Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα αριστερή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο σχεδιάζει η Γερμανίδα Sahra Wagenknecht

Νέα αριστερή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο σχεδιάζει η Γερμανίδα Sahra Wagenknecht
«Πραγματικά γίνονται συζητήσεις και σκέψεις», δήλωσε η η επικεφαλής του BSW Sahra Wagenknecht
Με το νέο γερμανικό κόμμα BSW να προβλέπεται να γίνει η μεγαλύτερη αριστερή αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, η επικεφαλής του, Sahra Wagenknecht, υπονόησε την Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα αριστερή κοινοβουλευτική ομάδα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το κόμμα BSW (Συμμαχία Sahra Wagenknecht) μπορεί να κερδίσει επτά έδρες, τοποθετώντας το μπροστά από άλλα αριστερά κόμματα, όπως το γερμανικό Die Linke, από το οποίο η Wagenknecht και οι σύμμαχοί της αποστάτησαν τον περασμένο Οκτώβριο.
Αυτό αυξάνει την αγωνία για τις μελλοντικές συμμαχίες της Wagenknecht σε επίπεδο ΕΕ, καθώς η ιδεολογία του κόμματός της, την οποία αποκαλεί «αριστερή συντηρητική», διαπερνά όλες τις κομματικές ομάδες του κοινοβουλίου.
Τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, η Wagenknecht υπαινίχθηκε τώρα ότι επιδιώκει τη δημιουργία μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι το κόμμα της βρίσκεται σε συνομιλίες με ομοϊδεάτες της ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα.
«Πραγματικά γίνονται συζητήσεις και σκέψεις», δήλωσε η Wagenknecht στους δημοσιογράφους την Τρίτη (20 Φεβρουαρίου), όταν ρωτήθηκε από το Euractiv αν θα ενταχθεί στην ευρωομάδα του «The Left», το οποίο ενώνει όλες τις δυνάμεις της ΕΕ που βρίσκονται αριστερά των Πρασίνων.
«Θα πρέπει να δούμε αν θα σχηματίσουμε μια νέα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή αν θα υπάρξει κάποιου είδους συγχώνευση στο τέλος», είπε, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «οι απαιτήσεις για τη συγκρότηση μιας ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολύ υψηλές».
Για μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 23 νομοθέτες που εκπροσωπούν τουλάχιστον επτά χώρες της ΕΕ.
Όσον αφορά τους πιθανούς ευρωπαίους συμμάχους, η Wagenknecht επιβεβαίωσε ότι «[υπάρχουν] πάντα επαφές, για παράδειγμα με την La France Insoumise και επίσης με τη σκανδιναβική αριστερά».
Μια πηγή από τη δανέζικη αριστερά αρνήθηκε ότι υπήρξαν συζητήσεις για τη δημιουργία νέας ομάδας ή ότι σχεδιάζεται κάτι τέτοιο στο μέλλον με το BSW.

Προβλήματα για την ομάδα «the Left»

Τα σχέδια της Wagenknecht θα μπορούσαν να σημάνουν πρόβλημα για την ομάδα «The Left», καθώς ενδέχεται να μην υπάρχουν αρκετοί ευρωβουλευτές για να συντηρήσουν δύο ξεχωριστές αριστερές παρατάξεις.
«Δεν θα προέβλεπα ακριβώς ότι η σημερινή αριστερή ομάδα θα παραμείνει μετά τις ευρωεκλογές», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας παρόμοια δήλωση του επικεφαλής υποψηφίου του BSW για τις ευρωεκλογές Fabio De Masi.
Εάν το BSW προσχωρήσει στην Αριστερά, η ευρωομάδα θα ανέλθει σε 44 ευρωβουλευτές, πλησιάζοντας τους Πράσινους, οι οποίοι προβλέπεται να καταλήξουν σε 48 βουλευτές.
«Τελικά, αυτό το θέμα θα κριθεί μόνο μετά τις ευρωεκλογές, διότι μόνο τότε θα γνωρίζουμε πόσοι [αριστεροί ευρωβουλευτές] υπάρχουν», πρόσθεσε η Wagenknecht.
Ωστόσο, το θέμα είναι ευαίσθητο, καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Wagenknecht και του πρώην κόμματός της Die Linke, το οποίο κατέχει σήμερα τη μία από τις δύο προεδρίες της ομάδας, παραμένουν τεταμένες.
Παρά το γεγονός ότι άφησε ανοιχτή την πόρτα να ενταχθεί στην Αριστερά, μαζί με το πρώην κόμμα της, η Wagenknecht ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με ορισμένα μέλη της, «για παράδειγμα, όσον αφορά το μεταναστευτικό».
Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει επανειλημμένα διαμάχες μεταξύ της Wagenknecht και του Die Linke, καθώς η πρώτη έχει υιοθετήσει σκληρή στάση στο μεταναστευτικό.
«Το ζήτημα της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής συνεργασίας με το BSW δεν είναι επί του παρόντος σχετικό για το Die Linke», δήλωσε εκπρόσωπος του Die Linke στο Euractiv, επισημαίνοντας ότι το BSW δεν εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε έχει δηλώσει την επιθυμία του να συμπεριληφθεί στην ομάδα της Αριστεράς.
«Μια επικείμενη διάσπαση ή διάλυση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι στην ατζέντα ή στο αντικείμενο των συζητήσεών μας», συνέχισε. «Οι δηλώσεις της κ. Wagenknecht είναι περισσότερο προεκλογικά συνθήματα παρά πραγματική ουσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης