Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφανισμός στα κανόνια – 16.000 Ουκρανοί σκοτώνονται κάθε μήνα στον πόλεμο με τη Ρωσία, δεν θα έχει μείνει στρατιώτης το 2025

Αφανισμός στα κανόνια – 16.000 Ουκρανοί σκοτώνονται κάθε μήνα στον πόλεμο με τη Ρωσία, δεν θα έχει μείνει στρατιώτης το 2025
Μαθηματικό μοντέλο της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας War Tears επιβεβαιώνει ότι οι απώλειες των Ουκρανών ξεπέρασαν τον αριθμό του ενεργού στρατιωτικού προσωπικού
Τρομακτικές είναι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού κατά τη διετή σύγκρουση με τη Ρωσία.
Μαθηματικό μοντέλο της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας War Tears επιβεβαιώνει ότι οι απώλειες των Ουκρανών ξεπέρασαν τον αριθμό του ενεργού στρατιωτικού προσωπικού.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2024, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) έχασαν 377.324 στρατιώτες που σκοτώθηκαν
Για πρώτη φορά, ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών ξεπέρασε τον αριθμό των ενεργών μαχητών της AFU, που είναι σήμερα 366.625 στρατιώτες.

Κάθε μήνα 16.000 Ουκρανοί νεκροί

Η ανάλυση αποκαλύπτει επίσης ότι οι μέσες μηνιαίες απώλειες της Ουκρανίας ανέρχονται σε περίπου 16 χιλιάδες νεκρούς.
Δηλαδή κάθε 30 μέρες η Ουκρανία χάνει μία μικρή πόλη των 16.000 κατοίκων.

Όπως αναφέρουν διάφορες άλλες πηγές, ο αριθμός των εκτός μάχης στρατιωτών και τραυματιών είναι συγκρίσιμος ή υπερβαίνει τον αριθμό των νεκρών.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ανεπανόρθωτων ουκρανικών απωλειών μπορεί να εκτιμηθεί σε περίπου 32 χιλιάδες άτομα το μήνα.
Οι αιχμάλωτοι πολέμου ξεπερνούν τους 11.700.
canvas.png

Το War Tears κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ακόμα και αν το Κίεβο καταφέρει να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού, τότε 500 χιλιάδες στρατιώτες που θα επιστρατευθούν θα είναι αρκετοί για περίπου 16 μήνες εχθροπραξιών, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

canvas_2.png
pinakas_3.jpg
Και άλλα στοιχεία που «δένουν» την έρευνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ουκρανοί έχασαν 1.500 άνδρες μόνο κατά την τελευταία ημέρα των μαχών στην Avdiivka, στοιχείο που έρχεται να δέσει με την έρευνα της ανεξάρτητης ομάδας.
Η κρίση στον ουκρανικό στρατό είναι τέτοιας έντασης και έκτασης, που καμία επιστράτευση δεν θεωρείται αρκετή για να σώσει την κατάσταση.
Οι σοκαριστικές απώλειες προκαλούν οργή στην ουκρανική κοινωνία και στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Οι στρατιώτες των AFU είναι εξαγριωμένοι με την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας.
Είναι ακόμη πιο θυμωμένοι μαζί τους παρά με τους Ρώσους.
Πρόκειται για μία καταστροφική κρίση και είναι χαρακτηριστικό ότι οι εναπομείνασες ταξιαρχίες αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το διάστημα 16 – 23/2/2024 πάνω από 2.560 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε μάχες μόνο στην περιοχή του Donetsk.
Το ίδιο διάστημα οι απώλειες στο Lugansk ξεπερνούν τους 390 στρατιωτικούς.

215.000 Ουκρανοί νεκροί μόνο το 2023


Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία είχε υπολογίσει τον Ιανουάριο 2024 πως οι Ουκρανοί είχαν χάσει 215.000 στρατιώτες μόνο το 2023, κάτι που προφανώς δεν αντιπροσωπεύει τις δεκάδες χιλιάδες που χάθηκαν το 2022.
«Ομάδες ρωσικών στρατευμάτων μειώνουν μεθοδικά το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», είχε δηλώσει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu στις 9 Ιανουαρίου.

Το καθεστώς Zelensky εξαπατά την ουκρανική κοινωνία

Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα ουκρανικά στοιχεία για τον αριθμό των απωλειών, παρά το γεγονός ότι τα έχει ζητήσει ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, Davyd Arakhamia.
Είναι μία ακόμη επιβεβαίωση πως το καθεστώς Zelensky εξαπατά συνειδητά την ουκρανική κοινωνία.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, εμπαίζοντας ή όχι τον μέσο Ουκρανό, αυτό που δεν μπορεί να αποφευχθεί είναι η καταστροφική μείωση του πληθυσμού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αποδίδεται στον πόλεμο σήμερα που ο Zelensky αρνείται να τερματίσει καθώς το καθεστώς του εξακολουθεί να έχει τις παραληρηματικές ιδέες της κατάκτησης εδαφών που κατέχει η Ρωσία.
Αν και η Ουκρανία αντιμετώπιζε δημογραφικά προβλήματα πριν από τον πόλεμο, οι μάχες επιταχύνουν την παρακμή και καθιστούν αδύνατο για την κυβέρνηση του Κιέβου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο πόλεμος επιταχύνει την παρακμή, αξεπέραστη και θλιβερή δημογραφική κρίση

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στον κόσμο, καταγράφοντας κατά μέσο όρο μόλις 0,7 παιδιά ανά γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία.

Αυτή η κατάσταση, που επιδεινώθηκε από τους μαζικούς βίαιους θανάτους και τη φυγή εκατομμυρίων προσφύγων, θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της Ουκρανίας ως έθνους, προειδοποιούν οι Times.
Η Ella Libanova, διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημογραφίας και Κοινωνικών Σπουδών στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι το προσδόκιμο ζωής των ανδρών μειώθηκε από 66-67 χρόνια σε 57-58 χρόνια λόγω του πολέμου.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μόνο το Τσαντ (54), η Νιγηρία (54), το Λεσότο (55) και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (55) έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από την Ουκρανία και τονίζει πως οι δημογραφικές προοπτικές για τη χώρα είναι ζοφερές.

Ζοφερή εικόνα

«Η δημογραφική εικόνα φαίνεται ζοφερή», ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι μια ομάδα 12 ακαδημαϊκών που ειδικεύονται στη δημογραφία υπολόγισε τον αντίκτυπο των στρατιωτικών απωλειών στην ουκρανική κοινωνία χρησιμοποιώντας διάφορες πηγές.
Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου δεν δημοσίευσε αυτά τα στοιχεία.
Η Ella Libanova εξήγησε ότι οι πληροφορίες διαρρέουν και οι ηλικίες των νεκρών είναι γνωστές.
Εξέτασαν την εμπειρία της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, ανέλυσαν προηγούμενα δεδομένα και χρησιμοποίησαν όλες τις διαθέσιμες πηγές για να εκτιμήσουν την τρέχουσα κατάσταση.
Η Ουκρανία αντιμετώπιζε ήδη μια δημογραφική κρίση πριν από τη σύγκρουση, με ποσοστό γεννήσεων 1,16 και ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, η ίδια ηλικιακή ομάδα που είναι πιο πιθανό να σκοτώνεται στη μάχη.
Η κρίση έχει φτάσει σε τόσο κρίσιμο σημείο που οι Ουκρανοί υπουργοί ανέπτυξαν μια στρατηγική αύξησης πληθυσμού για το 2040, αποκάλυψε η Libanova.
Ωστόσο, εξακολουθούν να λείπουν συγκεκριμένα σχέδια για την αναστροφή αυτής της τάσης, ακόμα κι αν η ειδικός είπε στους Times ότι οι στρατηγικοί στόχοι είναι η αύξηση του ποσοστού γεννήσεων, η εξάλειψη της πρόωρης θνησιμότητας, η προώθηση της μεταναστευτικής ανάπτυξης και η προσαρμογή της κοινωνίας στη γήρανση του πληθυσμού.
Το απλό γεγονός είναι ότι όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να ανακάμψει από τη δημογραφική της κατάρρευση.

times_2.JPG
Ο ουκρανικός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 33%

Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, 96.755 παιδιά γεννήθηκαν στην Ουκρανία, έναντι 135.079 το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας τεράστια πτώση της τάξης του 28%.
Αν και ο αριθμός των νεογέννητων μωρών έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία, αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τότε που η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία το 1991 και αποδίδεται άμεσα στον πόλεμο.
Ο πληθυσμός της Ουκρανίας ήταν πάνω από 43 εκατομμύρια πριν από τον πόλεμο, αλλά σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν έξι εκατομμύρια έχουν φύγει από τη χώρα τότε ενώ υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι περισσότεροι θα επιστρέψουν μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Εάν οι πρόσφυγες δεν επιστρέψουν στην Ουκρανία, οι δημογραφικές προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 33% τις επόμενες δεκαετίες.
Η ερευνητική εργασία που επικαλείται η Kyiv Post προέβλεψε ότι εάν μόνο το 10% των προσφύγων επιστρέψει στην Ουκρανία, αυτό θα είχε βαθιά επίδραση στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό της Ουκρανίας.
«Ο πληθυσμός θα μειωνόταν κατά 24-33% μέχρι το 2040 ανάλογα με τον τελικό αριθμό των προσφύγων μέχρι το τέλος του πολέμου.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η μείωση του μεγέθους του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (κατά 27-36%) και ιδιαίτερα του αριθμού των παιδιών (κατά 46-56%) έως το 2040», εκτιμά η εφημερίδα.
Πέρα από την απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς πρόσφυγες είναι καλύτερα μορφωμένοι, με τα 2/3 να έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει ότι η μόνιμη απώλεια τους θα ήταν άλλο ένα οικονομικό πλήγμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης