Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πνίγουν στο αίμα τη Γάζα - Σφοδρότατοι βομβαρδισμοί στη Rafah και... ελπίδες για ανακωχή Ισραήλ - Hamas

Πνίγουν στο αίμα τη Γάζα - Σφοδρότατοι βομβαρδισμοί στη Rafah και... ελπίδες για ανακωχή Ισραήλ - Hamas
Δραματική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, αντιμέτωποι με την πείνα και τη δίψα οι Παλαιστίνιοι στα βόρεια εδάφη
(upd6) Τη στιγμή που οι Ισραηλινοί εντείνουν τους βομβαρδισμούς τους στη Rafah, σφυροκοπώντας την περιοχή γύρω από το τελευταίο οχυρό της Hamas όπως το ονομάζουν, ανταλλαγή πυρών καταγράφηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια των οποίων, 8 Ισραηλινοί τραυματίστηκαν και τρεις «τρομοκράτες» εξουδετερώθηκαν.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό αμείωτης έντασης, το Ισραήλ σήμανε συναγερμό στην πόλη Eilat που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοινώνοντας πως απέτρεψε αεροπορική επίθεση, ενώ δυνάμεις της Hezbollah έπληξαν περιοχές του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου ήταν συγκεντρωμένες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.
Παρά την κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων, διατυπώνονται ελπίδες – ακόμα και από Ισραηλινούς αξιωματούχους – ότι είναι πιθανή μια δεύτερη ανακωχή με την Hamas, προειδοποιώντας πάντως πως εάν αυτές αποτύχουν, τότε ο πόλεμος θα συνεχιστεί... και μέσα στο Ραμαζάνι.

Ισχυρότατοι βομβαρδισμοί στη Rafah

Σε σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Rafah προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Ισραήλ, ισοπεδώνοντας το τέμενος al Farouk στο κέντρο της πόλης αλλά και δεκάδες κτήρια και κατοικίες.
Αν και οι Ισραηλινοί δεν έχουν καμία αναφορά για την επίθεση στη Rafah στην καθημερινή περίληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για την χειρότερη νύχτα.
Όπως αναφέρεται, τέσσερια σπίτια χτυπήθηκαν στα νότια της Rafah και άλλα τρία στο κέντρο της πόλης.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι αυτή ήταν η ισχυρότερη επίθεση των Ισραηλινών τις τελευταίες 10 ημέρες.
Ένας πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς.

Τρομοκρατική... επίθεση

Για τρομοκρατική επίθεση τριών ενόπλων στη Δυτική Όχθη κοντά στην Ιερουσαλήμ κάνουν λόγο οι Ισραηλινοί αναφερόμενοι στην επίθεση που καταγράφηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 Ισραηλινοί.
Όπως αναφέρεται, τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ σήμερα με αυτόματα όπλα εναντίον αυτοκινήτων κοντά στον εβραϊκό οικισμό Maale Adumim, ανατολική της Ιερουσαλήμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
«Οι τρεις τρομοκράτες βγήκαν από το όχημά τους και άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα όπλα εναντίον οχημάτων που βρίσκονταν ακινητοποιημένα σε μποτιλιάρισμα στην οδό με κατεύθυνση της Ιερουσαλήμ.
Δύο τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν επιτόπου.
Οι έρευνες που διεξήχθησαν επέτρεψαν να εντοπισθεί ένας άλλος τρομοκράτης που επιχειρούσε να διαφύγει και ο οποίος επίσης εξουδετερώθηκε» αναφέρει η ισραηλινή αστυνομία.

Ελπίδες για εκεχειρία

Σε δηλώσεις του ο Benny Gantz, μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης, έκανε λόγο για «υποσχόμενα πρώτα σημάδια προόδου» για μια νέα συμφωνία με την Hamas σχετικά με την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση πυρός.
«Δεν θα σταματήσουμε να αναζητούμε τρόπους και δεν θα χάσουμε καμία ευκαιρία για να φέρουμε πίσω τα κορίτσια και τα αγόρια μας» τόνισε ο Gantz, υποστηρίζοντας πως εάν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία, ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να μάχεται στη Γάζα ακόμη και μέχρι το Ραμαζάνι, το οποίο αρχίζει στις 10 Μαρτίου.
Προς μια ανακωχή πιέζουν έντονα και οι ΗΠΑ, με τον Brett McGurk, τον σύμβουλο του Biden για τη Μέση Ανατολή, να μεταβαίνει σήμερα από την Αίγυπτο στο Ισραήλ προκειμένου να συνομιλήσουν για τη νέα συμφωνία εκεχειρίας.
«Θέλουμε να κλειστεί συμφωνία (...) το ταχύτερο δυνατόν» υπογράμμισε ο McGurk.

Συνομιλίες με Hamas

Στην Αίγυπτο βρέθηκε χθες και ο επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh προκειμένου να συζητήσει με την ηγεσία των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου την πρώτη φάση του σχεδίου ανακωχής.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.
Βασικό «αγκάθι» φέρεται να παραμένει ο όρος της Hamas για μόνιμη κατάπαυση πυρός, κάτι που το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά, αναφέροντας πως ο πόλεμος θα σταματήσει μόλις επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, ανάμεσα στους οποίους είναι η εξόντωση της Hamas.

Συντρίμμια… η Khan Yunis

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει ανελέητα την Khan Yunis, την οποία έχει μετατρέψει και αυτήν… σε ένα τόπο γεμάτο συντρίμμια.
Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστήριξαν ότι οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις τους βομβαρδίστηκαν ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) καταδίκασε «με τον πλέον σθεναρό τρόπο» ισραηλινό πλήγμα εναντίον κτιρίου όπου διέμεναν μέλη του προσωπικού της και οικογένειές τους στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο συγγενείς εργαζομένου της.
Συγκεκριμένα, ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ εναντίον κτιρίου όπου διαμένουν κάποιοι από τους εργαζομένους της MSF και οικογένειές τους στην Khan Yunis με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 5 γυναίκες και παιδιά και να τραυματιστούν άλλοι 6 άνθρωποι.
Στο κτήριο, την ώρα της επίθεσης, εκτιμάται ότι βρίσκονταν περίπου 64 άνθρωποι.

Απορρίπτουν τη μονομερή κήρυξη Παλαιστινιακού κράτους

Εν τω μεταξύ, η Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία κείμενο που κατατέθηκε από τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, βάσει του οποίου απορρίπτεται κάθε μονομερής αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
Ο Netanyahu έχει υποστηρίξει πως η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα ισοδυναμούσε με ανταμοιβή της άνευ προηγουμένου τρομοκρατίας της Hamas.
Σημειώνεται πάντως πως ΗΠΑ και αραβικά κράτη προωθούν σχέδιο, βάσει του οποίου και αφού τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, θα υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης.

Στέρεψε η ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια στιγμή, η ροή βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα από την Αίγυπτο έχει σχεδόν στερέψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες και η κατάρρευση της ασφάλειας έχει καταστήσει όλο και πιο δύσκολη τη διανομή των τροφίμων που περνάει, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και αξιωματούχους.
Η βόρεια Γάζα υποφέρει από δραματική έλλειψη τροφίμων και καθαρού πόσιμου νερού, με πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού να είναι αντιμέτωπο με οξεία επισιτιστική κρίση.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού ανακοίνωσε  ότι διέκοψε τις παραδόσεις επισιτιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα αφού τα φορτηγά του δέχθηκαν επίθεση από πεινασμένα πλήθη και αντιμετώπισαν λεηλασίες και πυροβολισμούς.

Στους 30.000 οι νεκροί

Βάσει του επίσημου απολογισμού, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 29.410 ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 69.400.
Η Hamas υποστηρίζει ότι έχει χάσει περισσότερους από 6.000 μαχητές από την έναρξη του πολέμου.
42_3.jpg
43_6.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης