Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος για τη Δύση τα κολοσσιαία κέρδη 653 δισ. δολ. της Ρωσίας από ορυκτά καύσιμα - «Τσίρκο» οι κυρώσεις

Κόλαφος για τη Δύση τα κολοσσιαία κέρδη 653 δισ. δολ. της Ρωσίας από ορυκτά καύσιμα - «Τσίρκο» οι κυρώσεις
Τα ρωσικά όπλα κατασκευάζονται με δυτικά εξαρτήματα
Σχετικά Άρθρα
Την παταγώδη αποτυχία των δυτικών κυρώσεων αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ρωσία έχει κερδίσει 653 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση ορυκτών καυσίμων, από την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει παραθυράκια και έναν "σκιώδη στόλο" δεξαμενόπλοιων για να παρακάμψει το πετρελαϊκό εμπάργκο των ΗΠΑ, της ΕΕ και των χωρών της G7, αναφέρει η έκθεση. Συνήθως το αργό πετρέλαιο μεταφέρεται νόμιμα σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.
Στη συνέχεια διυλίζεται και πωλείται διεθνώς, αναφέρει το Reuters.
Η έκθεση του B4Ukraine - ενός συνασπισμού περισσότερων από 80 ομάδων της κοινωνίας των πολιτών - καλεί τις δυτικές κυβερνήσεις το 2024 να κλείσουν τα παραθυράκια και να ενισχύσουν τις κυρώσεις.

Ρωσικά όπλα με ξένα εξαρτήματα

Με τις ουκρανικές πόλεις να δέχονται επιθέσεις, η έκθεση αναφέρει ότι τα ρωσικά όπλα που ανακτήθηκαν από το πεδίο της μάχης κατασκευάστηκαν με ξένα εξαρτήματα.
Στο 95% των περιπτώσεων τα κρίσιμα εξαρτήματα προέρχονταν από χώρες του συνασπισμού που βοηθούσαν την Ουκρανία, ιδίως από τις ΗΠΑ.
Έφτασαν στη Μόσχα μέσω τρίτων πωλητών, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μύθος η φυγή δυτικών εταιρειών

Περίπου 358 πολυεθνικές εταιρείες αποχώρησαν από τη ρωσική αγορά μετά την εισβολή του Vladimir Putin το 2022.
Ωστόσο, 2138 εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
Έχουν πληρώσει 40 δισ. δολάρια σε φόρους - μετρητά που χρησιμοποιούνται από το κράτος για τη χρηματοδότηση της πολεμικής οικονομίας του, αναφέρει η έκθεση.
Η Natliia Popovych, συνιδρύτρια της B4Ukraine, δήλωσε ότι η ροή των εσόδων της Ρωσίας από τα ορυκτά καύσιμα σε συνδυασμό με τους εταιρικούς φόρους που πληρώνουν οι ξένες εταιρείες και η προμήθεια δυτικής στρατιωτικής τεχνολογίας, εξηγούν την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο και να στρατιωτικοποιείται περαιτέρω.
Το κλείσιμο των υφιστάμενων κενών των κυρώσεων και η έκδοση οδηγιών σχετικά με τους κινδύνους παραμονής στη Ρωσία για τις επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις είναι υψίστης σημασίας για την αποσυμφόρηση της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας.
Περαιτέρω ενέργειες της Δύσης είναι το κλειδί για την ακρωτηρίαση της ικανότητας της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο το 2024 και μετά, όπως τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης