Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία εξετάζει την πώληση μεριδίου της Monte dei Paschi έως 10%, για τη μείωση του χρέους

Η Ιταλία εξετάζει την πώληση μεριδίου της Monte dei Paschi έως 10%, για τη μείωση του χρέους
Ενώ το έλλειμμα της Ιταλίας βρίσκεται σε πτωτική πορεία, το χρέος της παραμένει κολλημένο στο 140% τoυ ΑΕΠ

Το ενδεχόμενο πώλησης μεριδίου έως και 10% της τράπεζας  Monte dei Paschi εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μειώσει το χρέος και να διευκολύνει την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το κράτος, το οποίο κατέχει περίπου το 39% της διασωθείσας τράπεζας, αξιολογεί την κίνηση αυτή μέσω  book-building, διαθέτοντας μετοχές στην αγορά, όπως σε προηγούμενη πώληση.
Η πώληση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από τον Απρίλιο, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Βραχνάς το υψηλό δημόσιο χρέος

Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni πρόκειται να παρουσιάσει τους τελευταίους οικονομικούς στόχους και το δημοσιονομικό πλαίσιο της κυβέρνησής της στις αρχές Απριλίου και μια νέα πώληση μετοχών της Paschi θα μπορούσε να συμβάλει στη στήριξη αυτών των στόχων και να βελτιώσει τη θέση της Ιταλίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πιέζει τα μέλη της να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους.
Ενώ το έλλειμμα της Ιταλίας βρίσκεται σε πτωτική πορεία, το χρέος της παραμένει κολλημένο στο 140% τoυ ΑΕΠ.

Στόχος η συγχώνευση

Η ιταλική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συγχώνευση της Paschi, που θεωρείται η παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, με μια ομοειδή τράπεζα παρόμοιου μεγέθους και μια σχετικά μικρή πώληση μεριδίου  θα έκανε τη  συμμετοχή που απομένει, λιγότερο ακριβή για έναν πιθανό αγοραστή.
Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τις συγκυρίες  της αγοράς.
Τα πρόσφατα ισχυρά αποτελέσματα της Paschi θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διαδικασία πώλησης.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως συμφωνήθηκε με την ΕΕ.
Η Ιταλία πούλησε πέρυσι περίπου το 25% της τράπεζας με τίμημα περίπου 920 εκατ. ευρώ  και αναζητά εδώ και χρόνια μια στρατηγική εξόδου, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης προσφοράς για τη συγχώνευσή με την UniCredit.
paschi.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης