Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική παραδοχή Economist: Ο Putin κερδίζει τον πόλεμο - Ανίκανη η Ευρώπη να τον σταματήσει

Δραματική παραδοχή Economist: Ο Putin κερδίζει τον πόλεμο - Ανίκανη η Ευρώπη να τον σταματήσει
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επειγόντως να εγκαταλείψουν τον μετασοβιετικό εφησυχασμό τους
Η Ρωσία γίνεται πιο επικίνδυνη, η Αμερική είναι λιγότερο αξιόπιστη και η Ευρώπη παραμένει απροετοίμαστη, προειδοποιεί ο Economist.
Το πρόβλημα είναι απλό, αλλά η κλίμακα της λύσης του είναι δύσκολο να κατανοηθεί.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, οι ρυθμίσεις ασφαλείας που βασίζονται στο ΝΑΤΟ και προέκυψαν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο -και απέτρεψαν έναν τρίτο- είναι τόσο πολύ μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που η αναδημιουργία τους θα είναι ένα τεράστιο έργο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επειγόντως να εγκαταλείψουν τον μετασοβιετικό εφησυχασμό τους.
Αυτό σημαίνει αύξηση των αμυντικών δαπανών σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, αποκατάσταση των παραμελημένων στρατιωτικών παραδόσεων της Ευρώπης, αναδιάρθρωση των βιομηχανιών όπλων και προετοιμασία για έναν πιθανό πόλεμο.
Το έργο έχει μόλις αρχίσει.

Η κατάρρευση των ψευδαισθήσεων

Η δολοφονία του Alexei Navalny, του κυριότερου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, σε σωφρονιστική αποικία στις 16 Φεβρουαρίου θα έπρεπε να έχει καταρρίψει τις όποιες εναπομείνασες ψευδαισθήσεις σχετικά με την αδίστακτη και βίαιη συμπεριφορά του Vladimir Putin.
Καθώς οι μάχες εισέρχονται στον τρίτο χρόνο τους, η Ρωσία κερδίζει στην Ουκρανία.
Έχοντας θέσει την οικονομία σε πολεμική βάση, ο πρόεδρος της Ρωσίας δαπανά το 7,1% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, ο Putin θα μπορούσε να είναι έτοιμος να τα βάλει με το ΝΑΤΟ, ίσως ξεκινώντας υβριδικές επιχειρήσεις εναντίον ενός από τα κράτη της Βαλτικής.
Στόχος του θα ήταν να καταστρέψει τη δέσμευσγ του ΝΑΤΟ ότι αν μια χώρα δεχθεί επίθεση, οι άλλες θα είναι έτοιμες να έρθουν να τη βοηθήσουν.

Οι κυρώσεις δεν λειτουργούν

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές στην Ουάσινγκτον διαφωνούν για το αν θα συνεχίσουν να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια.
Οι ΗΠΑ έχουν λιγότερες αμφιβολίες για την οικονομική εκστρατεία κατά του Putin.
Έχοντας στοχοποιήσει ρωσικές οντότητες, απειλεί με "δευτερογενείς κυρώσεις" τους ξένους υποκινητές τους.
Τον Δεκέμβριο ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα θέσει το σύστημα του δολαρίου εκτός ορίων για κάθε τράπεζα που βοηθά τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα αγαθά.
Μετά τον θάνατο στη φυλακή του Alexei Navalny, του κύριου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, επρόκειτο να ανακοινώσει νέες κυρώσεις στις 23 Φεβρουαρίου.
Δύο ημέρες νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε για τον 13ο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες στοχεύουν επίσης κινεζικές επιχειρήσεις που βρέθηκαν να βοηθούν την πολεμική προσπάθεια του Putin.
Το πρόβλημα είναι ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν, σημειώνει ο Economist.
Από τον Φεβρουάριο του 2022 η Αμερική, η Ευρώπη και οι σύμμαχοί τους έχουν αναπτύξει από κοινού κυρώσεις εναντίον περισσότερων από 16.500 ρωσικών στόχων, σύμφωνα με μια λίστα παρακολούθησης που διατηρεί η Castellum.
Έχουν επιδιώξει ποικιλοτρόπως να περιορίσουν τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο, να απαγορεύσουν την εξαγωγή ευαίσθητων αγαθών στη χώρα, να παγώσουν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και να αποκόψουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθεί η επιρροή της Δύσης στο παγκόσμιο εμπόριο και τη χρηματοδότηση για να σταματήσει ο κ. Πούτιν να αποκτήσει την τεχνολογία και το σκληρό νόμισμα που χρειάζεται για να διεξάγει πόλεμο.
Η σειρά των κυρώσεων με στόχο μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου χαιρετίστηκε ως πρωτοφανής- ο Economist πρότεινε ότι το επακόλουθο σοκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση ρευστότητας ή ακόμη και σε πραξικόπημα.
Ωστόσοο, η Ρωσία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, με τα έσοδά της από τα ορυκτά καύσιμα να ξεπερνούν τα 600 δισ. δολ. τα τεευταία δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης