Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall με το βλέμμα σε Fed και Nvidia – Στο +0,13% ο S&P 500, o Nasdaq -0,32%

Μεικτά πρόσημα στη Wall με το βλέμμα σε Fed και Nvidia – Στο +0,13% ο S&P 500, o Nasdaq -0,32%
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Μάχη για να κρατήσει τα ιστορικά υψηλά επίπεδα έδωσε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 το αμερικανικό χρηματιστήριο, με το κλίμα να επηρεάζουν η πτώση της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Nvidia αλλά και τα πρακτικά της Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,13% στις 38.612 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε αύξηση +0,13% στις 4.981 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -0,32% στις 15.580 μον.
55_5.JPG
Σύμφωνα με τον Alex McGrath, επικεφαλής επενδύσεων στην NorthEnd Private Wealth, ο ευρύτερος τεχνολογικός τομέας είναι υπερτιμημένος…
Συνεπώς, το sell off στην Nvidia (-2,85%) και σε άλλα τεχνολογικά brands θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επενδυτές συμβιβάζονται με τη «θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου», σύμφωνα με την οποία τα υπερτιμημένα περιουσιακά στοιχεία συνεχίζουν να αυξάνονται επειδή υπάρχουν αρκετοί επενδυτές πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα.

Σε ό,τι αφορά τα μάκρο, τις δεύτερες σκέψεις της FOMC (Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής) για τις ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024, αναδεικνύουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που έγινε στις 31 Ιανουαρίου 2024, κατά την οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 5,25% με 5,50%.
Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση τα μέλη συμφώνησαν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με σταθερό ρυθμό το δ' τρίμηνο του 2023, ενώ ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει αλλά παρέμεινε υψηλός.
«Τα μέλη έκριναν ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνταν σε καλύτερη ισορροπία. Τα μέλη θεώρησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές (των ΗΠΑ) είναι αβέβαιες και συμφώνησαν να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί στους κινδύνους πληθωρισμού. (...) Τα μέλη συμφώνησαν ότι δεν περίμεναν ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, τα μέλη συμφώνησαν να συνεχίσουν να μειώνουν τις διακρατήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται και στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της.

Αναζητούν κατεύθυνση οι ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να απογοητεύονται από τα αποτελέσματα της HSBC, η μετοχή της οποίας υποχωρεί 5%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,29% στις 17.118 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,73% στις 7.662 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.812 με άνοδο 0,22%, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε 1% 32.018 μονάδες.
66_2.JPG
Πίσω στην Ευρώπη, η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της περιοχής, ανακοίνωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ ύψους 30,3 δισ. δολαρίων για το 2023, αυξημένα κατά 78% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, και ανακοίνωσε νέα επαναγορά μετοχών ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Παρ' όλα αυτά, η μετοχή της υποχώρησε κατά 5%, καθώς το αποτέλεσμα αυτό αμαυρώθηκε από την απομείωση της αξίας της συμμετοχής της τράπεζας στην κινεζική Bank of Communications κατά 3 δισ. δολάρια.
Η μετοχή της Rio Tinto σημείωσε πτώση 1,2%, αφού τα βασικά κέρδη της μεταλλευτικής εταιρείας μειώθηκαν κατά περίπου 12% στα 11,8 δισ. δολάρια για το 2023, καθώς οι πιο ήπιες τιμές σιδηρομεταλλεύματος και η ζήτηση επιβάρυναν τον κύκλο εργασιών της και προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυξανόμενο κόστος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης