Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστια πίεση για ανακωχή Ισραήλ - Hamas - Κατοχή της Γάζας μετά τον πόλεμο προβλέπει σχέδιο Netanyahu

Τεράστια πίεση για ανακωχή Ισραήλ - Hamas - Κατοχή της Γάζας μετά τον πόλεμο προβλέπει σχέδιο Netanyahu
Εάν αποτύχουν και αυτές οι συνομιλίες, τότε ανοίγει ο δρόμος για την χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Rafah, σενάριο που απεύχεται η Δύση
(upd5) Τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπεί με αγριότητα τη Λωρίδα της Γάζας και ιδιαίτερα τα νότια εδάφη γύρω από την Khan Yunis και τη Rafah, αναπτερώνονται οι ελπίδες για μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas.
Τις ελπίδες συντηρούν οι πληροφορίες ότι Ισραηλινοί διαπραγματευτές θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο με αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο.
Ήταν μόλις πριν δύο εβδομάδες που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απέρριψε τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός χαρακτηρίζοντας «παραληρηματικές» τις απαιτήσεις της Hamas και αναφέροντας πως το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την ολοκληρωτική νίκη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το σχέδιο που παρουσίασε ο Netanyahu στην κυβέρνηση του για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, η οποία – όπως αναφέρεται – θα τεθεί και υπό τη διοίκηση του ισραηλινού στρατού.

Διαπραγματεύσεις στο Παρίσι

Η παρουσία Ισραηλινών διαπραγματευτών, υπό την ηγεσία του επικεφαλής της Mossad, στις συνομιλίες στο Παρίσι, αν μη τι άλλο είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι έχει συντελεστεί πρόοδος και ότι τελικά μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός.
Την αισιοδοξία αυτή συντηρεί και το ότι ο επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh βρέθηκε στην Αίγυπτο τις προηγούμενες ημέρες, ο οποίος προφανώς και είχε συνομιλίες για την πρόταση εκεχειρίας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το πρώτο σκέλος της συμφωνίας προβλέπει την κήρυξη εκεχειρίας για μια περίοδο έξι με οκτώ εβδομάδων που θα προβλέπει απελευθέρωση 35 με 40 Ισραηλινών ομήρων και 200 με 300 Παλαιστίνιων κρατούμενων καθώς και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Στις διαπραγματεύσεις της Γάζας το παρών θα δώσουν ο διευθυντής της CIA, William Burns, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman Al Thani και ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου, Abbas Kamel.

Το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Η πίεση για συμφωνία σε αυτές τις συνομιλίες εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη προς το Ισραήλ, καθώς εάν και αυτή την φορά δεν υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, τότε υπάρχουν φόβοι ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα κλιμακωθεί επικίνδυνα και μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Κι αυτό γιατί το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει την Hamas ότι εάν δεν αφήσει ελεύθερους τους Ισραηλινούς ομήρους έως τις 10 Μαρτίου, όταν και αρχίζει το Ραμαζάνι, θα αρχίσει την χερσαία εισβολή του στη Rafah.
Την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας το συντομότερο δυνατό επανέλαβε και ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, επισημαίνοντας την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων αλλά και αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας που είναι αντιμέτωπος με μια επίγεια κόλαση.

Επικρίσεις από Hamas

Πάντως, ο Sami Abu Zuhri, κορυφαίος αξιωματούχος της Hamas κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αυτό ευθύνεται για την έλλειψη προόδου όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία.
«Η ισραηλινή κατοχή δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας» είπε ο Zuhri.
Η Hamas ζητά την «πλήρη κατάπαυση του πυρός» και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα προκειμένου να συναινέσει σε μια συμφωνία με το Ισραήλ, το οποίο δηλώνει θετικό σε μια παύση των εχθροπραξιών, αλλά διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση με στόχο την εξάλειψη της Hamas.

Σχέδιο κατοχής της Γάζας

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu παρουσίασε στην κυβέρνηση του το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα.
Δημοσίευμα των Times of Israel υποστηρίζει ότι το σχέδιο προβλέπει ότι την «επόμενη μέρα» του πολέμου, όλη η Γάζα - όπως και η Δυτική Όχθη - θα διοικείται από τον ισραηλινό στρατό.
Όπως αναφέρεται, το σχέδιο μιλά αόριστα «για διακυβέρνηση από τοπικούς αξιωματούχους με εμπειρία στη δημόσια διοίκηση» και οι οποίοι, όπως αναφέρεται, θα είναι «άνθρωποι χωρίς δεσμούς με χώρες ή οντότητες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».
Επισημαίνεται πως στο σχέδιο αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά στην Παλαιστινιακή Αρχή που κυβερνά μέρος της Δυτικής Όχθης, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η συμμετοχή της.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν την εμπλοκή της Παλαιστινιακής Αρχής του Abbas να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας, υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένων θα έχει… αναμορφωθεί.
Πρόκειται για μια πρόταση που έχει απορρίψει το Ισραήλ, το οποίο αντιστέκεται σθεναρά στο αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Αναφέρεται μάλιστα πως μια διευθέτηση με τους Παλαιστινίους θα επιτευχθεί μόνο με απ' ευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη - όμως δεν αναφέρει ποιος θα αντιπροσωπεύσει την παλαιστινιακή πλευρά.

Αποστρατιωτικοποίηση

Βάσει του σχεδίου, η Γάζα θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αποριζοσπαστικοποιηθεί πριν αρχίσει οποιαδήποτε ενέργεια ανοικοδόμησης της.
Επιπλέον, προβλέπεται πως το Ισραήλ θα πρέπει να έχει παρουσία στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο και να συνεργάζεται με Αίγυπτο και ΗΠΑ προκειμένου να εμποδίζει απόπειρες λαθρεμπορίου όπλων ενώ ζητείται να κλείσει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σφοδρές μάχες... και εκκαθαρίσει

Στο πεδίο των μαχών, οι Ισραηλινοί εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την Khan Yunis, ενώ πραγματοποίησαν επιδρομή στο ιατρικό συγκρότημα του νοσοκομείου Nasser, με τους Παλαιστίνιους να υποστηρίζουν πως πτώματα έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται εν μέσω διακοπών ρεύματος και συγκρούσεων.
Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ενημέρωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο πως εκκαθάρισε την Ταξιαρχία Khan Yunis της Hamas.
Οι Ισραηλινοί έπληξαν επίσης τη Rafah, η οποία αποτελεί, όπως υποστηρίζουν, το τελευταίο οχυρό της Hamas.

Περίπου 30.000 οι νεκροί

Σημειώνεται πως ο τελευταίος επίσημος απολογισμός από τους Παλαιστινίους κάνει λόγο για περισσότερους από 29.500 νεκρούς και 69.000 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Από αυτούς, περισσότεροι από 6.000 είναι μαχητές της Hamas, όπως υποστηρίζει η ίδια η οργάνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης