Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων: Κινεζικές επιχειρήσεις και η Βόρειος Κορέα στο στόχαστρο

Νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων: Κινεζικές επιχειρήσεις και η Βόρειος Κορέα στο στόχαστρο
Ο νέος γύρος περιοριστικών μέτρων και κυρώσεων – ο 13ος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 – είναι περιορισμένης εμβέλειας
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Τετάρτη (21 Φεβρουαρίου) να απαγορεύσουν τις εξαγωγές σε τρεις κινεζικές εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας και να βάλουν στη μαύρη λίστα τον υπουργό Άμυνας της Βόρειας Κορέας στο πλαίσιο νέων κυρώσεων ενόψει της δεύτερης επετείου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο νέος γύρος περιοριστικών μέτρων και κυρώσεων – ο 13ος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 – είναι περιορισμένης εμβέλειας, καθώς το μπλοκ επιθυμούσε να εγκριθεί πριν από τη δεύτερη επέτειο του πολέμου.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ ενέκριναν τη δέσμη μέτρων πολύ γρήγορα, χωρίς συζήτηση, εκτός από μια δήλωση της Ουγγαρίας, η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το περιεχόμενο, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.
Επικεντρώνει επίσης μεγάλο μέρος των προσπαθειών του στην επιβολή των υφιστάμενων περιορισμών και στοχεύει περίπου 200 εκατοντάδες αξιωματούχους και φορείς, καθιστώντας το το μεγαλύτερο πακέτο από την έναρξη του πολέμου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία των 27 χωρών της ΕΕ και δήλωσε ότι θα περιορίσει περαιτέρω «την πρόσβαση της Ρωσίας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».
«Πρέπει να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε την πολεμική μηχανή του Πούτιν», έγραψε η Von der Leyen στο X.
Για πρώτη φορά, οι νέες κυρώσεις περιελάμβαναν την προσθήκη τριών εταιρειών της ηπειρωτικής Κίνας σε έναν κατάλογο εταιρειών με τις οποίες απαγορεύεται να συναλλάσσονται οι επιχειρήσεις της ΕΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.
Αυτές κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στην προμήθεια ευαίσθητης στρατιωτικής τεχνολογίας στη Ρωσία, η οποία κατέληγε στο ουκρανικό πεδίο μάχης.
Εμπορικοί περιορισμοί για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν επίσης σε ινδικές και τουρκικές εταιρείες που βοηθούν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας να αποκτήσει πρόσβαση σε απαγορευμένα εξαρτήματα και τεχνολογίες, καθώς η ΕΕ στοχεύει όλο και περισσότερο τρίτες χώρες που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις της.
Στο πλαίσιο της νέας δέσμης μέτρων, οι διπλωμάτες της ΕΕ επέβαλαν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης βίζας στον υπουργό Άμυνας της Βόρειας Κορέας, Κανγκ Σουν Ναμ, για την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων στη Μόσχα.
Το πακέτο περιλάμβανε επίσης κυρώσεις σε ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες που μετέφεραν τον οπλισμό.
Επίσης, επεκτείνει τους περιορισμούς στις εξαγωγές διαφόρων τεχνολογιών και ηλεκτρονικών ειδών, όπως τσιπ, μηχανές και ρουλεμάν που χρησιμοποιούνται από την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας.
Μια επίσημη γραπτή διαδικασία θα μετατρέψει τη συμφωνία σε νόμο έως τις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε η βελγική προεδρία.
Με το πακέτο αυτό, η ΕΕ επέβαλε πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία στα δύο χρόνια του πολέμου της και έχει μέχρι στιγμής εγγράψει στη λίστα των κυρώσεων περίπου 2.000 αξιωματούχους και οντότητες.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ ανανέωσαν το ισχύον καθεστώς κυρώσεων για έξι μήνες, το οποίο επρόκειτο να λήξει στις 15 Μαρτίου.
Παρά την οικονομική τιμωρία, η οικονομία της Ρωσίας παρέμεινε ανθεκτική και το Κρεμλίνο κατάφερε να αυξήσει τη στρατιωτική παραγωγή.
Σύμφωνα με μια σειρά διπλωματών της ΕΕ, οι εργασίες για τον επόμενο 14ο γύρο κυρώσεων αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να επικεντρωθούν περισσότερο στις τομεακές πτυχές που παραμένουν ανεπίλυτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης