Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Διστακτική για τη μείωση των επιτοκίων η FOMC - «Αβέβαιες» οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ

Πρακτικά Fed: Διστακτική για τη μείωση των επιτοκίων η FOMC - «Αβέβαιες» οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ
Τί μας δείχνουν τα πρακτικά της Fed για τη συνεδρίαση στις 31 Ιανουαρίου 2024
Σχετικά Άρθρα
Τις δεύτερες σκέψεις της FOMC (Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής) για τις ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, αναδεικνύουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που έγινε στις 31 Ιανουαρίου 2024, κατά την οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 5,25% με 5,50%.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση τα μέλη συμφώνησαν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με σταθερό ρυθμό το δ' τρίμηνο του 2023, ενώ ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει αλλά παρέμεινε υψηλός.
«Τα μέλη έκριναν ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνταν σε καλύτερη ισορροπία. Τα μέλη θεώρησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές (των ΗΠΑ) είναι αβέβαιες και συμφώνησαν να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί στους κινδύνους πληθωρισμού. (...) Τα μέλη συμφώνησαν ότι δεν περίμεναν ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, τα μέλη συμφώνησαν να συνεχίσουν να μειώνουν τις διακρατήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται και στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της.
«Όλα τα μέλη επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. (...) Συμφώνησαν επίσης ότι οι αξιολογήσεις τους θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις. Δεδομένου ότι οι πιέσεις που εμφανίστηκαν σε ορισμένες τράπεζες στις αρχές του περασμένου έτους έχουν υποχωρήσει, τα μέλη συμφώνησαν να αφαιρέσουν από τη δήλωση την αναφορά στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ, καθώς και σε αυστηρότερους χρηματοοικονομικούς και πιστωτικούς όρους και τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές προοπτικές», σημειώνεται στα πρακτικά. Βέβαια, να σχολιαστεί ότι, ακόμη, ουκ ολίγοι αναλυτές και επενδυτές «φωνάζουν» για μία ενδεχόμενη κατάρρευση στις μικρότερες τράπεζες των ΗΠΑ.
«Όσον αφορά τις εκτιμήσεις που σχετίζονται με μελλοντικές δράσεις πολιτικής, τα μέλη συμφώνησαν, δεδομένης της εκτίμησής τους ότι το επιτόκιο πολιτικής είναι πιθανό να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του για αυτόν τον κύκλο σύσφιξης, να αφαιρέσουν την αναφορά στην έκταση οποιασδήποτε πρόσθετης σύσφιξης πολιτικής». Η παραπάνω αναφορά μεταφράζεται σε μη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
«Όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής ήταν περιοριστική και θα εξακολουθούσε να ασκεί πτωτική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό. Αντίστοιχα, ανέμεναν ότι η προσφορά και η ζήτηση στις αγορές προϊόντων και εργασίας θα συνέχιζαν να κινούνται σε καλύτερη ισορροπία. (...)
Στη συζήτησή τους για τον τομέα των νοικοκυριών, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, υποστηριζόμενες από τη χαμηλή ανεργία και τη σταθερή αύξηση του εισοδήματος. Ορισμένοι συμμετέχοντες έκριναν ότι η αύξηση της κατανάλωσης ήταν πιθανό να μετριαστεί φέτος, καθώς η αύξηση του εισοδήματος από την εργασία αναμενόταν να επιβραδυνθεί και οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που σχετίζονται με την πανδημία αναμενόταν να μειωθούν. (...)
Στη συζήτηση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι οι κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα είχαν υποχωρήσει σημαντικά από την περασμένη άνοιξη, αν και σημείωσαν τα τρωτά σημεία σε ορισμένες τράπεζες που έκριναν ότι δικαιολογείται παρακολούθηση. Αυτοί οι συμμετέχοντες παρατήρησαν πιθανούς κινδύνους για ορισμένες τράπεζες που σχετίζονται με αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, σημαντική εξάρτηση από ανασφάλιστες καταθέσεις, μη πραγματοποιηθείσες απώλειες περιουσιακών στοιχείων που προκύπτουν από την αύξηση των πιο μακροπρόθεσμων επιτοκίων ή υψηλά ανοίγματα σε CRE».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης