Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιέξοδο Δύσης - Κυρώσεις ΗΠΑ στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας, 13ο πακέτο από ΕΕ - Αντίποινα από τη Μόσχα

Αδιέξοδο Δύσης - Κυρώσεις ΗΠΑ στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας, 13ο πακέτο από ΕΕ - Αντίποινα από τη Μόσχα
Biden: O Putin θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβό τίμημα για την επιθετικότητα στο εξωτερικό και την καταστολή στο εσωτερικό
(upd3) Το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της πολεμικής μηχανής της ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αν και οι μέχρι στιγμής κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία όσον αφορά τα ορυκτά της καύσιμα, έχουν αποδειχθεί παντελώς άχρηστες μια και η Μόσχα ανακοίνωσε κολοσσιαία κέρδη ύψους 653 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ΗΠΑ και η Δύση επιμένουν στην ίδια αδιέξοδη πολιτική σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που η Ρωσία φαίνεται πως έχει ανατάξει τόσο την οικονομία της - όπως επιβεβαιώνει το ΔΝΤ που μιλά για ανάπτυξη 2,6% το 2024 όσο και τη στρατιωτική της βιομηχανία, κάτι που αποδεικνύεται και από τις επιτυχίες της στο πεδίο της μάχης.
Είναι χαρακτηριστικό πως και η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα 23/2 το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που στοχεύει 200 άτομα και οντότητες που συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Biden: Θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβό τίμημα ο Putin

Σε μια μακροσκελή δήλωση του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατέκρινε τη «βίαιη επίθεση κατά της Ουκρανίας» του Ρώσου πρόεδρου, Vladimir Putin και ανακοίνωσε μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση και τον θάνατο του Alexei Navalny, του επικριτή του Κρεμλίνουι.
«Αυτές οι κυρώσεις θα στοχεύουν άτομα που συνδέονται με τη φυλάκιση του Navalny, καθώς και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, την αμυντική βιομηχανική βάση, τα δίκτυα προμηθειών» καθώς και σε όσους με τις ενέργειες τους συμβάλλουν στην αποφυγή των κυρώσεων, υποστήριξε ο Αμερικάνος πρόεδρος.
«Θα εξασφαλίσουν ότι ο Putin θα πληρώσει ακόμη πιο ακριβό τίμημα για την επιθετικότητά του στο εξωτερικό και την καταστολή στο εσωτερικό» είπε ο Biden, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του προς το Κογκρέσο προκειμένου να εγκρίνει το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Αυτό το νομοσχέδιο παρέχει επείγουσα χρηματοδότηση για την Ουκρανία.
Επενδύει επίσης στην αμυντική βιομηχανική βάση της Αμερικής» υποστηρίζει ο Biden.

ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιβάλλει κυρώσεις σε περισσότερες από 500 οντότητες που συνδέονται με την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.
Όπως είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ το νέο πακέτο είχε προαναγγείλει και ο πρόεδρος Biden με αφορμή και τον θάνατο του Alexei Navalny, του πολιτικού αντιπάλου και σφοδρού επικριτή του Putin.

Θα αφορούν και τρίτες χώρες

Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι κυρώσεις στοχεύουν τόσο τη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας όσο και εταιρείες σε τρίτες χώρες που διευκολύνουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε αγαθά και πόρους που είναι απαραίτητα για τη στρατιωτική της παραγωγή.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν επιβάλλει χιλιάδες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες όμως έχουν αποδειχθεί παντελώς αναποτελεσματικές.

Ενέκρινε το 13ο πακέτο κυρώσεων η ΕΕ

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αφορού 194 επιπλέον άτομα και οντότηες που θεωρούνται υπεύθυνες για εχθρικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρεται, ανάμεσα στα 106 άτομα και 88 οντότητες κυρίως σε στρατιωτικούς και αμυντικούς τομείς, συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι που εμπλέκονται στην προμήθεια όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία.
Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης «μέλη του δικαστικού σώματος, τοπικούς πολιτικούς και ανθρώπους που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση και τη στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών της Ουκρανίας» και στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε στρατιωτικές τεχνολογίες, όπως π.χ. drones. Σ
Σχεδόν σε 2.000 άτομα και οντότητες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, υποστηρίζει η ΕΕ.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, που εμποδίζουν την είσοδό τους στην ΕΕ ενώ όσον αφορά τις οντότητες που μπαίνουν στο στόχαστρο του 13ου πακέτου κυρώσεων, αυτές έχουν έδρα σε «Ινδία, Σρι Λάνκα, Κίνα, Σερβία, Καζακστάν, Ταϊλάνδη και Τουρκία» καθώ όπως αναφέρεται «συμμετείχαν στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για τη Ρωσία».

Αντίποινα από τη Μόσχα στην ΕΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διεύρυνε τον κατάλογο των αξιωματούχων και πολιτικών της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία ως απάντηση στον τελευταίο γύρο κυρώσεων του μπλοκ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει τις άκαρπες προσπάθειές της να ασκήσει πίεση στη Ρωσία μέσω μονομερών περιοριστικών μέτρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε απάντηση σε αυτές τις μη φιλικές ενέργειες, η ρωσική πλευρά επέκτεινε σημαντικά την λίστα των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών μελών της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της χώρας μας», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Στη λίστα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι υπηρεσιών επιβολής του νόμου και εμπορικών οργανισμών που προμήθευσαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών που συμμετείχαν στην δίωξη Ρώσων αξιωματούχων και εκείνοι που συγκέντρωσαν υλικό για να υποστηρίξουν την ιδέα της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Στη ρωσική λίστα περιλαμβάνονται επίσης εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προβαίνουν σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.


Η αντίδραση Lavrov

Η Ρωσία θα απαντήσει με δράση στις νέες επικείμενες αμερικανικές κυρώσεις ενισχύοντας την οικονομία της και αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο του λαού της, διαμήνυσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20.
«Ξέρετε, θα απαντήσουμε με δράση που αφορά την ανάπτυξη της δικής μας οικονομίας, την εξέλιξη και την ενίσχυση των δεσμών με εταίρους που, σε αντίθεση με τη δυτική μειονότητα που συνεχίζει να σκέφτεται με αποικιοκρατικούς και νεοαποικιοκρατικούς όρους, έχουν ικανότητες σύναψης συμφωνιών και οικοδομούν τους οικονομικούς τους δεσμούς προς το συμφέρον των λαών τους, αυξάνοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και παρέχοντας ευημερία» δήλωσε ο Lavrov, όπως μεταδίδει το Tass.

Διεθνείς συνεργασίες κόντρα στη Δύση

Η
Ρωσία θα συνεργαστεί με τα έθνη που επιδιώκουν ότι όλες οι δραστηριότητες στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης «δεν θα έχουν καμία εξάρτηση από εκείνους που συνηθίζουν να διοικούν την παγκόσμια οικονομία, να λεηλατούν και να σκοτώνουν τους λαούς άλλων χωρών, να παίρνουν τους φυσικούς πόρους και τον πλούτο τους και να ζουν εις βάρος τους», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Κυρώσεις… τσίρκο

Μόλις χθες έγινε γνωστό πως η Ρωσία – και παρά τις δυτικές κυρώσεις – έχει κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση ορυκτών καυσίμων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει παραθυράκια και έναν «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων για να παρακάμψει το πετρελαϊκό εμπάργκο των ΗΠΑ, της ΕΕ και των χωρών της G7, αναφέρει η έκθεση.
Συνήθως το αργό πετρέλαιο μεταφέρεται νόμιμα σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.
Στη συνέχεια διυλίζεται και πωλείται διεθνώς.
Η έκθεση του B4Ukraine - ενός συνασπισμού περισσότερων από 80 ομάδων της κοινωνίας των πολιτών - καλεί τις δυτικές κυβερνήσεις το 2024 να κλείσουν τα παραθυράκια και να ενισχύσουν τις κυρώσεις.
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πως τα ρωσικά όπλα που ανακτήθηκαν από το πεδίο της μάχης, αποδεικνύουν ότι κατασκευάστηκαν με ξένα εξαρτήματα.
Όπως αναφέρεται, στο 95% των περιπτώσεων τα κρίσιμα εξαρτήματα προέρχονταν από χώρες του συνασπισμού που βοηθούσαν την Ουκρανία, ιδίως από τις ΗΠΑ.
Έφτασαν στη Μόσχα μέσω τρίτων πωλητών, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως περίπου 358 πολυεθνικές εταιρείες αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά μετά τη ρωσική εισβολή.
Ωστόσο, 2.138 εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, έχοντας πληρώσει φόρους ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για την χρηματοδότηση της πολεμικής οικονομίας του.

Άστοχες ενέργειες

Η Δύση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών και κυρώσεων κατά της Ρωσίας που δεν έχει προηγούμενο.
Έχουν επιβάλλει όριο στις τιμές του πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία, έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων στις δικαιοδοσίες τους, έχουν απαγορεύσει κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Ρωσία και έχουν δεσμεύσει πόρους της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τους οποίους μάλιστα εξετάζουν και να χρησιμοποιήσουν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ενέργειες αυτές δεν έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη τόσο της ρωσικής οικονομίας όσο και της στρατιωτικής βιομηχανίας της.

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ

Είναι χαρακτηριστικό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε την Πέμπτη (22/2) ότι τα δυτικά σχέδια για κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα και να επιφέρουν απρόβλεπτους κινδύνους.
«Από τη δική μας σκοπιά, είναι σημαντικό οποιεσδήποτε ενέργειες να έχουν επαρκή νομική βάση για την αποφυγή πιθανών κινδύνων, μεταξύ των οποίων οι κίνδυνοι δικαστικών διαφορών, οι κίνδυνοι αντιμέτρων και οι κίνδυνοι για το διεθνές νομισματικό σύστημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Julie Kozack.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται μια ημέρα αφότου μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι επιτρεπτή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Επισημαίνεται ότι περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και μετρητά έχουν παγώσει από την ΕΕ, τις χώρες της G7 και την Αυστραλία, με την πλειοψηφία τους, όμως να βρίσκεται εντός της ΕΕ.

Νομιμότητα

Ενώ υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να παραμείνουν απρόσιτα στη Ρωσία, εκτός εάν βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, υπήρχε διαφωνία σχετικά με τη νομιμότητα της οριστικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.
Ως εκ τούτου, ζήτησαν καθοδήγηση από μια ομάδα δέκα εμπειρογνωμόνων και ειδικών του διεθνούς δικαίου, οι οποίοι ομόφωνα επιβεβαίωσαν σε κοινή επιστολή ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων είναι απολύτως νόμιμη.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν νόμιμο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα κράτη που έχουν δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού κράτους να λαμβάνουν πρόσθετα αντίμετρα κατά της Ρωσίας, δεδομένης της συνεχιζόμενης παραβίασης των πιο θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου, με τη μορφή μεταβιβάσεων ρωσικού κράτους, ως αποζημίωσης για τη ζημία που προέκυψε άμεσα από την παράνομη συμπεριφορά της Ρωσίας», τόνισαν οι ειδικοί στην επιστολή τους.
Η Ρωσία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τέτοια μέτρα συνιστούν «οικονομικό εκβιασμό», σημειώνοντας ότι η κατάσχεση και μεταφορά ρωσικών κεφαλαίων στην Ουκρανία θα θεωρηθεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης