Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναβαθμίζονται οι Houthis – Απέκτησαν και υποβρύχια drones, προφανώς από το Ιράν

Αναβαθμίζονται οι Houthis – Απέκτησαν και υποβρύχια drones, προφανώς από το Ιράν
Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει απευθείας χτυπήματα σε εμπορικά δεξαμενόπλοια
Οι Houthis της Υεμένης που συνδέονται με το Ιράν έχουν ήδη αναπτύξει εναέρια και θαλάσσια drones εναντίον διεθνών πλοίων και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παράλληλα με βαλλιστικούς πυραύλους.
Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει απευθείας χτυπήματα σε εμπορικά δεξαμενόπλοια.
Αλλά υπάρχουν νέες αναφορές ότι οι Houthis έχουν ένα ακόμη «όπλο» στο οπλοστάσιό τους, με τη βοήθεια του Ιράν, και έχει χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο: ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο.
«Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αυτό που αποκαλούσαν άμυνα σε πέντε στόχους στην ελεγχόμενη από τους Houthis περιοχή της Υεμένης, αφού οι Houthis χρησιμοποίησαν ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν», ανέφερε το Πεντάγωνο.
Μέχρι στιγμής, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έπρεπε να αμυνθεί πρωτίστως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιφανειακών σκαφών, τα οποία είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν, αλλά τώρα οι Houthis έχουν κάτι πιο δύσκολο να ανιχνεύσουν στον συνεχιζόμενο πόλεμό τους στα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο αναλυτής εθνικής ασφάλειας και άμυνας του ABC News Mick Mulroy, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν στη CIA και στο Πεντάγωνο, έχει περιγράψει ότι οι Houthis κλιμακώνουν τις προσπάθειές τους να χτυπήσουν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο.
«Οι Houthis και το IRGC [Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης] προσαρμόζουν τη στρατηγική τους, προφανώς επειδή δεν πέτυχαν να χτυπήσουν ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ», είπε ο Mulroy.
«Εάν ένα ή περισσότερα από αυτά τα όπλα περάσουν και σκοτώσουν αμερικανούς ναύτες, το Ιράν θα πρέπει να αναμένει ότι θα θεωρηθεί άμεσα υπεύθυνο».

Η ικανότητα των Houthis

«Οι Houthis δεν είναι πιθανόν ικανοί να κατασκευάσουν αυτά τα όπλα από μόνοι τους, επομένως προέρχονται πιθανώς από το Ιράν», εξήγησε και συνέχισε περιγράφοντας τη στρατηγική των Houthis ως επιδίωξη «να συντρίψει την άμυνα του πλοίου» σε μια «επίθεση σμήνους».
Έτσι, φαίνεται ότι οι Houthis είναι πλέον ικανοί να πραγματοποιούν πιο εξελιγμένες, πολυδιάστατες επιθέσεις από τον αέρα, την επιφάνεια του νερού και από κάτω από το νερό.
Μόλις τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αποκάλυψαν την εγχώρια ανάπτυξη του πρώτου υποβρύχιου drone (UUV) της χώρας.
Το εγχώριο UUV, γνωστό και ως υποβρύχιο drone που μπορεί να λειτουργεί χωρίς επιβάτη, αποκαλύφθηκε σε μια έκθεση με τα επιτεύγματα του ιρανικού ναυτικού το Σάββατο.
Το υποβρύχιο όχημα μπορεί να ανακαλύψει και να τερματίσει διάφορες υποβρύχιες νάρκες μεταφέροντας ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμού.
Το ιρανικό UUV μπορεί να φτάσει σε βάθος έως και 200 μέτρα με αντοχή 24 ωρών.
Δεδομένου ότι ο Περσικός Κόλπος είναι σχετικά ρηχός, μπορεί να περιέχει μια σειρά από υποβρύχιες νάρκες που βρίσκονται σε βάθη 10 έως 50 μέτρων, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε σκάφη βάρους έως και 250 τόνων.
Πρόσφατες αναφορές από την περιοχή αναφέρουν ότι το ναυτικό του Ιράν διαθέτει τουλάχιστον ένα κατασκοπευτικό πλοίο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Προηγουμένως αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι το κατασκοπευτικό πλοίο πιθανότατα βοηθά τους Houthis με πληροφορίες στόχευσης.
Εάν αυτές οι νέες αναφορές ότι η Τεχεράνη προμηθεύει τους Houthis με υποβρύχια drones είναι αληθινές, υπάρχει πιθανότητα τα drones να βοηθηθούν από ιρανικά μέσα αναγνώρισης στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης