βρίσκεται στη βόρεια Γάζα, επικαλούμενοι το ελάχιστο προσωπικό και την «κατάρρευση της κοινωνικής τάξης» εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων σε αμάχους και περιορισμούς στην πρόσβαση σε επισιτιστική βοήθεια που έχει αφήσει τον πληθυσμό να λιμοκτονεί.
gaza1_5.JPG

Βομβαρδισμοί στη κεντρική Γάζα

Εν τω μεταξύ η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε Λωρίδα της Γάζας, και κατά τη διάρκεια της νύχτας στόχευσε συγκρότημα κατοικιών στο Deir Al-Balah της κεντρικής Γάζας, όπου βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Asraf al Quintra.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν πολλά μέλη της οικογένειας του Mahmoud Abu Zaeiter, ενός κωμικού με 1,2 εκατομμύρια διαδικτυακούς ακόλουθους.
Ανάμεσα στις γειτονιές που επλήγησαν ήταν και το νοσοκομείο Al Aqsa, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισμένοι. 

Στο βομβαρδισμό του νοσοκομείου επλήγησαν κυρίως γυναικόπαιδα, με αποτέλεσμα οι επιζώντες να συλλέγουν από το πρωί διασκορπισμένα μέλη βρεφών και παιδιών, μεταδίδει το Al Jazzera
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 104 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 160 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν φτάσει τους 29.606 από την αρχή του πολέμου, νούμερο που αφορά κατά πλειοψηφία γυναικόπαιδα.
γαζα2_13.JPG

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε σκοτώσει δεκάδες μαχητές και κατέσχεσε όπλα σε όλη τη Γάζα.
Το Deir al-Balah είναι μια από τις λίγες άλλες περιοχές που δεν έχουν ακόμη καταληφθεί από τους Ισραηλινούς.
Από το μεσημέρι του Σαββάτου 24/2 άρχισε βομβαρδισμός στη Rafah.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Lusi Ignacio da Silva κατηγόρησε ξανά το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ημέρες αφότου προκάλεσε διπλωματική θύελλα συγκρίνοντας τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Hamas με το ολοκαύτωμα των εβραίων.
«Αυτό που κάνει το κράτος του Ισραήλ δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία, γιατί σκοτώνει γυναίκες και παιδιά», είπε ο Λούλα στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Netanyahu είχε διαμηνύσει πως ο πρόεδρος της Βραζιλίας είναι «persona non grata» στο Ισραήλ έως ότου ανακαλέσει την «αντισημιτική» τοποθέτησή του.
Ωστόσο, ο βραζιλιάνος πρόεδρος όχι μόνο δεν ανακάλεσε, αλλά διατύπωσε εκ νέου την επίμαχη θέση του, χρησιμοποιώντας κατ’ επανάληψη τον όρο «γενοκτονία». «Είναι γενοκτονία! Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που πέθαναν ή αγνοούνται. Δεν είναι στρατιώτες που πεθαίνουν, αλλά γυναίκες και παιδιά σε νοσοκομεία. Αν αυτό δεν είναι γενοκτονία, δεν ξέρω τι είναι γενοκτονία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.
γαζα4_7.JPG

Συρία: Τρομοκρατική επίθεση στη Homs

Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στην επαρχία Homs της κεντρικής Συρίας όταν έγιναν στόχος «τρομοκρατικής ομάδας», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο αστυνομική πηγή.
Τα θύματα μάζευαν τρούφες όταν δέχθηκαν την επίθεση, μετέδωσε το SANA.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης