Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα πρακτικά της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν ότι δεν βιάζεται για αυξήσεις επιτοκίων - Ευρεία συναίνεση

Τα πρακτικά της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν ότι δεν βιάζεται για αυξήσεις επιτοκίων - Ευρεία συναίνεση
Eυρεία συναίνεση ως προς την άποψη ότι η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων σε αυτή τη συγκυρία ήταν "πρόωρη"
Η ΕΚΤ θεωρεί πρόωρη την αύξηση των επιτοκίων, όπως προέκυψε και τα τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 24-25 Ιανουαρίου, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι τα μέλη της κρατούν επιφυλακτική στάση.
Οι αξιωματούχοι κατέληξαν σε "ευρεία συναίνεση" ως προς την άποψη ότι η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων σε αυτή τη συγκυρία ήταν "πρόωρη", με πολλά μέλη να δίνουν έμφαση σε "εκτιμήσεις διαχείρισης κινδύνου" ως βάση για αυτή την προοπτική.
Ο "κίνδυνος της πολύ πρόωρης μείωσης των βασικών επιτοκίων εξακολουθεί να θεωρείται ότι υπερτερεί εκείνου της πολύ καθυστερημένης μείωσης των επιτοκίων", σημειώνεται στο πρακτικό.

Οι κίνδυνοι

Τα μέλη υπογράμμισαν επίσης το "υψηλό κόστος φήμης" που θα μπορούσε να προκύψει από την ανάγκη αντιστροφής της κατεύθυνσης της πολιτικής σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν απροσδόκητα, η αύξηση των μισθών επιταχυνθεί ή αν εμφανιστούν νέες πληθωριστικές πιέσεις.
Ένα τέτοιο σενάριο, υποστήριξαν, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία του πλαισίου πολιτικής της ΕΚΤ και τη δέσμευσή της για σταθερότητα των τιμών.
Επιπλέον, στη συζήτηση αναγνωρίστηκε ότι, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη αρχίσει να προβλέπουν μειώσεις των επιτοκίων το 2024, οδηγώντας σε μια κάποια "χαλάρωση τόσο των χρηματοπιστωτικών όσο και των χρηματοδοτικών συνθηκών", η πρόβλεψη αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί "πρόωρη".
Υπήρξε η ανησυχία ότι το να ενεργήσει κανείς βάσει των προσδοκιών της αγοράς πολύ νωρίς, θα μπορούσε ακούσια να "εκτροχιάσει ή να καθυστερήσει" τις προσπάθειες για την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης