Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη CNN – Στήνει Τμήματα Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων η Κίνα, φόβοι για πολεμική ετοιμασία

Αποκάλυψη CNN – Στήνει Τμήματα Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων η Κίνα, φόβοι για πολεμική ετοιμασία
Η χώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης ρεκόρ ακινήτων, της αυξανόμενης ανεργίας των νέων, της αποπληθωριστικής πίεσης, της αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών και της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στις τοπικές κυβερνήσεις
Οι κινεζικές εταιρείες κάνουν κάτι που σπάνια έχουμε δει από τη δεκαετία του 1970: στήνουν τους δικούς τους εθελοντικούς στρατούς.
Τουλάχιστον 16 μεγάλες κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου ενός κολοσσού γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιούργησαν μαχητικές δυνάμεις τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με ανάλυση του CNN.
Αυτές οι μονάδες, γνωστές ως Τμήματα Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούνται από πολίτες που διατηρούν τις κανονικές τους θέσεις εργασίας.
Λειτουργούν ως εφεδρική και βοηθητική δύναμη για τον στρατό της Κίνας, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, και είναι διαθέσιμες για αποστολές που κυμαίνονται από την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη βοήθεια στη διατήρηση της «κοινωνικής τάξης» έως την παροχή υποστήριξης κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Οι δυνάμεις, που δεν δραστηριοποιούνται επί του παρόντος εκτός Κίνας, έχουν περισσότερα κοινά με την Εθνική Φρουρά της Αμερικής παρά με το κίνημα της πολιτοφυλακής, το οποίο αναφέρεται σε ιδιωτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που συνήθως έχουν μια δεξιά πολιτική εστίαση.
Η ίδρυση εταιρικών ταξιαρχιών υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες του Πεκίνου για πιθανές συγκρούσεις στο εξωτερικό καθώς και για κοινωνική αναταραχή στο εσωτερικό καθώς η οικονομία παραπαίει, λένε οι αναλυτές.
Η αναβίωση θεωρείται επίσης ως απάντηση στην πανδημία και μέρος των προσπαθειών του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping να ενισχύσει τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου του εταιρικού τομέα.
KUNMING, CHINA - SEPTEMBER 15: More than 500 new recruits of the People's Liberation Army (PLA) take part in a farewell ceremony at a militia training base on September 15, 2020 in Kunming, Yunnan Province of China. (Photo by Liu Ranyang/China News Service via Getty Images)

«Η επιστροφή των εταιρικών πολιτοφυλακών αντανακλά την αυξανόμενη εστίαση του Xi στην ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης της οικονομικής ανάπτυξης με την εθνική ασφάλεια καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα πιο δύσκολο μέλλον βραδύτερης ανάπτυξης και αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού», σχολίασε ο Neil Thomas, συνεργάτης για την κινεζική πολιτική στο Κέντρο Asia Society.
«Εταιρικές πολιτοφυλακές υπό στρατιωτική ηγεσία θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα να καταστείλει πιο αποτελεσματικά περιστατικά κοινωνικής αναταραχής, όπως διαμαρτυρίες καταναλωτών και απεργίες εργαζομένων», είπε.

Μεγαλώνει η απογοήτευση

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 5,2% το 2023, ελαφρώς καλύτερα από τον επίσημο στόχο που είχε θέσει το Πεκίνο.
Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης ρεκόρ ακινήτων, της αυξανόμενης ανεργίας των νέων, της αποπληθωριστικής πίεσης, της αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών και της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στις τοπικές κυβερνήσεις.
Οι διαμαρτυρίες φαίνεται να εξαπλώνονται καθώς η απογοήτευση μεγαλώνει.
Ο αριθμός των εργατικών απεργιών και διαδηλώσεων αυξήθηκε σε 1.794 το 2023, υπερδιπλασιασμένος από το 2022, όταν καταγράφηκαν 830 περιπτώσεις, σύμφωνα με στοιχεία από το China Labor Bulletin, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Χονγκ Κονγκ που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις των εργαζομένων.
Μόλις πριν από ένα χρόνο, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο στο Zhengzhou, καθώς η οργή έβραζε εναντίον της Foxconn επειδή αρνήθηκε να αυξήσει τους μισθούς και τα επιδόματα για να προσελκύσει εργαζομένους πίσω μετά την πανδημία.
Εκτός του εταιρικού τομέα, οι μονάδες πολιτοφυλακής οργανώνονται συχνά από τοπικές κυβερνήσεις και πανεπιστήμια, σύμφωνα με κανόνες της πολιτοφυλακής.
Αυτές οι μονάδες εξακολουθούν να υπάρχουν στα περισσότερα από αυτά τα μέρη σήμερα, μόνο σε πολύ μικρότερη κλίμακα από τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ποικιλία εταιρειών

Οι περισσότερες από τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής πολιτοφυλακές ήταν κρατικές επιχειρήσεις (SOE), οι οποίες ανήκουν άμεσα σε κεντρικές ή περιφερειακές κυβερνήσεις.
Όμως, τον Δεκέμβριο, ο όμιλος Yili, ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός γαλακτοκομικών στον κόσμο, έγινε η πρώτη μεγάλη ιδιωτικά ελεγχόμενη κινεζική εταιρεία στην πρόσφατη ιστορία που δημιούργησε μονάδα του Τμήματος των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το Yili δεν ελέγχεται κατά πλειοψηφία από το κράτος, αλλά η τοπική κυβέρνηση στο Hohhot, την πόλη όπου εδρεύει, έχει μερίδιο 8,5%, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες καταθέσεις.
Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη δύναμη ή τα στοιχεία των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί.
Σύμφωνα με τον νόμο περί στρατιωτικής υπηρεσίας της Κίνας, τα μέλη ανδρών πολιτοφυλακών θα πρέπει να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών.
Υπάρχει κάποια ευελιξία για άτομα με ειδικές δεξιότητες.
Οι γυναίκες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν, αν και οι απαιτήσεις ηλικίας δεν έχουν καθοριστεί στο νόμο.
Η μονάδα του Yili θα βρίσκεται υπό την άμεση διαχείριση της φρουράς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στην Εσωτερική Μογγολία, την περιοχή όπου εδρεύει η εταιρεία, και της επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της περιφερειακής κυβέρνησης.
Η μονάδα δημιουργήθηκε για να δημιουργήσει μια εθνική αμυντική δύναμη με βάση το Yili, η οποία μπορεί «να υπηρετήσει σε καιρό ειρήνης, να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να ανταποκριθεί σε καιρό πολέμου», δήλωσε ο Huang Zhiqiang, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Αυτόνομης Περιφέρειας Εσωτερικής Μογγολίας, σε μια τελετή στο την περιφερειακή πρωτεύουσα του Χοχότ.
Παρόντες ήταν επίσης ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της περιοχής και ο γραμματέας του κόμματος της πόλης.
Ήταν το τελευταίο σε μια σειρά πολιτοφυλακών που ιδρύθηκαν από μεγάλες κινεζικές εταιρείες τον περασμένο χρόνο.
Τον Σεπτέμβριο, η Shanghai Municipal Investment Group, μια κρατική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και κατασκευαστικής εταιρείας, δημιούργησε μια μονάδα του Τμήματος των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων.
Θα εποπτευόταν από τη φρουρά της Σαγκάης του PLA, σύμφωνα με την Jiefang Daily, την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πόλη.
Ο Liu Jie, ο διοικητής της φρουράς, είπε ότι η πολιτοφυλακή θα βοηθήσει τον στρατό σε καθήκοντα όπως η παροχή θέσεων εργασίας σε αποστρατευμένους βετεράνους ή η στρατολόγηση στρατιωτών για τον στρατό.
Τουλάχιστον 14 άλλες κρατικές εταιρείες έχουν κάνει το ίδιο πέρυσι, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN για τις αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Μια μακρά ιστορία

Οι πολιτοφυλακές της Κίνας προηγούνται της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας το 1949.
Στην πραγματικότητα, ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1920 και στήριξαν το Κομμουνιστικό Κόμμα στις πολυάριθμες μάχες του.
Μετά το 1949, όταν το κόμμα ανέλαβε τον έλεγχο της ηπειρωτικής Κίνας, οι μονάδες ενσωματώθηκαν τελικά σε κυβερνήσεις, σχολεία και εταιρείες.
Οι δυνάμεις ήταν διαδεδομένες κατά τη διάρκεια της μαοϊκής εποχής από το 1949 έως το 1976 και κορυφώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 - με 220 εκατομμύρια μέλη - όταν η στρατιωτική ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υψηλή για την Ταϊβάν, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα.
Οι πολιτοφυλακές αποτελούν βασικό μέρος του στρατού της Κίνας, ο οποίος αποτελείται από δύο επαγγελματικές δυνάμεις πλήρους απασχόλησης: τον PLA και τη Λαϊκή Ένοπλες Αστυνομία, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εσωτερική ασφάλεια. Οι πολιτοφυλακές διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο στον PLA, σύμφωνα με τον αμυντικό νόμο της χώρας.
Με την εγγραφή μεγάλου αριθμού αμάχων στις ταξιαρχίες, ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο επαναστάτης ηγέτης της Κίνας, είπε ότι ενίσχυε την άμυνα της χώρας έναντι της απειλής «αυτοκρατορικών δυνάμεων» όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά οι ιστορικοί είπαν ότι ο Μάο χρησιμοποίησε τις δυνάμεις για να προωθήσει την προσωπική του ατζέντα και να εδραιώσει την εξουσία του.
Ενσωμάτωσε τις ταξιαρχίες στις Λαϊκές Κομμούνες, τεράστιες συλλογικότητες που επισημοποιήθηκαν το 1958 και διαχειρίζονταν σχεδόν όλες τις οικονομικές και πολιτικές δραστηριότητες στην αγροτική Κίνα.
Οι κομμούνες αποτελούσαν κεντρικό μέρος της εκστρατείας του Μάο για το Μεγάλο Άλμα Προς τα εμπρός, μια προσπάθεια να ενισχύσει τη γεωργία και να αυξήσει την παραγωγή χάλυβα μέσω της κολεκτιβοποίησης που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Μάο επέκτεινε επίσης το σύστημα πολιτοφυλακής για να καταστείλει και να εκφοβίσει ανθρώπους που αντιτάχθηκαν στις ριζοσπαστικές πολιτικές του, ενώ ανέπτυξε μια λατρεία προσωπικότητας εντός και εκτός του κόμματος.
Μετά τον θάνατο του Μάο το 1976, η χώρα άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον της στην οικονομική ανάπτυξη και όχι στην πολιτική πάλη.
Καθώς η οικονομία απογειώθηκε, τα μέλη των πολιτοφυλακών κατέρρευσαν στα 8 εκατομμύρια μέχρι το 2011, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Armed police officers and soldiers strengthen their training in seawater in Fangchenggang City, Guangxi Province, China, July 24, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto via Getty Images)
Αν και ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις διατήρησαν τις πολιτοφυλακές τους, δεν υπήρχαν προηγουμένως σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις μέχρι πρόσφατα, καθώς ο ιδιωτικός τομέας άρχισε να αποκαθίσταται μόνο μετά το 1978, όταν η Κίνα εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στην ελεύθερη αγορά.

Γιατί τώρα;

Η αναζωπύρωση των εταιρικών πολιτοφυλακών πιθανότατα οδηγείται από την πανδημία Covid-19 και την πρόσφατη κρίση στον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με τον Timothy Heath, ανώτερο διεθνή αμυντικό ερευνητή στη Rand Corporation.
«Η πανδημία Covid-19 θα μπορούσε να έχει παίξει ρόλο στο να παρακινήσει τους κεντρικούς ηγέτες να αναζητήσουν πιο αποτελεσματικούς οργανισμούς και δυνάμεις στην κοινωνία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση και τον συντονισμό των απαντήσεων σε μεγάλες εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πανδημίες», είπε.
Μια χρόνια ύφεση στην αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει μια ευρεία πίεση στα στεγαστικά δάνεια.
Από το 2022, οι θυμωμένοι αγοραστές κατοικιών σε πολλές κινεζικές πόλεις αρνήθηκαν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους για ημιτελή διαμερίσματα, αφού οι προγραμματιστές καθυστέρησαν ή εγκατέλειψαν την κατασκευή.
Οι συνέπειες από την πτώση των ακινήτων εξαπλώθηκαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, προκαλώντας ορισμένες μεγάλες σκιώδεις τράπεζες να χρεοκοπήσουν για τα επενδυτικά τους προϊόντα, κάτι που με τη σειρά του έχει προκαλέσει διαδηλώσεις από ανθρώπους που έχασαν χρήματα.
Η επανίδρυση των Τμημάτων των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων σχετίζεται επίσης με τη μεγαλύτερη προσπάθεια του Xi να αναθεωρήσει τον κινεζικό στρατό.
Ο Κινέζος ηγέτης δεν έχει κρύψει τον στόχο του να «εκσυγχρονίσει» τον PLA και να τον μετατρέψει σε μια μαχητική δύναμη «παγκόσμιας κλάσης».
«Ο κύριος σκοπός των αλλαγών είναι να βελτιωθεί η ικανότητα του στρατού να πραγματοποιήσει αμυντική κινητοποίηση πόρων. Αυτό μπορεί, μακροπρόθεσμα, να εξοικονομήσει τους πόρους της PLA αναθέτοντας ορισμένα καθήκοντα στις δυνάμεις της πολιτοφυλακής να φροντίσουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης