Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το αμερικανικό CNBC «αναγνωρίζει» ότι η Δύση... την πάτησε με τη Ρωσία: Όλο και πιο κούφιες οι ελπίδες για νίκη των Ουκρανών

Το αμερικανικό CNBC «αναγνωρίζει» ότι η Δύση... την πάτησε με τη Ρωσία: Όλο και πιο κούφιες οι ελπίδες για νίκη των Ουκρανών
Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία απολαμβάνει νίκες στο πεδίο μάχης, έχει αυξήσει την παραγωγή όπλων στο εσωτερικό της
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερη αίσθηση παρουσιάζει το δημοσίευμα του CNBC για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία του Vladimir Putin.
«Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, η σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και η συντριπτική υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο -μαζί με κάποιες προφανείς στρατιωτικές υπερβάσεις της Μόσχας- δημιούργησαν ελπίδες ότι ο στρατός της Ουκρανίας που ήταν αριθμητικά και οπλικά κατώτερος θα μπορούσε να αποκρούσει τις δυνάμεις εισβολής. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, οι ελπίδες για μια ουκρανική νίκη φαίνονται μειωμένες και όλο και πιο κούφιες, όπως και οι δυτικές υποσχέσεις να υποστηρίξουν την Ουκρανία "για όσο χρειαστεί"»... Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές του δημοσιεύματος στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
CNBC_3.JPG
Το Κίεβο επιμένει ότι δεν του δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία για να πολεμήσει τη Ρωσία όσο αποτελεσματικά θα μπορούσε, και υπάρχουν αναφορές για μείωση του ηθικού των δυνάμεων στο μέτωπο, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε πυρομαχικά και προσωπικό. Οι εσωτερικές πολιτικές τριβές και η αντικατάσταση του δημοφιλούς στρατιωτικού αρχηγού στρατηγού, Valerii Zaluzhnyi, έχουν επίσης τροφοδοτήσει τις ανησυχίες σχετικά με τη στρατιωτική στρατηγική για το μέλλον.
«Αυτή η χρονιά είναι η πιο δύσκολη χρονιά για την Ουκρανία που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σε αυτόν τον πόλεμο, εν μέρει λόγω της δυσφορίας για την αντικατάσταση του Zaluzhnyi και την υποχώρηση από την Avdiivka, αλλά κυρίως, λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας σχετικά με το επίπεδο της δυτικής βοήθειας και ενίσχυσης» δήλωσε τη Δευτέρα (19/2/2024) ο James Nixey από το think tank Chatham House.
«Νομίζω ότι για την Ουκρανία, υπάρχει πραγματικά ελάχιστη διαφορά μεταξύ ενός προέδρου που δεν μπορεί να πετύχει στρατιωτική βοήθεια και ενός προέδρου που δεν θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια. Και για τους Ουκρανούς αυτό είναι ουσιαστικά ένα και το αυτό πράγμα, και είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα. Έτσι, ο Putin δεν ποντάρει πραγματικά ό,τι μπορεί στον [υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών Donald] Trump, διότι πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Nixey και συμπλήρωσε «το αν η αυτοπεποίθησή του (Putin) είναι δικαιολογημένη, μένει να το δούμε, αλλά τουλάχιστον γνωρίζει λίγο πολύ τι έχει στη διάθεσή του αυτό το καλοκαίρι, ή τέτοια εποχή του επόμενου έτους ή ακόμη και μετέπειτα, και η Ουκρανία απλά δεν μπορεί να πει το ίδιο πράγμα».

Το κλίμα στη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, «η Ρωσία εμφανίζεται σίγουρα περιχαρής καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στο τρίτο έτος, με την αυτοπεποίθησή της να ενισχύεται από τις πρόσφατες προόδους -η κατάληψη της Avdiivka την περασμένη εβδομάδα ήταν η πιο σημαντική νίκη σε εννέα μήνες, ακολουθούμενη από μικρότερα εδαφικά κέρδη αυτή την εβδομάδα- και την εκκαθάριση των πολιτικών αντιπάλων στο εσωτερικό της ενόψει των προεδρικών εκλογών τον επόμενο μήνα.
Περιττό να πούμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, αναμένεται να κερδίσει εύκολα την ψηφοφορία, ιδίως δεδομένου ότι οι περισσότεροι επικριτές του βρίσκονται σε αυτοεξορία, τους έχει απαγορευτεί η πολιτική συμμετοχή, είναι φυλακισμένοι ή νεκροί, με πιο πρόσφατο τον Alexei Navalny, ο οποίος πέθανε σε μια απομακρυσμένη αποικία ποινών στην Αρκτική την περασμένη εβδομάδα.
Αν και οι εξελίξεις στο μέτωπο είναι απρόβλεπτες, οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η Ρωσία κρατάει πολλά από τα χαρτιά για το τι θα συμβεί στον πόλεμο, όπως και η Δύση.
Ο Kurt Volker, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ειδικός απεσταλμένος στην Ουκρανία, δήλωσε στο CNBC ότι διαπίστωσε ότι υπήρχε «μεγάλη ανησυχία για τη Δύση και τις ΗΠΑ, ειδικότερα» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με περιφερειακούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς διοικητές στην Ουκρανία.
«Θα παράσχουμε τα ίδια -με σήμερα- επίπεδα στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία; Διότι χωρίς αυτό, ανησυχούν ότι η Ρωσία έχει περισσότερους πόρους, θα συνεχίσει να πιέζει στο μέτωπο, θα συνεχίσει να αγοράζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους και να τα βάλλει εναντίον ουκρανικών πόλεων, και έτσι αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται ως έχει -όχι απαραίτητα με τεράστιες απώλειες, αλλά ως έχει- και δεν παίρνουν πίσω τα εδάφη τους», δήλωσε την Πέμπτη.

Η Ρωσία μετρά νίκες

Σύμφωνα με το CNBC, «κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία την άνοιξη του 2022, η στρατιωτική στρατηγική και τακτική της Ρωσίας επικρίθηκε και συχνά γελοιοποιήθηκε, ιδίως όταν οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν βιαστικά στο βόρειο μέτωπο μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να φτάσουν στην πρωτεύουσα Κίεβο.
Τότε, οι ρωσικές δυνάμεις θεωρήθηκαν ευρέως ως ανεπαρκώς εξοπλισμένες, ανεπαρκώς εκπαιδευμένες και ανοργάνωτες, αλλά οι αμυντικοί αναλυτές σημείωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσαρμόστηκε και ότι πέρυσι προέκυψε μια πιο δομημένη, συντονισμένη και αντιδραστική ένοπλη δύναμη.
Κανείς δεν γελάει τώρα με τη ρωσική στρατιωτική τακτική, με τις δυνάμεις της είτε να έχουν οχυρωθεί σε βαριά οχυρωμένες αμυντικές θέσεις που ματαίωσαν μια ουκρανική αντεπίθεση το περασμένο καλοκαίρι, είτε να ξεκινούν επιθετικές επιχειρήσεις, κυρίως στην ανατολική Ουκρανία».
Ο στρατός ενθαρρύνθηκε από την κατάληψη της Avdiivka στο Donetsk έπειτα από μήνες έντονων μαχών- ο Putin τη χαρακτήρισε «απόλυτη επιτυχία», προσθέτοντας ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί». Αναλυτές λένε ότι η νίκη ήρθε σε μια κατάλληλη στιγμή για τον Putin ενόψει των εκλογών στις 15-17 Μαρτίου και ότι η Ρωσία επεδίωκε «να δημιουργήσει πανικό στον ουκρανικό πληροφοριακό χώρο και να αποδυναμώσει το ηθικό των Ουκρανών», όπως σημείωσε το Institute for the Study of War σε ανάλυση αυτή την εβδομάδα.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό που έχει σημασία για τη Μόσχα είναι το πώς θα φανεί η νίκη της Avdiivka στη ρωσική κοινή γνώμη ενόψει των εκλογών - και τι μήνυμα στέλνει στη Δύση, δηλαδή ότι η Ρωσία συμμετέχει στον πόλεμο για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία, όποιο κι αν είναι το τίμημα.

Ανθρώπινο δυναμικό

Στην παρούσα κατάσταση, η Ρωσία κατέχει σχεδόν το ένα πέμπτο της επικράτειας της Ουκρανίας και έχει δείξει ότι μπορεί να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες για να πολεμήσουν κατά βούληση, αναδεικνύοντας ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει έναντι της Ουκρανίας, η οποία έχει δειλιάσει για την ανάγκη να κινητοποιήσει περισσότερους αμάχους για να πολεμήσουν.
«Νομίζω ότι όσο ο Putin είναι στην εξουσία, ο πόλεμος συνεχίζεται», σημείωσε ο Volker. «Επειδή δεν τον νοιάζει πόσους Ρώσους σκοτώνει, θα συνεχίσει να ρίχνει κύματα μετά από κύματα [προσωπικού] στις γραμμές του μετώπου και να σκοτώνει δεκάδες και δεκάδες και δεκάδες χιλιάδες. Και δεν τον νοιάζει. Έτσι, όσο ο Putin είναι εκεί, αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί», είπε. Το CNBC επικοινώνησε με το Κρεμλίνο για να απαντήσει στα σχόλια και αναμένει απάντηση.
Ο στρατός της Ουκρανίας έχει ζητήσει την κινητοποίηση 500.000 επιπλέον στελεχών, αλλά ο πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, ήταν επιφυλακτικός, χαρακτηρίζοντας το θέμα «ευαίσθητο». Η κινητοποίηση ήταν μια «καυτή πατάτα που πετιέται μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού», η οποία δεν μπορεί πλέον να αποφευχθεί, σύμφωνα με τον David Kirichenko, αναλυτή του Center for European Policy Analysis.
«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Ουκρανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να κινητοποιήσει περισσότερο κόσμο. Οι άνδρες και οι γυναίκες που πολεμούν σε εντατικές μάχες επί 23 μήνες υποφέρουν από σοβαρή κόπωση και μεγάλες απώλειες», σημείωσε.
«Η διαμάχη για την κινητοποίηση συμβαίνει σε μια περίοδο που η περισσότερη εγκεκριμένη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ έχει σχεδόν εξαντληθεί και το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας».
«Η Ουκρανία αναγκάστηκε να διακόψει πολλές από τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις λόγω έλλειψης όπλων και η κατάσταση στο μέτωπο φαίνεται δύσκολη. Προς το παρόν, τουλάχιστον, οι μάχες είναι σε μεγάλο βαθμό μάχιμες, γεγονός που ευνοεί τη Ρωσία. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία θα τερματίσει την αντίστασή της», δήλωσε ο Kirichenko.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης