Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λίγο πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ οι Σουηδοί επιμένουν: Υπάρχει ρωσική απειλή για την Ευρώπη

Λίγο πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ οι Σουηδοί επιμένουν: Υπάρχει ρωσική απειλή για την Ευρώπη
Για την ένταξη της Σουηδίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (26/2) ψηφοφορία στο ουγγρικό κοινοβούλιο, που συνιστά το τελευταίο εμπόδιο.
Οι σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών (SÄPO) προειδοποίησαν για την εδαφική απειλή που τίθεται από τη ρωσική κατασκοπεία, κυρίως στην Αρκτική, ενόψει της πιθανής ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία έβαλε τέλος σε δύο αιώνες στρατιωτικής ουδετερότητας υποβάλλοντας αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Για την ένταξή της, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (26/2) ψηφοφορία στο ουγγρικό κοινοβούλιο, που συνιστά το τελευταίο εμπόδιο.
Η Ρωσία, όπως και η Κίνα, «διενεργεί δραστηριότητες που απειλούν την ασφάλεια στο βόρειο άκρο της Σουηδίας», γράφει η SÄPO στην ετήσια έκθεσή της για την αξιολόγηση των απειλών.
Η ένταξη της Φινλανδίας, και η αναμενόμενη της Σουηδίας, επεκτείνει τα σύνορα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις περιοχές της Αρκτικής.
«Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τη βόρεια Σουηδία αφορά κυρίως τις σουηδικές στρατιωτικές δυνατότητες», συνεχίζει η SÄPO.
Η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Charlotte von Εssen έκρινε ότι η κατάσταση ασφαλείας έχει επιδεινωθεί μετά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
«Ο ολοκληρωτικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι σοβαρή μετά την επίθεση της Hamas κατά του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου και, στη Σουηδία, αυξήσαμε πέρυσι το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Η SÄPO εκτιμά ότι οι δραστηριότητες που απειλούν την ασφάλεια της χώρας «διεξάγονται σε μεγάλο μέτωπο και ξένες δυνάμεις δρουν επιθετικά».
Η υπηρεσία επικαλείται κυρίως την παράνομη απόκτηση τεχνολογιών που μπορεί να ενδιαφέρουν την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.
Τη Δευτέρα, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας της Σουηδίας (MUST) ανέφερε επίσης τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης