Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Επικίνδυνη η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων - Ωρολογιακή βόμβα για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα

ΔΝΤ: Επικίνδυνη η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων - Ωρολογιακή βόμβα για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα
«Νόμιμη» αλλά όχι απαραίτητα και .. αποτελεσματική η κατάσχεση των ρωσικών assets από τη Δύση
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε την Πέμπτη (22/2) ότι τα δυτικά σχέδια για κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα και να επιφέρουν απρόβλεπτους κινδύνους.
«Από τη δική μας σκοπιά, είναι σημαντικό οποιεσδήποτε ενέργειες να έχουν επαρκή νομική βάση για την αποφυγή πιθανών κινδύνων, μεταξύ των οποίων οι κίνδυνοι δικαστικών διαφορών, οι κίνδυνοι αντιμέτρων και οι κίνδυνοι για το διεθνές νομισματικό σύστημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Julie Kozack.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται μια ημέρα αφότου μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι επιτρεπτή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Επισημαίνεται ότι περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και μετρητά έχουν παγώσει από την ΕΕ, τις χώρες της G7 και την Αυστραλία, με την πλειοψηφία τους, όμως να βρίσκεται εντός της ΕΕ.
Ενώ υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να παραμείνουν απρόσιτα στη Ρωσία, εκτός εάν βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, υπήρχε διαφωνία σχετικά με τη νομιμότητα της οριστικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.
Ως εκ τούτου, ζήτησαν καθοδήγηση από μια ομάδα δέκα εμπειρογνωμόνων και ειδικών του διεθνούς δικαίου, οι οποίοι ομόφωνα επιβεβαίωσαν σε κοινή επιστολή ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων είναι απολύτως νόμιμη.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν νόμιμο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα κράτη που έχουν δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού κράτους να λαμβάνουν πρόσθετα αντίμετρα κατά της Ρωσίας, δεδομένης της συνεχιζόμενης παραβίασης των πιο θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου, με τη μορφή μεταβιβάσεων ρωσικού κράτους, ως αποζημίωσης για τη ζημία που προέκυψε άμεσα από την παράνομη συμπεριφορά της Ρωσίας», τόνισαν οι ειδικοί σε επιστολή, που δημοσίευσε εξασφάλισε το Bloomberg.
Η Ρωσία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τέτοια μέτρα συνιστούν «οικονομικό εκβιασμό», σημειώνοντας ότι η κατάσχεση και μεταφορά ρωσικών κεφαλαίων στην Ουκρανία θα θεωρηθεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Η εφεύρεση [της ΕΕ] απροκάλυπτων απατηλών σχεδίων για την κατάσχεση εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία υπαγορεύεται από την ανάγκη να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της νομιμότητας για επιθέσεις στην περιουσία μας και έτσι να καμουφλαριστεί αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια καθαρή κλοπή», επεσήμανε σε οξείς τόνους το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 10 Φεβρουαρίου.
Πρόσθεσε ότι τα μέλη της ΕΕ «προφανώς δεν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το καταδικασμένο "ουκρανικό σίριαλ" από τα δικά τους πορτοφόλια», γι' αυτό «είναι τόσο δελεασμένοι από την ιδέα να ξοδέψουν κεφάλαια που έχουν κλαπεί από τη χώρα μας για να υποστηρίξουν το καθεστώς του Zelsnky».

Μια νέα χρηματοπιστωτική αγορά στα ... σκαριά

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με την αποδολαριοποίηση τα τελευταία χρόνια.
Βέβαια τα ... mainstream αφηγήματα υπερτονίζουν το βάθος και την ασφάλεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι το δολάριο είναι αναμφισβήτητα αναντικατάστατο.
Ωστόσο, η αποδειδεγμένη ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας και οι επιτυχημένες προσπάθειες για την άμβλυνση των συνεπειών των αμερικανικών κυρώσεων αμφισβητούν αυτές τις θεωρίες.
Παρά τις κυρώσεις, η αξία του ρωσικού ρουβλίου παρέμεινε σχετικά σταθερή, δείχνοντας ουσιαστικά τους περιορισμούς της μέτρησης της οικονομικής αξίας αποκλειστικά σε όρους δολαρίου.
Επιπλέον, η ανάπτυξη εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών από τη Ρωσία, όπως το σύστημα Mir και η συμμαχία της με την Κίνα, υπονομεύουν περαιτέρω την κυριαρχία του δολαρίου.
Πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψιν, ότι οι προσπάθειες για αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας είχαν ήδη αποκτήσει έλξη πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς όταν οι BRICS επεκτάθηκαν για να πάρουν με το μέρος τους μερικούς από τους πιο κρίσιμους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία του συστήματος «πετροδολαρίων».

Η αποδολαριοποίηση κερδίζει έδαφος

Η ιδέα της διάρρηξης του συστήματος του δολαρίου έχει κερδίσει την προσοχή, ιδιαίτερα καθώς η Κίνα και άλλα έθνη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις αντί του νομίσματος των ΗΠΑ για την εμπορία πετρελαίου.
Πρωτοβουλίες όπως οι διπλωματικές προσπάθειες της Κίνας στη Σαουδική Αραβία και η απόκτηση αποθεμάτων χρυσού σηματοδοτούν βήματα προς τη διακοπή της κυριαρχίας του πετροδολαρίου.
Ενώ ο χρυσός χρησιμεύει ως μερική αντιστάθμιση έναντι της οικονομικής αστάθειας, από μόνος του δεν μπορεί να αμφισβητήσει το βάθος και την εμπιστοσύνη της χρηματοπιστωτικής αγοράς των ΗΠΑ.
Η πραγματική αποδολαριοποίηση απαιτεί μια γεωπολιτική μετατόπιση και διάβρωση της συναίνεσης γύρω από το δολάριο, η οποία μπορεί να επιταχυνθεί από γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αποδυνάμωση της Ευρώπης.
Ωστόσο, η μετάβαση από το δολάριο παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις, δεδομένου του εύθραυστου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Παρά αυτές τις προκλήσεις, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αποδολαριοποίηση είναι απαραίτητη για τη μείωση της οικονομικής εξάρτησης και την εκμετάλλευση των πόρων προς όφελος λίγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης