Τελευταία Νέα
Διεθνή

To ερώτημα των 150 δισ. δολαρίων: Τι σχεδιάζει να κάνει ο Buffett με το βουνό από μετρητά της Berkshire Hathaway

To ερώτημα των 150 δισ. δολαρίων: Τι σχεδιάζει να κάνει ο Buffett με το βουνό από μετρητά της Berkshire Hathaway
Ο απολογισμός των χρημάτων της Berkshire έχει αυξηθεί για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα...
Το βουνό του χρήματος στην Berkshire Hathaway του Warren Buffett συνεχίζει να διογκώνεται.
Ο απολογισμός των χρημάτων της Berkshire έχει αυξηθεί για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, φτάνοντας στο τέλος του Σεπτεμβρίου στο ιστορικό ρεκόρ των 157,2 δισ. δολαρίων.
Το εάν έφτασε σε νέα ύψη στο τέλος του 2023 είναι ένα ερώτημα που οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να απαντήσουν όταν η εταιρεία απελευθερώσει την ετήσια έκθεσή της το ερχόμενο Σάββατο.
Οι ειδικοί θα αναλύσουν το συνοδευτικό γράμμα του Buffett για τα σχέδια που ο θρυλικός επενδυτής ενδέχεται να έχει για αυτά τα χρήματα, καθώς και τις σκέψεις του για την οικονομία και τις αγορές.
Πολλοί ανυπομονούν επίσης να διαβάσουν τις σκέψεις που θα μοιραστεί ο Buffett για τη ζωή και τη συνεισφορά του Charlie Munger, του συνεργάτη και φίλου του που πέθανε στις 28 Νοεμβρίου.
Οι επενδυτές πήραν μια γεύση από τις κινήσεις της Berkshire στις αγορές μετοχών όταν η εταιρεία αποκάλυψε ότι είχε μειώσει την κύρια θέση της στην Apple το τέταρτο τρίμηνο, αυξάνοντας το ποσοστό της σε Chevron και Occidental Petroleum.
Επίσης, η Berkshire ζήτησε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο εμπιστευτικότητα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματοοικονομικών (SEC) για μία ή περισσότερες καταχωρίσεις που παρέλειψε από τη δημόσια υποβολή των 13F.
Ένας λόγος που οι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να ζητήσουν από την SEC να κρατήσει μια θέση κρυφή είναι ότι η αποκάλυψή της θα αποκαλύψει ένα μπαράζ αγορών ή πωλήσεων.
Κάποιοι υποθέτουν ότι η Berkshire αγόρασε μια χρηματοπιστωτική μετοχή.
Εν τω μεταξύ, ο πύργος του χρηματος καθιστά τον Buffett έτοιμο να χτυπήσει εάν θεωρήσει μια επιχείρηση αρκετά ελκυστική ώστε να ενταχθεί στην αυτοκρατορία της Berkshire, που περιλαμβάνει τον ασφαλιστή Geico, το BNSF Railway και το Dairy Queen.
Τα χρήματα επίσης βοηθούν στη διατήρηση αυτού που ο Buffett περιέγραψε σε επιστολή του προς τους μετόχους τον Φεβρουάριο του 2009 ως τη “Γιβραλτάρικη χρηματοοικονομική θέση” της Berkshire.
Στις 30 Σεπτεμβρίου η Berkshire είχεεπενδύσεις πάνω από 125 δισ. δολ. σε κρατικά αμερικανικά ομόλογα. Οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν καθώς η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις πληθωρικές πιέσεις.
Το επιτόκιο στα τρίμηνα ομόλογα, για παράδειγμα, ήταν 5,35% την Πέμπτη, έναντι 0,71% τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το Tradeweb ICE closes.
“Πριν από κάποιο καιρό, όταν οι αποδόσεις ήταν μηδενικές, το κόστος κατοχής μετρητών φαινόταν υψηλό”, είπε ο Bill Stone, αρχιστράτηγος επενδύσεων στο Glenview Trust στο Louisville, Κεντάκι, το οποίο κατέχει μετοχές της Berkshire. “Τώρα θα δούμε ότι θα αυξηθούν αρκετά τα κέρδη”.
Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Berkshire είχαν έσοδα από τόκους και άλλες επενδύσεις ύψους 4,2 δισ. δολαρίων στους πρώτους εννέα μήνες του 2023, έναντι περίπου 790 εκατ. δολαρίων στην ίδια περίοδο του 2022. Η αύξηση οφειλόταν κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε η εταιρεία.
Ωστόσο, ο Buffett παραδέχτηκε ότι έτρεφε μεγαλύτερες φιλοδοξίες: “Αυτό που θα θέλαμε πραγματικά να κάνουμε είναι να αγοράσουμε μεγάλες επιχειρήσεις”, είπε.
“Εάν μπορέσουμε να αγοράσουμε μια εταιρεία για 50 δισ. ή 75 δισ., 100 δισ., θα κάνουμε”.

Πολλές εταιρείες με τέτοιες αξίες

Ο δείκτης S&P 500 έχει πολλές εταιρείες με τέτοιες αξίες, από τη Marriott International στην CVS Health, από τη Chipotle Mexican Grill στην Estée Lauder.
Ωστόσο, ο Buffett περιέγραψε την αγορά μιας εισηγμένης εταιρείας ως μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση αποτελεσμάτων τριμήνου της εταιρείας, τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, η Berkshire ήταν καθαρός πωλητής μετοχών. Μια μετοχή που άρεσε; Η δική της. Η Berkshire χρησιμοποίησε περίπου 7 δισ. δολάρια για να επαναγοράσει μετοχές το α’ τρίμηνο του 2023.
Την ίδια στιγμή, οι μέτοχοι τείνουν να επικεντρώνονται στην ευκαιρία που παρέχει το «πολεμικό ταμείο» της Berkshire.
“Η Berkshire έχει τόσο καλό ιστορικό στο να κατανέμει κεφάλαια με σύνεση”, είπε ο James Armstrong, πρόεδρος της Henry H. Armstrong Associates, μιας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στο Πίτσμπουργκ.
“Νομίζω ότι είναι λάθος να είμαστε ανυπόμονοι. Το γεγονός ότι είναι διατεθειμένοι να περιμένουν για μια ελκυστική συμφωνία ή μια καλή εταιρεία είναι από τα ατού τους”.
Ο Buffett μιλά συχνά για τη σημασία της χρηματοοικονομικής δύναμης της Berkshire.
Σε επιστολή προς τους μετόχους τον Φεβρουάριο του 2022, έγραψε ότι αυτός και ο Munger είχαν υποσχεθεί ότι η Berkshire, μαζί με τις θυγατρικές της εκτός από τη BNSF και τη Berkshire Hathaway Energy, θα κρατούσαν πάντα περισσότερα από 30 δισ. δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα.Κάποιοι παρατηρητές σημειώνουν ότι η εταιρεία χρειάζεται χρήματα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών.
Οι ασφαλιστικές της Berkshire περιλαμβάνουν έχουν αναλάβει πολύ κίνδυνο.
Ο Ajit Jain, επικεφαλής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων της Berkshire, είπε στην ετήσια συνάντηση τον Μάιο ότι ένας τυφώνας στη Φλόριντα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια μέχρι 15 δισ. δολαρίων.
Καμία απώλεια, αντίθετα, θα σήμαινε κέρδος των πολλών δισ. δολαρίων, είπε.
“Εάν δεν είχαν τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δεν θα χρειαζόταν να κρατήσουν τόσο μεγάλο ποσό μετρητών”, είπε ο Darren Pollock, διαχειριστής πορτοφολίου στη Cheviot Value Management στο Μπέβερλι Χιλς, Καλιφόρνια. “Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτά τα γεγονότα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλά από αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια είναι εκεί”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης