Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος στη Δύση για τη συμμαχία Ιράν - Ρωσίας, 400 βαλλιστικοί πύραυλοι από την Τεχεράνη στη Μόσχα

Τρόμος στη Δύση για τη συμμαχία Ιράν - Ρωσίας, 400 βαλλιστικοί πύραυλοι από την Τεχεράνη στη Μόσχα
Η Ρωσία έλαβε πρόσφατα μεγάλο αριθμό πυραύλων από το Ιράν, σύμφωνα με πηγές του Reuters
Το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με μεγάλο αριθμό ισχυρών βαλλιστικών πυραύλων εδάφους - εδάφους, δήλωσαν έξι πηγές στο Reuters, εμβαθύνοντας τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Η παροχή από το Ιράν περίπου 400 πυραύλων περιλαμβάνει πολλούς από την οικογένεια βαλλιστικών όπλων μικρού βεληνεκούς Fateh-110, όπως ο Zolfaghar, δήλωσαν τρεις ιρανικές πηγές.
Αυτός ο οδοκίνητος πύραυλος είναι ικανός να πλήξει στόχους σε απόσταση μεταξύ 300 και 700 χιλιομέτρων (186 και 435 μίλια), λένε οι ειδικοί.
Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν και οι Φρουροί της Επανάστασης αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση του Reuters.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε αμέσως ούτε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η συμφωνία

Οι αποστολές άρχισαν στις αρχές Ιανουαρίου μετά από συμφωνία που οριστικοποιήθηκε σε συναντήσεις στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ Ιρανών και Ρώσων αξιωματούχων του στρατού και της ασφάλειας που έλαβαν χώρα στην Τεχεράνη και τη Μόσχα, δήλωσε στο Reuters μία από τις ιρανικές πηγές.
Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος - ο οποίος, όπως και οι άλλες πηγές, ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών - δήλωσε ότι υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερις αποστολές πυραύλων και ότι θα υπάρξουν και άλλες τις επόμενες εβδομάδες.
Αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Έτερος ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ορισμένοι από τους πυραύλους στάλθηκαν στη Ρωσία με πλοίο μέσω της Κασπίας Θάλασσας, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο.
"Θα υπάρξουν και άλλα φορτία", δήλωσε ο δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος.
"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κρύψουμε. Επιτρέπεται να εξάγουμε όπλα σε όποια χώρα το επιθυμούμε", τόνισε.
Οι περιορισμοί του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την εξαγωγή από το Ιράν ορισμένων πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων τεχνολογιών έληξαν τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ διατήρησαν τις κυρώσεις για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν εν μέσω ανησυχιών για τις εξαγωγές όπλων στους πληρεξουσίους του στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία.
Μια τέταρτη πηγή, που γνωρίζει το θέμα, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η Ρωσία έλαβε πρόσφατα μεγάλο αριθμό πυραύλων από το Ιράν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης