Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όχι Zelensky σε νέες συμφωνίες Μίνσκ – Προαναγγέλλει νέα αντεπίθεση και εκπλήξεις στη Ρωσία

Όχι Zelensky σε νέες συμφωνίες Μίνσκ – Προαναγγέλλει νέα αντεπίθεση και εκπλήξεις στη Ρωσία
Νέα έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους να εγκρίνουν το πακέτο χρηματοδότησης
Τη στιγμή που οι Αμερικάνοι είναι πιθανό να μην εγκρίνουν καμία πρόσθετη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του 2024 και ενώ οι Ρώσοι προελαύνουν σε όλη τη γραμμή του μετώπου, ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέες συμφωνίες τύπου Μινσκ, ενώ παράλληλα προαναγγέλλει νέα αντεπίθεση… και απειλεί με εκπλήξεις για τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή πάντως απευθύνει νέα έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους να εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας ύψους περίπου 60 δις δολαρίων στην Ουκρανία.
«Θα επιζήσουμε στην Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου;
Ασφαλώς.
Αλλά όχι όλοι» τόνισε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News o Zelensky, ο οποίος επανέλαβε το βασικό επιχείρημα ότι το τίμημα τώρα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα μπορούσε να είναι μελλοντικά, εάν επικρατήσουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Όχι σε νέα Μινσκ

Πάντως, επισήμανε ότι δεν επιθυμεί να αρχίσει ένα γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία που θα καταλήξει και πάλι σε νέου είδους συμφωνίες Μινσκ.
«Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τις συμφωνίες του Μινσκ για ένα άλλο τμήμα της επικράτειας μας.
Δεν πιστεύουμε στο «πάγωμα» των συγκρούσεων» υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε την έντονη αμφιβολία του για το κατά πόσο ο Donald Trump, όπως τουλάχιστον διατείνεται ο ίδιος, θα μπορέσει να επιλύσει την ουκρανική κρίση μέσα σε 24 ή 48 ώρες από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Κανένα εδαφικό αντάλλαγμα

Επιπλέον, ο Zelensky υποστήριξε ότι ουδέποτε διατυπώθηκε επίσημα στο Κίεβο κάποιο αίτημα να παραχωρήσει μέρος των εδαφών της προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ.
«Κανείς δεν μας έκανε ποτέ επίσημα τέτοιες προτάσεις.
Αυτές αναφέρθηκαν σε μέσα ενημέρωσης, ακούστηκαν κάποιες φωνές» τόνισε ο Zelensky.

Δεν είμαστε σε απελπιστική κατάσταση

Όσον αφορά την κατάσταση στο μέτωπο, ο Zelensky παραδέχθηκε πως οι ουκρανικές δυνάμεις στερούνται πυρομαχικών και ότι η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα στον αέρα, αλλά αρνήθηκε το ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε απελπιστική κατάσταση.
Μάλιστα υποστήριξε ότι θα υπάρξει νέα αντεπίθεση από τους Ουκρανούς και απείλησε τη Ρωσία με νέες «εκπλήξεις».
Επίσης, ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να παραδώσουν γρήγορα στη χώρα του νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροσκάφη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, δύο ετών πολέμου. «Το σημαντικότερο πράγμα είναι να ξεμπλοκάρουμε τους αιθέρες. Η αντιαεροπορική άμυνα (…) και τα αεροπλάνα θα βοηθήσουν σ’ αυτό» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. «Το σημαντικό είναι όλες οι αποφάσεις (σ.σ. για την παροχή βοήθειας) να ληφθούν εγκαίρως. Πιστεύω ότι αυτή είναι η προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Θα κέρδιζα τις εκλογές

Σχετικά με την κριτική που ασκείται για την ακύρωση των προεδρικών εκλογών λόγω του πολέμου, ο Zelensky εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν γίνονταν εκλογές, θα έβγαινε και πάλι νικητής.
«Αυτή τη στιγμή, έχω τη μεγαλύτερη υποστήριξη στην κοινωνία.
Επομένως, αν κάνουμε εκλογές αυτή τη στιγμή, ο λαός θα με εκλέξει» επισήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος, τονίζοντας πάντως ότι αυτό δεν αποδεικνύει ότι θέλει να παραμείνει στην εξουσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης