Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλογισμός στην Πολωνία – Ψάχνουν μανιωδώς για Ρώσους πράκτορες, επειδή οι αγανακτισμένοι αγρότες φώναξαν συνθήματα υπέρ του Putin

Παραλογισμός στην Πολωνία – Ψάχνουν μανιωδώς για Ρώσους πράκτορες, επειδή οι αγανακτισμένοι αγρότες φώναξαν συνθήματα υπέρ του Putin
Τα συνθήματα υπέρ του Putin στις διαδηλώσεις των αγροτών μπορεί να αντικατοπτρίζουν την επιρροή των Ρώσων πρακτόρων, ισχυρίζεται το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών
Ένα ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών λαμβάνει χώρα στην Πολωνία, όπου οι αρχές της χώρας αναζητούν με μανία Ρώσους πράκτορες επειδή οι αγρότες που βρίσκονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις φώναξαν συνθήματα υπέρ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Τα συνθήματα υπέρ του Putin στις διαδηλώσεις των αγροτών μπορεί να αντικατοπτρίζουν την επιρροή των Ρώσων πρακτόρων, ισχυρίζεται το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Τα θεωρεί μάλιστα ως στοιχεία απόπειρας εξτρεμιστικών ομάδων υπό τη Ρωσία να επηρεάσουν το κίνημα των αγροτών.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας καταδίκασε τα συνθήματα υπέρ του Putin και κατά της Ουκρανίας που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών των Πολωνών αγροτών.

Ενισχύονται τα πολωνικά μπλόκα

Πολωνοί αγρότες βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα στις 20 Φεβρουαρίου 2024 διαμαρτυρόμενοι κατά των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών.
Οι φωτογραφίες δείχνουν πολλά συνθήματα κατά της Ουκρανίας και της ΕΕ που χρησιμοποιούν οι αγρότες στη διαδήλωσή τους.
Ένα από τα πανό που είναι αναρτημένο σε ένα τρακτέρ καλεί τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να συμμορφώσει την «Ουκρανία, την ΕΕ και τους κυβερνήτες μας».
Η αστυνομία δεν παρενέβη στις διαδηλώσεις και συχνά συνόδευε τις σειρές των τρακτέρ.
Η Συνοριακή Υπηρεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, οι αγρότες στην Πολωνία ενίσχυσαν τον αποκλεισμό των μεταφορών σε πολλά σημεία ελέγχου στα σύνορα.
Η πολωνική κυβέρνηση υποστήριξε την πανεθνική διαμαρτυρία των αγροτών, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Δημοκρατίας Czesław Siekierski.
«Οι αγρότες έχουν λόγους να φοβούνται για το μέλλον τους και απαιτούν να περιοριστεί η εισροή αγαθών από την Ουκρανία», είπε ο υπουργός.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε επίσης το δικαίωμα των Πολωνών αγροτών να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεών τους λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλείται από τις προμήθειες από την Ουκρανία.
Η Γαλλίδα βουλευτής Aurelia Besnier είπε σε ομιλία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι διαδηλώσεις ήρθαν ως έκφραση του εύλογου θυμού των αγροτών.

Οι αγρότες επηρεάζουν και τις στρατιωτικές προμήθειες

Η Ουκρανία δεν καταλαβαίνει τους Πολωνούς αγρότες
Αρκετές μέρες μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλώσεις των αγροτών στην Πολωνία είναι σκέτη κοροϊδία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το 5% των ουκρανικών αγροτικών εξαγωγών διέρχεται από τα πολωνικά σύνορα.
«Το πρόβλημα δεν είναι με τα σιτηρά, είναι μάλλον με την πολιτική», είπε ο Zelensky.
Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Yulia Sviridenko ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει αποφασιστική απάντηση στις διαδηλώσεις.
Σύμφωνα με αυτήν, αγρότες παραβιάζουν τη δημόσια τάξη με τις διαμαρτυρίες τους.
Οι διαδηλώσεις στην Πολωνία προκάλεσαν αντιδράσεις σε άλλες χώρες.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala κατηγόρησε τους Πολωνούς αγρότες ότι εργάζονται για το Κρεμλίνο.
Στις 11 Φεβρουαρίου, Πολωνοί αγρότες άδειασαν σιτηρά από φορτηγά στο χωριό Dorohusk στα σύνορα.
Άδεια φορτηγά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Ουκρανία.
Παρόμοιο επεισόδιο έλαβε χώρα στις 20 Φεβρουαρίου.
Ο αποκλεισμός των ουκρανικών συνόρων μπορεί να αποδυναμώσει τη θέση της Ουκρανίας στη ζώνη σύγκρουσης, καθώς οι διαδηλωτές παρεμβαίνουν όχι μόνο στις εξαγωγές σιτηρών - επηρεάζουν επίσης τις εισαγωγές στρατιωτικών προμηθειών στην Ουκρανία.

Τα επεισόδια

Το πρώτο μήνυμα για την καθυστέρηση των στρατιωτικών προμηθειών στα σύνορα αναφέρθηκε στις 17 Φεβρουαρίου.
Ο υπεύθυνος για την παραλαβή ανθρωπιστικού φορτίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είπε ότι Πολωνοί διαδηλωτές φέρεται να προσπάθησαν να επιτεθούν στον οδηγό.
Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός εθελοντής Nazar Smyk επιβεβαίωσε ότι οι Πολωνοί δεν άφησαν φορτηγά με στρατιωτικό εξοπλισμό να περάσουν τα σύνορα για τρεις ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης