Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε Ρώσο ολιγάρχη τα ρωσικά assets της γαλλικής Danone

tags :
Σε Ρώσο ολιγάρχη τα ρωσικά assets της γαλλικής Danone
Η Danone θα λάβει 10 δισεκατομμύρια ρούβλια (108,40 εκατομμύρια δολάρια) για το μετοχικό της κεφάλαιο
O Ρώσος επιχειρηματίας κοντά στο Κρεμλίνο, Mintimer Mingazov, σχεδιάζει να εξαγοράσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της Danone έναντι 17,7 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (191,52 εκατομμύρια δολάρια), ανέφεραν οι Financial Times την Τετάρτη, μήνες μετά την ανάληψη του προσωρινού ελέγχου από τη Μόσχα.
Η συμφωνία θα σηματοδοτούσε την τελευταία μεταβίβαση δυτικών περιουσιακών στοιχείων σε φιλικά προς το Κρεμλίνο χέρια σε πολύ μειωμένη τιμή, αφού δεκάδες ξένες εταιρείες πούλησαν ή εγκατέλειψαν τις επιχειρήσεις τους στη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Επικαλούμενοι μια επιστολή που εστάλη στον υπουργό Γεωργίας Dmitry Patrushev, οι FT ανέφεραν ότι ο γαλλικός όμιλος γαλακτοκομικών προϊόντων σχεδίαζε να πουλήσει τις ρωσικές δραστηριότητές του σε ένα μέλος της ομάδας διοίκησης που εγκατέστησε το Κρεμλίνο, με επικεφαλής τον Yakub Zakriev, ανιψιό του ηγέτη της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov.
Η Danone, η οποία έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα κέρδη της για το σύνολο του έτους 2023 στις 22 Φεβρουαρίου, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το Κρεμλίνο έθεσε τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της Danone υπό προσωρινή διαχείριση τον Ιούλιο του 2023 σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ρωσικές εταιρείες στο εξωτερικό.
Η γαλακτοβιομηχανία Vamin Tatarstan, που ανήκει στον επιχειρηματία Mintimer Mingazov, σχεδιάζει να πληρώσει για την επιχείρηση της Danone, η οποία μετονομάζεται στη Ρωσία σε "Life & Nutrition", σύμφωνα με τον Ayrat Mukhamadeev, διευθυντή της νεοσύστατης εταιρείας Vadim Tatarstan.
Η Vamin και το υπουργείο Γεωργίας δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα του Reuters για άμεσο σχόλιο.

Το deal

Η Danone θα λάβει 10 δισεκατομμύρια ρούβλια (108,40 εκατομμύρια δολάρια) για το μετοχικό της κεφάλαιο, ενώ 7,7 δισεκατομμύρια ρούβλια θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους της ρωσικής μονάδας, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Στην επιστολή του Mukhamadeev αναφέρεται ότι το τίμημα αντιπροσωπεύει έκπτωση 56% σε σχέση με την αγοραία αξία. Η Μόσχα απαιτεί εκπτώσεις τουλάχιστον 50% για πωλήσεις ξένων περιουσιακών στοιχείων μετά από ρωσική αποτίμηση.
Ο Mukhamadeev σημείωσε ότι η Danone είχε συμφωνήσει να παράσχει υποστήριξη στη Life & Nutrition μέχρι τον Ιούλιο του 2025 για να διατηρήσει τα υψηλά πρότυπα ποιότητας, ανέφεραν οι FT.
Ο Mingazov εγκαταστάθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μετά την ανάληψη του ελέγχου από τον Zakriev, ανέφεραν οι FT, επικαλούμενοι έγγραφα που είδε η εφημερίδα και άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης