Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανέλπιστο σύμμαχο στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ θα βρει ο Trump – Στο πρόσωπο του Ολλανδού Rutte

Ανέλπιστο σύμμαχο στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ θα βρει ο Trump – Στο πρόσωπο του Ολλανδού Rutte
Ο Ολλανδός ηγέτης είναι το φαβορί για να αντικαταστήσει τον Stoltenberg στη θέση του γενικού γραμματέα της συμμαχίας όταν λήξει η θητεία του τον Οκτώβριο
Έχουν περάσει περισσότερα από πέντε χρόνια από τότε που ο Mark Rutte κέρδισε το παρατσούκλι «ο έμπιστος του Trump».
Ήταν Ιούλιος του 2018 και ο Jens Stoltenberg, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, είχε εκδιώξει τους πάντες, εκτός από τους ηγέτες, τους πρεσβευτές και μια χούφτα επιτελείς έξω από την αίθουσα στο αρχηγείο της στρατιωτικής συμμαχίας.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Donald Trump είχε εκτροχιάσει μια συζήτηση για τη Γεωργία και την Ουκρανία προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα ακολουθούσαν τον δικό μας δρόμο» εάν άλλες χώρες δεν άρχιζαν να ξοδεύουν περισσότερα για τους στρατούς τους.
Η διάθεση ήταν τεταμένη, σύμφωνα με το Politico.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η τότε καγκελάριος της Angela Merkel προσπάθησαν να συζητήσουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, παραπονούμενοι ότι οι αμυντικοί προϋπολογισμοί δεν μπορούσαν απλώς να αυξηθούν από τη μια μέρα στην άλλη.
Αλλά σύμφωνα με τον Timo Koster, πρώην διευθυντή αμυντικής πολιτικής στο ΝΑΤΟ που ήταν στην αίθουσα, ήταν ο Rutte, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, που «έσωσε» την κατάσταση, διαβεβαιώνοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι οι δαπάνες είχαν αυξηθεί — και, το πιο σημαντικό, ήταν ο Trump που άξιζε τα εύσημα.
Όσον αφορά τα γεγονότα, αυτός ήταν στην καλύτερη περίπτωση ένας αμφισβητούμενος ισχυρισμός.
Οι δαπάνες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί από την κυβέρνηση Obama.
Αλλά το επιχείρημα φαινόταν να χτυπάει το στόχο του.
Μέχρι τη στιγμή που ο Trump μίλησε στον Τύπο αργότερα εκείνη την ημέρα, ήταν ενθουσιώδης, αναφέροντας «ένα πολύ καταπληκτικό διήμερο στις Βρυξέλλες» κατά το οποίο είχε επιτύχει «τεράστια πρόοδο».
Σήμερα, φαίνεται πιθανό ότι οι δεξιότητες του Rutte θα δοκιμαστούν για άλλη μια φορά.
Ο Ολλανδός ηγέτης είναι το φαβορί για να αντικαταστήσει τον Stoltenberg στη θέση του γενικού γραμματέα της συμμαχίας όταν λήξει η θητεία του τον Οκτώβριο.
Εν τω μεταξύ, ο Trump βαδίζει στον δρόμο του για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών για πρόεδρος, δίνοντάς του μια σταθερή ευκαιρία να καθαιρέσει τον Πρόεδρο Joe Biden τον Νοέμβριο.
Και ήδη απειλεί να μην αφήσει τους συμμάχους της Αμερικής σε χλωρό κλαρί, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
«Μεταξύ των δυτικοευρωπαίων ηγετών, ο Rutte… αναγνώρισε τη ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε η πρώην Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Camille Grand, τώρα μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
«Ως ένας από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς στην Ευρώπη, ο Rutte βίωσε την άνοδο και την πτώση του Trump 1 και βρίσκεται σε καλή θέση για να χειριστεί ένα πιθανό Trump 2».

Υποψήφιος γραμματέας

Η διαδικασία επιλογής γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κάνει την εκλογή νέου Πάπα να μοιάζει με την επιτομή της διαφάνειας.
Αλλά γενικά εννοείται ότι υπαγορεύεται από δύο κανόνες: Πρώτον, η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη μεταξύ των 31 μελών της συμμαχίας.
Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που τελικά ορίζουν τις ισορροπίες.
Διάφορα άλλα ονόματα έχουν επίσης πέσει στο… καπέλο διαλογής - συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού της Εσθονίας, Kaja Kallas, του υπουργού Εξωτερικών της Λετονίας, Krišjānis Kariņš, και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen (μέχρι που ανακοίνωσε την επιθυμία της για δεύτερη θητεία στην κεφαλή της Κομισιόν).
Αλλά ο Rutte είναι μακράν ο κορυφαίος υποψήφιος.
Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι είπαν στο POLITICO αυτή την εβδομάδα ότι ο Rutte είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των δύο τρίτων των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και ο Joe Biden.
Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης δηλώσει την υποστήριξή τους.
Ο Ολλανδός θεωρείται από πολλούς στη συμμαχία ως ο υποψήφιος των Goldilocks: Ψύχραιμος, γοητευτικός, έμπειρος διαπραγματευτής και κατάγεται από χώρα που δεν είναι ούτε πολύ μεγάλη ούτε πολύ μικρή.
Στη Ρωσία, επίσης, δεν είναι ούτε πολύ ήπιος ούτε πολύ επιθετικός.
Στο εσωτερικό, ο Rutte πλησιάζει στο τέλος των 13 ετών στην εξουσία - καθιστώντας τον τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στην ολλανδική ιστορία και τον δεύτερο μακροβιότερο ηγέτη στην Ευρώπη μετά τον Ούγγρο Viktor Orbán.
Την ίδια στιγμή, αν και είναι γνωστός στην Ολλανδία ως ο «πρωθυπουργός - Χουντίνι» για την ικανότητά του να αποφεύγει τον πολιτικό κίνδυνο, ο Rutte φαίνεται να ξεμένει τελικά από δυνάμεις.
Παραιτήθηκε πέρυσι ενόψει εκλογών στις οποίες ο ακροδεξιός πολιτικός Geert Wilders πήρε την πρώτη θέση.
Η περίοδος του Rutte στην εξουσία του έδωσε χρόνο με τους δύο πιθανούς διεκδικητές για τον Λευκό Οίκο.
Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τόσο ο Trump όσο και ο Biden είχαν προηγουμένως μετρήσει το ενδιαφέρον του για τη θέση.
Η πιο πρόσφατη περίσταση ήταν τον Ιανουάριο του 2023 κατά τη διάρκεια μιας κατ' ιδίαν επίσκεψης με τον Biden στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε στον Rutte τη σπάνια τιμή να καθίσει πίσω από το γραφείο του στο Οβάλ Γραφείο.
Ο Biden, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, βρήκε τον Rutte «παθιασμένο» και «καλό επικοινωνιακά», ο οποίος, ως ηγέτης μιας μικρής χώρας, έχει προτείνει «καινοτόμους» τρόπους για να στηρίξει τη συμμαχία.
Η πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Oana Lungescu επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «ρώτησαν δύο φορές τον Rutte» εάν τον ενδιαφέρει η δουλειά.
Ο Rutte δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή λόγω της εγχώριας κατάστασης στην Ολλανδία, πρόσθεσε η Lungescu, η οποία τώρα είναι στο Royal United Services Institute με έδρα το Λονδίνο.
Ο Lodewijk Dekker, ένας μακροχρόνιος φίλος, επιβεβαίωσε ότι ο Rutte σκέφτηκε σοβαρά τη δουλειά του ΝΑΤΟ εκείνη την εποχή, αλλά συγκρατήθηκε από δύο επιφυλάξεις.
Η πρώτη ήταν ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και να αφήσει πίσω του αυτό που αντιλαμβανόταν ως δουλειά ημιτελές.
Η δεύτερη ήταν ότι θα έπρεπε να ξεριζώσει τη ζωή του στη Χάγη, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και πέρασε την πολιτική του καριέρα.
Το πρώτο εμπόδιο έπεσε το περασμένο καλοκαίρι, αφού το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Rutte ανάγκασε μια κυβέρνηση να καταρρεύσει σχετικά με την πολιτική ασύλου και παραιτήθηκε απροσδόκητα.
Αρχικά ο Rutte απέρριψε τις εικασίες σχετικά με το μέλλον του, επιμένοντας ότι «δεν ήταν στη θέση του» όταν ρωτήθηκε για την αντικατάσταση του Stoltenberg σε μια σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο στη Λιθουανία.
Μέχρι το φθινόπωρο είχε γίνει λιγότερο ντροπαλός, λέγοντας στο ολλανδικό ραδιόφωνο ότι ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν λογικό να «κάνει κάτι διεθνές».
Αλλά όταν ρωτήθηκε για τη δουλειά στο ΝΑΤΟ, υποβάθμισε για άλλη μια φορά τις προοπτικές του, λέγοντας ότι «η πιθανότητα ήταν πολύ μεγάλη» να πάει σε μια γυναίκα ο ρόλος του γενικού γραμματέα.
Αν και ο Rutte αργότερα χαρακτήρισε τη στιγμή της αποκάλυψης «λάθος», όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι αντικατόπτριζε μια ξεκάθαρη επιθυμία.
«Έχει πάρει εδώ και καιρό μια απόφαση, αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο Dekker.

Οι διαφωνίες

Εάν ο Biden αναδειχθεί και πάλι πρόεδρος στις εκλογές του Νοεμβρίου, η δουλειά του επόμενου γενικού γραμματέα θα είναι αρκετά δύσκολη.
Εάν ο Trump κερδίσει, θα εναπόκειται σε αυτό το άτομο να κρατήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ επί του σκάφους ή να αφεθεί να μαζέψει τα κομμάτια.
Με την πρώτη ματιά, ο Rutte θα τα πήγαινε καλά.
Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού, η Ολλανδία ήταν μεταξύ εκείνων των χωρών που δεν τήρησαν τη δέσμευσή της να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Κι όμως, ο Ολλανδός ηγέτης έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να χειρίζεται τον ασταθή πρόεδρο των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουάσιγκτον το 2018, και με τον Τύπο να παρακολουθεί, διέκοψε τον Trump αφού ο τελευταίος πρότεινε ότι η αποτυχία συμφωνίας για τους δασμούς θα μπορούσε να είναι «θετική».
«Όχι, δεν είναι θετικό», παρενέβη ο Rutte, χρησιμοποιώντας ένα από τα πολιτικά του όπλα σήμα κατατεθέν: ένα πλατύ χαμόγελο. «Πρέπει να κάνουμε κάτι!»
Οι δημοσιογράφοι τον άκουσαν αργότερα να λέει στον Trump: «Το γραφείο σου είναι μικρό!»
Στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Το ξέρω», προσθέτοντας αργότερα: «Μου αρέσει αυτός ο τύπος!»
«Μπορεί να στείλει ένα μήνυμα τόσο σκληρό όσο τα νύχια, αλλά με ένα βελούδινο χαμόγελο», είπε ο Elias, ο πρώην βουλευτής.
Τις περισσότερες φορές όμως ο Rutte επέλεγε τον δρόμο της μη σύγκρουσης.
«Έκανε σημείο υπερηφάνειας να έχει μια κανονική σχέση με τον Trump, παρόλο που στην Ολλανδία εκείνη την εποχή θεωρούνταν ο ίδιος ο διάβολος», είπε ο Elias.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουάσιγκτον το 2019, ο Trump είπε ότι οι δυο τους είχαν γίνει «φίλοι».
Ο Rutte έγνεψε καταφατικά, απαντώντας: «Σίγουρα».

Πλάσμα της συνήθειας

Δεδομένου ότι ο Rutte έχει φλερτάρει ανοιχτά με την πιθανότητα να ηγηθεί του ΝΑΤΟ, φαίνεται αποφασισμένος να μην τον κρατήσει πίσω από το δεύτερο εμπόδιο στη δουλειά: την απροθυμία να φύγει από το σπίτι.
Όσοι είναι κοντά του λένε ότι είναι απίθανο να το βρει τόσο εύκολο.
Το μικρότερο από τα έξι παιδιά, ο Rutte γεννήθηκε σε μια οικογένεια που είχε αναζητήσει την τύχη της στην Ινδονησία, μια πρώην ολλανδική αποικία, αλλά επέστρεψε στο σπίτι φτωχή.
Ο πατέρας του επέζησε από ένα ιαπωνικό στρατόπεδο εργασίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά έχασε τη γυναίκα του.
Στη συνέχεια παντρεύτηκε την αδερφή της, τη μητέρα του Rutte, η οποία είχε επιβιώσει για λίγο από έναν λιμό από τους Ναζί.
Αυτό το οικογενειακό ιστορικό, που σπάνια συζητείται στο σπίτι, και ο θάνατος του μεγαλύτερου αδερφού του από AIDS τη δεκαετία του 1980, φαίνεται να προδιαθέτουν τον Rutte να μην ασχοληθεί με τα αρνητικά.
«Πάντα βιάζεται προς τα εμπρός και δεν είναι κάποιος για στοχασμό ή αναζήτηση ψυχής», είπε ένα άτομο στη Χάγη που συνεργαζόταν στενά με τον Rutte για χρόνια και του δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα.
Σε κάθε περίπτωση, η ανατροφή του φαίνεται να άφησε τον Rutte αδιάφορο για τα υλικά αγαθά.
Πέρασε το χρόνο του ως πρωθυπουργός ζώντας σε ένα διαμέρισμα στη Χάγη και για χρόνια χρησιμοποιούσε ένα παλιό τηλέφωνο Nokia.
Οδηγεί ένα παλιό Saab ή κάνει το ποδήλατό του.
Όταν έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2010, ο υπουργός Δικαιοσύνης του προσπάθησε να τον πείσει να αποδεχθεί μια λεπτομέρεια ασφαλείας, είπε ο μακροχρόνιος φίλος Dekker.
Ο Rutte αρνήθηκε — το ξανασκέφτηκε μόνο τον Σεπτέμβριο του 2021 μετά από δύο δολοφονίες υψηλού προφίλ στη χώρα.
Ο Elias, ο πρώην βουλευτής, περιέγραψε πώς ο Rutte έφτασε για δείπνο στο σπίτι του με ποδήλατο το καλοκαίρι του 2022, μια εποχή που μερικές φορές οι βίαιες διαμαρτυρίες των αγροτών τρόμαζαν την πολιτική τάξη.
«Του είπα: «Κόψε το!» είπε ο Elias. «Αλλά εκείνος απλώς απάντησε, «είναι μια χαρά» και συνέχισε να κάνει ποδήλατο τριγύρω με ένα φασόλι».
Σύμφωνα με τον ίδιο τον λογαριασμό του Rutte, η μητέρα του δεν είχε εντυπωσιαστεί από την πολιτική καριέρα του γιου της.
Μέχρι τον θάνατό της το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έκανε τα εβδομαδιαία ψώνια της.
Η ρουτίνα του Rutte δεν έχει αλλάξει για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας.
Πίνει τον καπουτσίνο του το Σαββατοκύριακο στο ίδιο καφέ, επισκέπτεται το ίδιο κομμωτήριο, τρώει στην ίδια χούφτα εστιατόρια και τείνει να παραγγείλει το ίδιο γεύμα.
Κάθε χρόνο, ο Rutte πηγαίνει τις ίδιες διακοπές με την ίδια ομάδα φίλων: μια φορά για να κάνει σκι στις ελβετικές Άλπεις τον Φεβρουάριο και μια φορά την άνοιξη στη Νέα Υόρκη (κατά προτίμηση σε πτήση που φτάνει το απόγευμα), όπου περπατά την ίδια διαδρομή 20 χιλιομέτρων γύρω από την πόλη.
Όταν επισκέπτεται τις Βρυξέλλες, ο Rutte δεν μένει απλώς στο ίδιο ξενοδοχείο - κάνει κράτηση στο ίδιο δωμάτιο, δήλωσε στο POLITICO ένας διπλωμάτης της ΕΕ που συνεργάζεται στενά μαζί του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αγοράζει ακόμη και το χαρτί του από τον ίδιο άστεγο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης