Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος στη CIA, για προέλαση και πυρηνικά Ρώσων - Η Nuland επιμένει να τους καταστρέψουμε – Διαλύθηκαν Abrams, Patriot

Τρόμος στη CIA, για προέλαση και πυρηνικά Ρώσων - Η Nuland επιμένει να τους καταστρέψουμε – Διαλύθηκαν Abrams, Patriot
War Tears (Ερευνητική ομάδα): Οι νεκροί Ουκρανοί είναι 377.324 περισσότεροι από τις ενεργές μάχιμες δυνάμεις 366.625 - Victoria Nuland (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Οι νέες κυρώσεις θα είναι καταστροφικές για την Ρωσία
(upd 39) Η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας πάει από το κακό στο χειρότερο αφού οι ρωσικές δυνάμεις μετά την επιτυχία στην Avdiivka συνεχίζουν να κερδίζουν εδάφη…
Μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα War Tears αποκάλυψε ότι οι Ουκρανοί έχουν χάσει 377.324 στρατιώτες και οι οποίοι ξεπερνούν τους 366.625 που είναι οι μάχιμες ενεργές δυνάμεις τους…
Πραγματικό σοκ και δέος…
Ενώ η Victoria Nuland η αναπληρώτρια υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί… να τους καταστρέψουμε τους ρώσους με κυρώσεις… την ίδια στιγμή η CIA αναζητάει εναγωνίως επαφές με ρώσους για να διαπιστώσει εάν τα σχέδια για πυρηνικά στο διάστημα είναι αληθινά ή όχι…
Εν τω μεταξύ ο Dmitry Medvedev του ρωσικού υπουργείου ασφαλείας τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με το καθεστώς Zelensky ενώ τόνισε ότι η Οδησσός ανήκει στην Ρωσία…
Την ίδια στιγμή υπάρχουν σενάρια για ανεξαρτητοποίηση της Υπερδεινστερίας και προσάρτησης στην Ρωσία.
Πηγές αποκαλύπτουν ότι το πρώτο αμερικανικό M1150 Assault Breacher με βάση το Abrams, έγινε σκόνη στις μάχες στην Avdiivka
Επίσης οι ρώσοι ξαναχτύπησαν σύστημα Patriot…
Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος AWAC A-50 πάνω από τη θάλασσα του Azov.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, από τη συντριβή του αεροσκάφους σκοτώθηκαν 12 - 17 μέλη του πληρώματος του ρωσικού αεροσκάφους.


War Tears (Ερευνητική ομάδα): Οι νεκροί Ουκρανοί είναι 377.324 περισσότεροι από τις ενεργές μάχιμες δυνάμεις 366.625

Οι ανεπανόρθωτες απώλειες του ουκρανικού στρατού ξεπέρασαν τον αριθμό του ενεργού στρατιωτικού προσωπικού.
Αυτό επιβεβαίωσε η ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα War Tears, η οποία μοιράστηκε τα νέα δεδομένα για τις απώλειες της Ουκρανίας, με βάση ειδικό μαθηματικό μοντέλο.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2024, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν 377.324 στρατιώτες.
Για πρώτη φορά, ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών ξεπέρασε τον αριθμό των ενεργών μαχητών στον Ουκρανικό στρατό, που είναι σήμερα 366.625 στρατιώτες.
Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι οι μέσες μηνιαίες απώλειες της Ουκρανίας ανέρχονται σε περίπου 16.000 νεκρούς.
Όπως αναφέρουν διάφορες άλλες πηγές, ο αριθμός των ανεπανόρθωτων απωλειών τραυματιών είναι συγκρίσιμος ή υπερβαίνει τον αριθμό των νεκρών.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ανεπανόρθωτων ουκρανικών απωλειών μπορεί να εκτιμηθεί σε περίπου 32.000 άτομα το μήνα.
Το War Tears κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ακόμα και αν η Ουκρανία καταφέρει να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού, τότε 500.000 στρατιώτες που κινητοποιούνται θα είναι αρκετοί για περίπου 16 μήνες εχθροπραξιών, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Οι Ρώσοι διαλύουν σε καθημερινή βάση τις πίσω περιοχές της Ουκρανίας…

Ο ουκρανικός στρατός κήρυξε περήφανα άλλη μια νίκη ενάντια στα ρωσικά UAV.
Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά, η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 8 από τα 10 ρωσικά drones καμικάζι, τα οποία στόχευαν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά στοιχεία από τις ουκρανικές περιοχές αποκάλυψαν τα ψέματα των ουκρανών στρατιωτικών αξιωματούχων.
Ένας από τους κύριους στόχους που χτυπήθηκε τουλάχιστον δύο φορές είναι το αεροδρόμιο Mirgorod που βρίσκεται στην περιοχή Poltava.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, ξέσπασε φωτιά στις εγκαταστάσεις και οδήγησε σε μεγάλη δευτερεύουσα έκρηξη.
Ουκρανικές πηγές επιβεβαίωσαν ζημιές σε αεροσκάφη Su-24M και MiG-29 με ξένους πυραύλους MALD και SCALP.
Ουκρανοί στρατιωτικοί παρατηρητές υπέθεσαν ότι τα ρωσικά πλήγματα έπληξαν το αεροσκάφος τη στιγμή που ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.
Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν τα ρωσικά πλήγματα στην περιοχή της Οδησσού, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.
Μια άλλη ομάδα ρωσικών drones έπληξε τον ουκρανικό στρατό στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Ένα από τα χτυπήματα κατέστρεψε ένα σημείο ελέγχου της ουκρανικής ομάδας που είχε αναπτυχθεί στο Νότιο Donetsk.
Το αρχηγείο αναπτύχθηκε στο διοικητικό κτίριο I στο χωριό Memrik.
Ένας άλλος στόχος ήταν ένα σημείο προσωρινής ανάπτυξης του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού στην πόλη Dobropolie.
Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων ακριβείας στo Donetsk, ο ουκρανικός στρατός υπέστη σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Με τη σειρά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν τον ρωσικό στρατό σε χώρους συσσώρευσης ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού σε ζώνες πρώτης γραμμής σε διάφορες περιοχές.
Στις 20 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τρία χτυπήματα με το HIMARS MLRS στο οπίσθιο πεδίο εκπαίδευσης στο χωριό Trudovskoe στο Donetsk τη στιγμή που οι Ρώσοι αξιωματικοί εκπαιδεύονταν.
Ως αποτέλεσμα, 65 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν επιτόπου.
Σε μόλις δύο ημέρες, ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε στη ρωσική ομάδα στρατιωτικών στην περιοχή Kherson.
Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό συσσωρεύτηκε σε ένα πεδίο εκπαίδευσης προκαλώντας θύματα.
Τα χτυπήματα ακριβείας στο ανθρώπινο δυναμικό του εχθρού στις πίσω περιοχές είναι συνεχή και εξαπολύονται και από τις δύο πλευρές.
Για παράδειγμα, στις 13 Φεβρουαρίου, χτυπήματα ρωσικών πυραύλων Iskander προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στον ουκρανικό στρατό στο πεδίο εκπαίδευσης στο Selidovo, υπολογίζονται σε 400-500 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί και τραυματίες.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέρριψε ένα ρωσικό AWAC A-50 πάνω από τη θάλασσα του Αζόφ

Ο Ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι προέβη στην κατάρριψη ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους Beriev A-50 των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Πρόσφατα πλάνα που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν ένα φλεγόμενο αεροσκάφος στο έδαφος, το οποίο υποπτεύεται ότι είναι το αερομεταφερόμενο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWAC) A-50 Mainstay, ωστόσο οι ακριβείς συνθήκες παραμένουν επισήμως ασαφείς.
Δεν είναι βέβαιο εάν ο ουκρανικός στρατός ή τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας προκάλεσαν την κατάρριψη.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, το A-50 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά πάνω από τη Θάλασσα του Αζόφ.
Ωστόσο, υπάρχουν εικασίες ότι μια τεχνική δυσλειτουργία θα μπορούσε να συνέβαλε στη συντριβή.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, από τη συντριβή του αεροσκάφους σκοτώθηκαν 12 - 17 μέλη του πληρώματος του ρωσικού αεροσκάφους.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 652 ουκρανικά drones, 42 HIMARS και 7 Storm Shadow μέσα σε 7 μέρες

Σημαντικές επιτυχίες είχε η ρωσική αεράμυνα και αεροπορία την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή (23/2/2024).
«Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα συστήματα αεροπορίας και αεράμυνας κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29, ένα ελικόπτερο Mi-8 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, επτά πυραύλους cruise Storm Shadow, έναν κατευθυνόμενο αντιαεροπορικό πύραυλο Patriot, τέσσερα κατευθυνόμενα αντιαεροπορικά τροποποιημένα βλήματα S200, τρεις πυραύλους κατά-ραντάρ HARM, έξι κατευθυνόμενες βόμβες JDAM και 42 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης HIMARS, καθώς και 652 drones», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Συνολικά, από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης έχουν καταστραφεί μεταξύ άλλων 572 ουκρανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, 267 ελικόπτερα, 13.223 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 473 αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων, 15.188 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 1.223 οχήματα μάχης πολλαπλών εκτοξευόμενων πυραύλων.
Εξάλλου υα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας πάνω από την περιοχή του Belgorod το βράδυ της Παρασκευής (23/2/2024), όπως μετέδωσε το Tass επικαλούμενο υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το Dnepropetrovsk και κατέστρεψαν ουκρανικό εργοστάσιο κατασκευής drones

Το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου, ρωσικές μονάδες επιτέθηκαν σε δεξαμενές καυσίμων και κέντρο κατασκευής drones στο Dnepropetrovsk, όπως μετέδωσε το Ria Novosti.
«Κάτοικοι του Dnepropetrovsk, ανέφεραν αρκετές εκρήξεις μετά το χτύπημα στις δεξαμενές πετρελαίου «Stan 550», έκανε γνωστό το Ria Novosti.
Νωρίτερα επλήγη το South Machine-Building Plant που είναι μια στρατηγική επιχείρηση που παράγει πυραύλους και διαστημική τεχνολογία.
Στην παρούσα φάση κατασκεύαζε drones.
Τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν επίσης αρκετές αποθήκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Την ίδια ώρα, ένας από τους πύραυλους του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας, καταδιώκοντας το drone Geranium, χτύπησε πολυώροφο κτίριο, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.

Scott Ritter (πρώην CIA): Προάγγελος της στρατηγικής νίκης της Ρωσίας η πτώση της Avdiivka

Η πτώση της Avdiivka θα πρέπει να θεωρηθεί ως προάγγελος της στρατηγικής νίκης της Ρωσίας
υποστηρίζει ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού και στρατιωτικός αναλυτής, Scott Ritter.
«Η μάχη για την Avdiivka, νομίζω, θα είναι η πρώτη από τις πολλές ουκρανικές ήττες που θα οδηγήσει σε στρατηγική νίκη για τη Ρωσία σε αυτή τη σύγκρουση.
Είναι το αποκορύφωμα της στρατηγικής προσέγγισης της Ρωσίας που στοχεύει στην καταστροφή της συνοχής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Σήμερα, οι Ουκρανοί υφίστανται τεράστιες απώλειες.
Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να αντικαταστήσουν αυτούς τους ανθρώπους.
Όσοι έρχονται στη θέση τους είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και έχουν ελάχιστα κίνητρα.
Και αυτός δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός στο πεδίο της μάχης» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o Ritter.
Όπως λέει, οι Ουκρανοί υποφέρουν έλλειψη πυρομαχικών, ειδικά πυροβολικού».
«Αυτό υπονομεύει τη δογματική τους προσέγγιση στην άμυνα.
Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι δεν έχουν έλλειψη προσωπικού.
Οι στρατιώτες είναι καλά εκπαιδευμένοι, καλά εξοπλισμένοι, έχουν καλή διοίκηση, δεν έχουν έλλειψη πυρομαχικών και έχουν αεροπορική υπεροχή» επισήμανε ο Ritter, επισημαίνοντας πως τη στιγμή που το δυναμικό του ουκρανικού στρατού μειώνεται, οι δυνάμεις των Ρώσων αυξάνονται.
«Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ήττα της Ουκρανίας»
υποστήριξε ο Ritter.

Ρωσικά διαβατήρια στην Avdiivka

Επιστρέφει η φυσιολογική ζωή στην Avdiivka μετά την κατάληψή της από τον ρωσικό στρατό στις 17/2/2024.
Η κάποτε βομβαρδισμένη πόλη αποκαθιστά τώρα τις δημόσιες υπηρεσίες της, ξεκινώντας με την έκδοση εγγράφων ρωσικής υπηκοότητας στους κατοίκους.
Ο Dmitry Shevchenko, κορυφαίος αξιωματούχος της περιοχής Yasinovataya της πόλης, επιβεβαίωσε ότι οι τοπικές αρχές διασφαλίζουν πως οι κατάλληλες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Avdiivka.
Η ανακοίνωση έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά την κατάληψη της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα.
«Μια πρώτη παρτίδα ρωσικών διαβατηρίων δόθηκε στους κατοίκους της Avdiivka.
Συγχαρητήρια», είπε ο Shevchenko στο Telegram.
Την Πέμπτη (22/2/2024) , η Irina Volk, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, ανέφερε ότι οι κάτοικοι της Avdiivka είχαν αρχίσει να υποβάλλουν αίτηση για ρωσικά διαβατήρια.
Το Τμήμα Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) επέβλεψε τη διαδικασία.

The Telegraph: Ουκρανοί στρατιώτες τα… παρατούν – Αποφασίζουμε ποιο χωριό να δώσουμε στους Ρώσους

Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν μπορούν να εμπλακούν σε μάχες με τους Ρώσους διότι δεν έχουν πυρομαχικά λέει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.
«Δεν έχει νόημα να πάμε στη μάχη αν δεν έχουμε αρκετά πυρομαχικά.
Δεν είναι ότι έχουμε χάσει το πνεύμα.
Απλώς δεν έχουμε τα μέσα να πολεμήσουμε.
Εάν αυτό συνεχιστεί για μερικά ακόμη χρόνια, θα αποδειχθεί καταστροφή: είτε θα ξεμείνουμε από κόσμο, είτε θα φύγουν όλοι από τη χώρα» υποστηρίζει Ουκρανός στρατιώτης που επικαλείται η Telegraph.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ουκρανοί στρατιώτες υποστηρίζουν πως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν θέσεις, στις οποίες είχαν το πλεονέκτημα, επειδή δεν είχαν πυρομαχικά.
«Ακόμα και ο Joe Biden παραδέχτηκε ότι δεν μας έδωσαν αρκετή βοήθεια.
Τώρα βρισκόμαστε σε τέτοιες συνθήκες που πρέπει να αποφασίσουμε ποιο χωριό θα δώσουμε στους Ρώσους στη συνέχεια» τονίζει Ουκρανός στρατιώτης.

Victoria Nuland (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Οι νέες κυρώσεις θα είναι καταστροφικές για την Ρωσία

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland ισχυρίζεται ότι οι νέες αντιρωσικές κυρώσεις θα είναι «καταστροφικές».
«Θα έχουμε έναν καταστροφικό νέο γύρο κυρώσεων. Εκατοντάδες, εκατοντάδες και εκατοντάδες από αυτές τις επόμενες δύο ημέρες», δήλωσε η Victoria Nuland σε εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.
Σύμφωνα με τη Nuland, η «συντριπτική πλειοψηφία» των κυρώσεων έχει σχεδιαστεί κατά της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, «για να κλείσουν τα κενά στο καθεστώς κυρώσεων, τα οποία παρακάμπτονταν».
Σύμφωνα με αυτήν, στο μέλλον οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν άλλες κυρώσεις σε σχέση με τον θάνατο του Navalny.
Σύμφωνα με το τμήμα Yamal της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας, στις 16 Φεβρουαρίου, μετά από μια βόλτα, ο Navalny ένιωσε αδιαθεσία, έχασε τις αισθήσεις του και πέθανε.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο κατάδικος υπέστη θρόμβο αίματος και τα ακριβή αίτια του θανάτου του εξακριβώνονται.
Στο Νοσοκομείο της πόλης Labytnang, το ασθενοφόρο προσπάθησε μάταια για περισσότερο από μισή ώρα να επαναφέρει τον Navalny.
Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει προανακριτική έρευνα.
Ο Navalny κατέληξε στη φυλακή αφού η ποινή του με αναστολή στην υπόθεση Yves Rocher αντικαταστάθηκε το 2021 με πραγματική φυλάκιση λόγω παραβιάσεων του καθεστώτος της αναστολής ποινής, η τελευταία ποινή φυλάκισης αυξήθηκε σε 19 χρόνια.

Biden (πρόεδρος ΗΠΑ): Θα παραπέμψω το θέμα της Ρωσίας στους ηγέτες των G7 και της ΕΕ

O Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν «να γυρίσουν την πλάτη» στην Ουκρανία τώρα, τη στιγμή που το πακέτο της βοήθειας, ύψους 60 δισεκ. δολαρίων, προς το Κίεβο παραμένει μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο αφού οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αρνούνται να το συζητήσουν.
«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τώρα την πλάτη» επειδή ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin «σ’ αυτό υπολογίζει», υποστήριξε ο 81χρονος Biden σε μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο, παραμονή της συμπλήρωσης δύο ετών από την έναρξη του πολέμου.
Ο Biden τόνισε, επίσης, ότι σύντομα θα μιλήσει για το θέμα της Ρωσίας με τους άλλους ηγέτες των χωρών της G7, καθώς και με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Zelensky: Όχι σε νέες συμφωνίες Μίνσκ – Προαναγγέλλει νέα αντεπίθεση και εκπλήξεις στη Ρωσία

Τη στιγμή που οι Αμερικάνοι είναι πιθανό να μην εγκρίνουν καμία πρόσθετη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του 2024 και ενώ οι Ρώσοι προελαύνουν σε όλη τη γραμμή του μετώπου, ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί νέες συμφωνίες τύπου Μινσκ με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα προαναγγέλλει νέα αντεπίθεση… και εκπλήξεις για τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή πάντως απευθύνει νέα έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους να εγκρίνουν το πακέτο βοήθειας ύψους περίπου 60 δις δολαρίων στην Ουκρανία.
«Θα επιζήσουμε στην Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου;
Ασφαλώς.
Αλλά όχι όλοι» τόνισε μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News o Zelensky, ο οποίος επανέλαβε το βασικό επιχείρημα ότι το τίμημα τώρα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα μπορούσε να είναι μελλοντικά, εάν επικρατήσουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Πάντως, επισήμανε ότι δεν επιθυμεί να αρχίσει ένα γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία που θα καταλήξει και πάλι σε νέου είδους συμφωνίες Μινσκ, ενώ υποστήριξε ότι ουδέποτε διατυπώθηκε επίσημα στο Κίεβο κάποιο αίτημα να παραχωρήσει μέρος των εδαφών της προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά την κατάσταση στο μέτωπο, ο Zelensky παραδέχθηκε πως οι ουκρανικές δυνάμεις στερούνται πυρομαχικών και ότι η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα στον αέρα, αλλά αρνήθηκε το ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε απελπιστική κατάσταση.
Μάλιστα υποστήριξε ότι θα υπάρξει νέα αντεπίθεση από τους Ουκρανούς και απείλησε τη Ρωσία με νέες «εκπλήξεις».

Οι ΗΠΑ δεν απαγορεύουν στους συμμάχους να προμηθεύουν ATACMS στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιβάλλουν καμία απαγόρευση στους συμμάχους να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland σχολιάζοντας την πιθανότητα οι Αμερικανοί σύμμαχοι να προμηθεύουν όπλα μεσαίου βεληνεκούς στην Ουκρανία.
«Και πάλι, δεν γνωρίζω ότι οι ΗΠΑ εμποδίζουν τους συμμάχους να στείλουν όπλα στην Ουκρανία», είπε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή μεταφορά πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η Victoria Nuland τόνισε ότι δεν θα σχολιάσει την επιλογή των στόχων για χτυπήματα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ούτε θα μιλήσει για το εάν η Ουάσιγκτον δίνει κάποια συμβουλή στο Κίεβο για αυτό το θέμα.
«Αλλά και πάλι, δεν πρόκειται να σχολιάσω εάν αυτές οι επιλογές που κάνει η Ουκρανία για το πού χτυπά ή για τις συμβουλές που τους δίνουμε», τόνισε η Victoria Nuland.
Ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία.

Η Δανία καθυστερεί την αποστολή των F – 16 στην Ουκρανία

Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δήλωσε ότι τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις την άνοιξη 2024.
Σύμφωνα με την ίδια, μόνο ένας τεχνικός λόγος καθυστερεί τη μεταφορά τους.
«Ξεκινήσαμε την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων τον Αύγουστο.
Η εκπαίδευση γίνεται πολύ γρήγορα και πολύ καλά.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο καθυστερούμε ακόμα τη μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία είναι ένας τεχνικός λόγος.
Χρειαζόμαστε ισχυρή υποδομή για να εξυπηρετήσουμε αυτά τα μαχητικά. ..
Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία με τους συμμάχους μας, θα είμαστε έτοιμοι να το διασφαλίσουμε (μεταφορά των πρώτων F-16 για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις) πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε η Frederiksen.
Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, Troels Lund Poulsen, ανακοίνωσε στις 22 Φεβρουαρίου ότι η Κοπεγχάγη θα μεταφέρει τα πρώτα μαχητικά F-16 στο Κίεβο το καλοκαίρι.

ΔΝΤ: Η Ρωσία εκπλήσσει με την δυναμική στην οικονομία της παρά τις κυρώσεις

Η Ρωσία επιδεικνύει εκπληκτική οικονομική ανάπτυξη παρά τις διεθνείς κυρώσεις τόνισε η, διευθύντρια επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Όσον αφορά τη ρωσική οικονομία και τις κυρώσεις, η ρωσική οικονομία μας εξέπληξε πραγματικά με τη δύναμη της ανάπτυξής της».
Σε έκθεση του Ιανουαρίου, το ΔΝΤ αύξησε σημαντικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας για το 2024 στο 2,6%.
Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση από τον Οκτώβριο του 2023.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο διευθυντής του τμήματος έρευνας του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourincha, δήλωσε ότι η ρωσική οικονομία παρουσιάζει καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους αναμενόμενους.
Όπως ανακοίνωσε ο Putin σε μια συνάντηση για οικονομικά θέματα στα μέσα Φεβρουαρίου, ο ρυθμός ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας το 2023 ανήλθε στο 3,6% και ξεπέρασε τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ουκρανία: Στα 500 δισ δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης

Στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμούν οι Ουκρανοί ότι ανέρχεται το κόστος της καταστροφής και συνεπώς της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ύστερα από δύο χρόνια πολέμου με τη Ρωσία.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Κοινοτήτων, Εδαφών και Υποδομών της Ουκρανίας, Alexander Kubrakov, εκτιμά ότι η ανοικοδόμηση της χώρας μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια εάν η σύγκρουση τελειώσει τώρα.
«Πιστεύω ότι η πιο σοβαρή ζημιά μπορεί να εξαλειφθεί σε δύο με τρία χρόνια.
Αλλά γενικά θα χρειαστούν από πέντε έως δέκα χρόνια» αναφέρει μιλώντας στο dpa ο Kubrakov, τονίζοντας ότι βασική προϋπόθεση για αυτό, είναι η διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων για αυτό το σκοπό.

Wall Street Journal: CIA και Εθνική ασφάλεια αναζήτησαν επικοινωνία με τους ρώσους για τα πυρηνικά στο διάστημα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Ρωσία για τα σχέδια της να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο διάστημα, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Λευκός Οίκος είπε προηγουμένως ότι η απειλή για την εθνική ασφάλεια, η οποία συζητήθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αφορά αντιδορυφορικά όπλα που φέρεται να αναπτύσσει η Ρωσία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden ζήτησε διπλωματικές επαφές με τη Μόσχα.
Αρκετές πηγές ανέφεραν ότι, συγκεκριμένα, είχαν δημιουργηθεί γραμμές επικοινωνίας μεταξύ του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan και του Yuri Ushakov, συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Putin.
Ο διευθυντής της CIA William Burns προσέγγισε τον Sergei Naryshkin, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), την περασμένη εβδομάδα, τόνισε η η Wall Street Journal.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνεργαστεί με τη ρωσική πλευρά σχετικά με τις δυνατότητες της Ρωσίας να τοποθετήσει πυρηνικά στο διάστημα, αλλά αρνήθηκε να παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με ευαίσθητα κανάλια αλληλεπίδρασης με τη Ρωσία.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι μαζί με άλλες χώρες, ιδίως την Κίνα, τάσσεται υπέρ της αποτροπής μιας κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα και της διατήρησής της για ειρηνικούς σκοπούς.

Dmitry Medvedev (Ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας): Οι διαπραγματεύσεις με Ουκρανία μόνο όταν αλλάξει το καθεστώς του Κιέβου

Οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία θα είναι δυνατές όταν οι άνθρωποι στο Κίεβο κατανοήσουν την υποχρέωσή τους προς τον λαό τους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
«Το θέμα δεν είναι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky.
Η ιδέα είναι ότι οι ελίτ που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στο Κίεβο πρέπει να φύγουν» τόνισε ο Dmitry Medvedev.
Θα πρέπει να εμφανιστούν εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι που έχουν επίγνωση της ευθύνης τους για το μέλλον των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτή τη σύνθετη, υπάρχουσα ακόμη οντότητα που ονομάζεται «Ουκρανία».
«Όταν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, μπορούμε με κάποιο τρόπο να διαπραγματευτούμε μαζί τους».
Ο Dmitry Medvedev τόνισε ότι η Ρωσία δεν αντιτάχθηκε στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κιέβου, αλλά η Δύση δεν μπόρεσε να πείσει τους προστατευόμενους της να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.
«Δεν αρνηθήκαμε τις διαπραγματεύσεις ούτε με αυτήν την κλίκα, αλλά ξέρετε τι έκαναν: απαγόρευσαν αυτές τις διαπραγματεύσεις, ακόμη και οι προσπάθειες των δυτικών χωρών να τις ωθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση απέτυχαν».
Κατά τον Dmitry Medvedev η Ρωσία πρέπει να «διασφαλίσει τα συμφέροντά της» με την επίτευξη των στόχων της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως έθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Ο Dmitry Medvedev επανέλαβε την πρόθεση της Ρωσίας να αλλάξει την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι η ουκρανική κυβέρνηση «πρέπει να πέσει, πρέπει να καταστραφεί, δεν πρέπει να παραμείνει σε αυτόν τον κόσμο».
Ο Dmitry Medvedev δήλωσε ότι δεν ξέρει πού πρέπει να «σταματήσει» η Ρωσία, αλλά ότι η Ρωσία «μάλλον» πρέπει να καταλάβει το Κίεβο «αν όχι τώρα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα».
Ο Dmitry Medvedev υποστήριξε ότι το Κίεβο είναι ιστορικά μια «ρωσική» πόλη από όπου προέρχονται επί του παρόντος οι «διεθνείς» απειλές για την ύπαρξη της Ρωσίας.
Χαρακτήρισε επίσης την Οδησσό μια ιστορική «ρωσική» πόλη.
Επίσης υποστήριξε ότι «εάν… κάτι απομείνει από την Ουκρανία», τότε «μάλλον» έχει χαμηλές πιθανότητες επιβίωσης και επανέλαβε τα προηγούμενα σχόλιά του για ένα πιθανό ουκρανικό κράτος στην περιφέρεια Lviv, ενώ υπαινίχθηκε ότι αυτή η περιοχή ήταν πολωνικό έδαφος….

Tuberville (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Ο Biden θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και ωθεί το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση

Η κυβέρνηση Biden επιθυμεί να συνεχιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, γι' αυτό και αρνείται να εμπλακεί σε διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης, δήλωσε ο Αμερικανός ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Tommy Tuberville.
«Πρέπει να αποκτήσουμε διπλωματία, αλλά δεν υπάρχει κανένας σε αυτόν τον Λευκό Οίκο ή στο υπουργείο Εξωτερικών που να μπορεί πραγματικά να προχωρήσει και να διαπραγματευτεί», είπε ο Tuberville κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών.
«Έχουμε κάνει περισσότερες διαπραγματεύσεις σε έναν μήνα με το Ισραήλ και τη Hamas... από ό,τι κάναμε για δύο χρόνια με την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Θέλουμε απλώς να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντηρούν τη σύγκρουση ωθώντας το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σημείωσε ο Tuberville.

Κάτι γίνεται με την Υπερδνειστερία

Η αναφορά του Dmitry Medvedev για πιθανές προθέσεις της Ρωσίας να καταλάβει την Οδησσό μπορεί να αξίζει να σημειωθεί υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στη φιλορωσική αποσχισθείσα δημοκρατία της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, το νότιο άκρο της οποίας απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη.
Οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων της Υπερδνειστερίας σχεδιάζει να συνεδριάσει στις 28 Φεβρουαρίου.
Οι βουλευτές ενδέχεται να ξεκινήσουν ένα νέο δημοψήφισμα για την προσάρτηση από τη Ρωσία
Πάντως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ρωσικές στρατιωτικές προετοιμασίες για επέμβαση στην Υπερδνειστερία ή τη Μολδαβία γενικότερα.

Defense Express (Ουκρανικό ΜΜΕ): Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις καθόρισαν την τύχη των Ουκρανών στην Avdiivka σε λίγες ώρες


Κατά τη διάρκεια των μαχών για την Avdiivka, ο ρωσικός στρατός κατάφερε να περιπλέξει την κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων «σε λίγες ώρες», μετά την οποία ξεκίνησε η «έκτακτη» απόσυρσή τους, αναφέρει το Ουκρανικό μέσο Defense Express.
Σύμφωνα με την Defense Express, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατάφεραν να επιδεινώσουν «ριζικά, κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες» την επιχειρησιακή κατάσταση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Η ουκρανική 3η ταξιαρχία επίθεσης, που μεταφέρθηκε επειγόντως στην Avdiivka την παραμονή της υποχώρησης, έπρεπε να «σταθεροποιήσει τη γραμμή άμυνας» έτσι ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει μια «σχεδιασμένη υποχώρηση».
«Αλλά αποδείχθηκε, ότι αυτό ήταν ένα είδος φραγμού που υποτίθεται ότι θα κάλυπτε την έκτακτη, ας πούμε, έξοδο των στρατευμάτων μας από την Avdiivka».
«Όσο λυπηρό κι αν ακούγεται τώρα», το Κίεβο «δεν έχει ακόμη τελικά στοιχεία για το πόσοι Ουκρανοί στρατιώτες θα μπορούσαν να είχαν αιχμαλωτιστεί ενώ έφευγαν από την πόλη».

Φιλανδός μισθοφόρος, που πολεμούσε με τους Ουκρανούς, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στο Bakhmut

Ένας Φιλανδός μισθοφόρος, που πολεμούσε στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, σκοτώθηκε στην ουκρανική σύγκρουση, ανέφερε η Ilta-Sanomat.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο μισθοφόρος που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Samson» ταξίδεψε στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο και σκοτώθηκε αφού τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής κοντά στην πόλη Artemovsk (Bakhmut) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.
Ένας Βραζιλιάνος μισθοφόρος φέρεται να σκοτώθηκε επίσης στην ίδια αεροπορική επιδρομή που στοίχισε τη ζωή του Samson.
Ο Samson είναι ο τρίτος Φιλανδός μισθοφόρος που αναφέρεται νεκρός στην ουκρανική σύγκρουση.
Ο Kasper Alhoniemi σκοτώθηκε στην περιοχή της Zaporizhia τον Ιούνιο, ενώ τον Οκτώβριο ένας άλλος Φιλανδός που πολεμούσε για το καθεστώς του Κιέβου σκοτώθηκε στο Donetsk, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Forbes: Η Ουκρανία έχασε ένα τεθωρακισμένο όχημα M1150 Assault Breacher με βάση το Abrams στις μάχες στην Avdiivka

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε ένα σπάνιο τεθωρακισμένο όχημα M1150 Assault Breacher με βάση το Abrams, το οποίο μεταφέρθηκε «κρυφά» από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Κίεβο τόνισε το Forbes.
«Η Ουκρανία έχει μόνο μερικά αμερικανικής κατασκευής Assault Breachers.
Μόλις έχασε ένα κοντά στην Avdiivka», αποκαλώντας την απώλεια "ιδιαίτερα οδυνηρή" για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το Forbes αναφέρθηκε σε βίντεο που τραβήχτηκε από ρωσικό drone και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο που δείχνει το πλήρωμα να εγκαταλείπει το "σπάνιο" M1150, μετά το οποίο το τεθωρακισμένο όχημα χτυπήθηκε από πυρομαχικά, "προφανώς προκαλώντας σοβαρές ζημιές, αν όχι ολική καταστροφή
Το M1150 ανήκε στην 47η μηχανοκίνητη ταξιαρχία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι οπλισμένη με τον πιο σύγχρονο δυτικό εξοπλισμό που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι ήταν αυτή η ταξιαρχία που, κατά τη διάρκεια της ανεπιτυχούς επίθεσης στο Zaporozhye το καλοκαίρι του 2023, έχασε τρία τεθωρακισμένα οχήματα Leopard 2R.
Το Assault Breacher είναι ένα από τα πιο ασφαλή και ευέλικτα αμυντικά οχήματα στον κόσμο.
«Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια Ουκρανού Assault Breacher», τόνισε το Forbes.
Τον περασμένο Νοέμβριο, το Forbes έγραψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν «κρυφά» αρκετά M1150 στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το Assault Breacher δεν περιλαμβανόταν στους επίσημους καταλόγους της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.
Το τεθωρακισμένο όχημα βασίζεται στο τανκ Abrams και ζυγίζει 55 τόνους.

Ο ρωσικός στρατός έπληξε τον ουκρανικό εκτοξευτήρα αεράμυνας Patriot

Μέσα σε 24 ώρες, ο ρωσικός στρατός χτύπησε τον ουκρανικό εκτοξευτή και όχημα μεταφοράς του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ο εκτοξευτής και το όχημα μεταφοράς του αμερικανικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό και ο στρατιωτικός εξοπλισμός των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε 114 περιοχές χτυπήθηκαν», ανέφερε σε έκθεσή του το στρατιωτικό τμήμα.

Figaro (Γαλλικό ΜΜΕ): Τα ποντίκια έφαγαν «οικολογικά καλώδια» από δυτικά οχήματα μάχης στην Ουκρανία

Τα σύγχρονα δυτικά όπλα, που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα, αποδείχθηκαν ακατάλληλα στο πλαίσιο της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, γράφει η Γαλλική εφημερίδα Figaro.
«Κάποιο από το περίβλημα των ηλεκτρικών καλωδίων ήταν κατασκευασμένο από ίνες καλαμποκιού.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες υπέστησαν απροσδόκητες συνέπειες. Τρωκτικά μασούσαν τα καλώδια σε ορισμένα οχήματα, ακινητοποιώντας τα ανέφερε η Γαλλική εφημερίδα Figaro.
Στις 17 Ιανουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, με ένα χτύπημα υψηλής ακρίβειας, κατέστρεψαν ένα προσωρινό σημείο ανάπτυξης στο Kharkiv για ξένους μισθοφόρους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Γάλλοι μισθοφόροι.
Το τμήμα σημείωσε ότι περισσότεροι από 60 μαχητές σκοτώθηκαν.
Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, παρά τα πολλά στοιχεία για την παρουσία Γάλλων μισθοφόρων στις τάξεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, προσπάθησε να διαψεύσει τα ρωσικά στοιχεία.
Αργότερα, ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejournet επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο Γάλλων «εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Ουκρανία και τον τραυματισμό άλλων τριών.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu δήλωσε ότι το Παρίσι δεν μπορεί να απαγορεύσει στους Γάλλους να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Αγκάθια στο δρόμο του Rutte για την αρχηγία του ΝΑΤΟ

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υποστηρίζει τον Rutte ως διάδοχο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Τα δύο τρίτα των χωρών του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τώρα την υποψηφιότητα του Rutte για να ηγηθεί του ΝΑΤΟ, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
Ωστόσο, η απόφαση θα απαιτήσει ομοφωνία μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.
«Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Συμμάχων για την επιλογή νέου γενικού γραμματέα συνεχίζονται ακόμη.
Είναι μια απόφαση που απαιτεί συναίνεση και ως εκ τούτου θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί»,εκτιμά η Εσθονία.
Το Ταλίν σχεδιάζει να λάβει μια απόφαση για το αν θα στηρίξει τον Rutte μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον αυτό το καλοκαίρι.
Το Politico ανέφερε ότι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πιστεύουν ότι ένας πολιτικός που απέτυχε να εκπληρώσει τον στόχο αμυντικών δαπανών του 2% του ΑΕΠ στην Ολλανδία ενώ ήταν επικεφαλής της χώρας, δεν θα έπρεπε να διοριστεί επικεφαλής του ΝΑΤΟ.
Η Ρουμανία φέρεται να σκοπεύει να προτείνει ως υποψήφιο τον νυν Πρόεδρό της Klaus Iohannis.

Luhansk_Battle_Map_Draft_February_22_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_February_22_2024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_February_22_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_February_22_2024.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_February_22_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης