Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κομισιόν «ξεμπλοκάρει» κονδύλια 137 δισ. ευρώ για την Πολωνία

Η Κομισιόν «ξεμπλοκάρει» κονδύλια 137 δισ. ευρώ για την Πολωνία
«Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τις προσπάθειές σας»
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ξεμπλοκάρει έως και 137 δισεκ. ευρώ σε ταμεία συνοχής και ανάκαμψης για την Πολωνία, η οποία μέχρι τώρα δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στα μετρητά λόγω ανησυχιών σχετικά με το κράτος δικαίου.
Την ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Πολωνία την Παρασκευή 23/2, όπου μίλησε δίπλα στον πρωθυπουργό Donald Tusk.
Η σημαντική εξέλιξη έρχεται μέρες αφότου Πολωνοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσουν ένα «σχέδιο δράσης» εννέα προσχέδια νομοσχεδίων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας στα κατώτερα δικαστήρια.
«Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τις προσπάθειές σας και αυτές του πολωνικού λαού να αποκαταστήσουν το κράτος δικαίου ως τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας σας. Μια κοινωνία όπου όλοι παίζουν με τους κανόνες. Μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις μπορούν να εμπιστεύονται τους θεσμούς και να αναγκάζουν τις αρχές να λογαριασμό», είπε η von der Leyen μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
«Με βάση τις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσατε και τον αριθμό των άμεσων βημάτων που κάνατε για τη δικαστική ανεξαρτησία, έχω καλά νέα: την επόμενη εβδομάδα το Σώμα (των Επιτρόπων) θα υποβάλει δύο αποφάσεις για ευρωπαϊκά κονδύλια που επί του παρόντος είναι μπλοκαρισμένα για την Πολωνία. Αυτές οι αποφάσεις θα απελευθερώσουν έως και 137 δισεκ. ευρώ για την Πολωνία».

Οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν στην προηγούμενη ακροδεξιά πολωνική κυβέρνηση του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) πρόσβαση σε 76,5 δισεκ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής που διατέθηκαν για την περίοδο 2021-2027 για μια σειρά από ελλείψεις του κράτους δικαίου, που επικεντρώθηκαν κυρίως στη συνεχιζόμενη μείωση του δικαστικού ανεξαρτησία και αυξανόμενη πολιτική παρέμβαση στα δικαστήρια.
Οι ανησυχίες εμπόδισαν επίσης την ικανότητα της Πολωνίας να χρησιμοποιήσει πλήρως το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μετά τον COVID-19, το οποίο συνδυάζει 34,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια χαμηλού επιτοκίου και 25,3 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Μέχρι στιγμής έχουν αποδεσμευτεί μόνο 5,1 δισεκ. ευρώ σε «προχρηματοδότηση».

Ολική επαναφορά Πολωνίας

Όταν ανέλαβε την εξουσία στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Tusk υποσχέθηκε να επαναφέρει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας, να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και να απελευθερώσει τα παγωμένα κεφάλαια, τα οποία η χώρα χρειάζεται επειγόντως να πληρώσει για αναπτυξιακά έργα για να επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Η Πολωνία κινήθηκε γρήγορα για να ζητήσει μια πρώτη πληρωμή 6,3 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια από το δοχείο ανάκαμψης και να υποβάλει αυτοαξιολόγηση για τα ταμεία συνοχής. Αυτό πυροδότησε την εσωτερική διαδικασία της Επιτροπής για την επαλήθευση της εκπλήρωσης των δικαστικών προϋποθέσεων.
«Πήραμε πραγματικά αυτό που θέλαμε. Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη ημέρα για εμάς γιατί έχουμε κάνει πολλά. Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια. Οι Πολωνοί πολίτες επέλεξαν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στις 15 Οκτωβρίου και είναι η πραγματική ήρωες της πολωνικής ιστορίας», είπε ο Τουσκ αναφερόμενος στις τελευταίες εκλογές. «Είναι πολλά τα χρήματα. Και θα τα χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα».
Ακόμη και αν η Επιτροπή εγκρίνει τις αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα, οι εκταμιεύσεις δεν θα είναι άμεσες ούτε απόλυτες. Τα ταμεία συνοχής καταβάλλονται σταδιακά ανάλογα με την εξέλιξη των έργων επί τόπου.
Εν τω μεταξύ, τα κεφάλαια ανάκαμψης χωρίζονται σε δόσεις και συνδέονται αυστηρά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων. Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία έως τον Αύγουστο του 2026 για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.
Και τα δύο κονδύλια συνδέονται με την αποκατάσταση της δικαστικής ανεξαρτησίας και υποχρεώνουν την πολωνική κυβέρνηση να αναιρέσει τα αποτελέσματα των αμφιλεγόμενων αλλαγών που εισήγαγε το PiS, ιδίως όσον αφορά το πειθαρχικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο είχε την εξουσία να τιμωρεί τους δικαστές σύμφωνα με τις αποφάσεις τους.
Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε αναμφισβήτητα τη δικαστική αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι ήταν «ασύμβατη με τις εγγυήσεις πρόσβασης σε ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης