Διεθνή

Γιατί η Ολλανδία δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό LNG - Η επίμαχη σύμβαση της Total

Γιατί η Ολλανδία δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό LNG - Η επίμαχη σύμβαση της Total
H Total προμηθεύεται ρωσικά φορτία από τη Yamal LNG

Η μακροχρόνια σύμβαση υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ της TotalEnergies και της ρωσικής Yamal LNG αποτελεί τροχοπέδη στη δέσμευση της ολλανδικής κυβέρνησης να τερματίσει τις εισαγωγές του καυσίμου από τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η Ολλανδία σταμάτησε να υπογράφει νέες συμβάσεις για εισαγωγές ρωσικού LNG πέρυσι και εργάζεται για την εκκαθάριση των συμφωνιών προμήθειας που είχαν συναφθεί πριν από αυτό. Ωστόσο, η χώρα έχει κολλήσει με τις εισαγωγές επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τερματίσει νομικά τις συμφωνίες μεταξύ δύο ιδιωτικών εταιρειών.
Το δίλημμα αυτό υπογραμμίζει επί της ουσίας, τη δυσκολία της Ευρώπης να εξαλείψει πλήρως την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ενώ η περιοχή έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στην εύρεση εναλλακτικών λύσεων, η Ρωσία παραμένει μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθευτών της Ευρώπης εν μέσω μακροπρόθεσμων συμβατικών υποχρεώσεων, όπως η συμφωνία της Total.

Η επίμαχη σύμβαση

Σύμφωνα με τη σύμβαση που ξεκίνησε το 2018, η Total προμηθεύεται ρωσικά φορτία από τη Yamal LNG, τον φορέα εκμετάλλευσης του εργοστασίου επεξεργασίας στη βορειοδυτική Σιβηρία, με ορισμένους όγκους να αποστέλλονται στην Ολλανδία.
Η συμφωνία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των ολλανδικών εισαγωγών του καυσίμου. Η Ολλανδία λαμβάνει συνήθως ένα φορτίο το μήνα από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων στο Bloomberg.
Εκπρόσωποι της TotalEnergies και του ολλανδικού υπουργείου Ενέργειας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Patrick Pouyannéν δήλωσε ότι η γαλλική εταιρεία θα συνεχίσει να αποστέλλει LNG από τη Ρωσία όσο δεν υπάρχουν κυρώσεις.
Δεν θα ήταν «λογικό» η Ευρώπη να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG πριν από το 2025 ή το 2026, δήλωσε ο Patrick Pouyanné τον Σεπτέμβριο.
Η TotalEnergies έχει μακροπρόθεσμη σύμβαση για την αγορά LNG από το έργο για 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2032 για αγορές που δεν προσδιορίζονται, σύμφωνα με μια λίστα παγκόσμιων συμβολαίων LNG που συνέταξε το BloombergNEF.
Η Yamal LNG ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τη ρωσική Novatek PJSC, με την Total και την China National Petroleum Corp. να κατέχουν μειοψηφικά μερίδια.
Η μονομερής διακοπή των αγορών στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων φυσικού αερίου θα σήμαινε ότι η TotalEnergies θα έπρεπε να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στους Ρώσους αντισυμβαλλομένους, εκτός εάν τεθούν υπό κυβερνητικές κυρώσεις, ανέφερε ο Pouyanné το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης