Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ σε Χάγη: Μην ζητήσετε την απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα - Οι Houthis πνίγουν την ηγεμονία της Δύσης

ΗΠΑ σε Χάγη: Μην ζητήσετε την απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα - Οι Houthis πνίγουν την ηγεμονία της Δύσης
Ολοένα και περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
(upd4) Αν και οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο για τρίτη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί ψηφίσματος που ζητούσε την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, ο πρόεδρος Biden επαναλαμβάνει ολοένα και πιο συχνά την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία για εκεχειρία – έστω και προσωρινή - μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas.
Αν και η ρητορική του Biden φαίνεται να φέρνει τις ΗΠΑ πιο κοντά με την παγκόσμια κοινότητα που ζητά από το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, οι ΗΠΑ κατά την τοποθέτηση τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησαν να μην υπάρξει απόφαση που να ζητά από το Ισραήλ να αποσυρθεί αμέσως και άνευ όρων από τη Γάζα.
Πάντως,
το Ισραήλ εμφανίζεται ανυποχώρητο στην επίτευξη των στόχων του, διαμηνύοντας πως η προαναγγελθείσα χερσαία επίθεση στη Rafah, στο τελευταίο οχυρό της Hamas, θα πραγματοποιηθεί καθώς αυτό που προέχει είναι η … ολοκληρωτική νίκη.
Την ίδια στιγμή όμως νίκες καταγράφουν και οι Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα, εκεί που όπως φαίνεται καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες κατά της ηγεμονίας της Δύσης.

ΗΠΑ σε Δικαστήριο Χάγης: Μην ζητήσετε την άμεση αποχώρηση των Ισραηλινών

Κατά την τοποθέτηση του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο Richard Visek αξιωματούχος από το State Department ζήτησε να μην υπάρξει απόφαση που θα απαιτεί από το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματα του από τη Γάζα άμεσα και άνευ όρων, καθώς όπως είπε, η επίθεση της Hamas απέδειξε τις νόμιμες ανάγκες ασφαλείας που πρέπει να έχει το Ισραήλ απέναντι σε οποιαδήποτε λύση.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ προέτρεψαν το δικαστήριο «να μην καταλήξει σε μια απόφαση ότι το Ισραήλ είναι νομικά υποχρεωμένο να αποσυρθεί αμέσως και άνευ όρων από τα κατεχόμενα εδάφη», αλλά «να διατηρήσει και να προωθήσει το καθιερωμένο πλαίσιο» για την επίτευξη της λύσης δύο κρατών.
Όπως είπε ο Αμερικάνος αξιωματούχος, η σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστινίων δεν μπορεί να επιλυθεί με βία ή με μονομερείς ενέργειες, αλλά με ένα σχέδιο ειρήνης που θα προβλέπει ένα ασφαλές Παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ και που θα προκύψει μέσα από διαπραγματεύσεις.

Το σχέδιο των ΗΠΑ

Πάντως, το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Γάζα προβλέπει αρχικά μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ – Hamas υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα συνοδεύεται με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Hamas.
Επιπλέον, το σχέδιο αυτό τάσσεται κατά μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Rafah.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια αλλαγή ρητορικής από τον Αμερικάνο πρόεδρο, ο οποίος πάντως από την αρχή του πολέμου δηλώνει ότι πιέζει τους Ισραηλινούς για εκεχειρία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η αλλαγή στις τοποθετήσεις του Biden, ο οποίος δέχεται έντονη κριτική ακόμα και μέσα από το κόμμα των Δημοκρατικών για την «χαλαρή» στάση του απέναντι στο Ισραήλ, έχουν να κάνουν κυρίως με τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη σχεδιαζόμενη ισραηλινή εισβολή στη Rafah.

Μέχρι την τελική νίκη

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να σταματήσουν, εάν δεν επιτύχουν την εξόντωση της Hamas.
Και για να συμβεί αυτό, επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία η εισβολή στη Rafah, καθώς εκεί – υποστηρίζουν – πως βρίσκεται η ηγεσία της Hamas, σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις και ενδεχομένως και οι Ισραηλινοί όμηροι που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου του 2023.
Το Ισραήλ έχει δώσει τελεσίγραφο στην Hamas να απελευθερώσει όλους τους ομήρους έως την έναρξη του Ραμαζανιού – αρχίζει στις 10 Μαρτίου – προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα εξαπολύσει επίθεση στη Rafah.

Διαπραγματεύσεις τέλος με επίθεση στη Rafah

Η διεθνής κοινότητα αντιδρά έντονα στο σενάριο επίθεσης στη Rafah, καθώς προειδοποιεί ότι θα αποτελέσει σφαγή και μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή.
Στη Rafah έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γάζας.
Πέρα όμως από το αιματοκύλισμα, οι ανησυχίες εδράζουν στο ότι εάν τελικά το Ισραήλ επιτεθεί, τότε θα καταρρεύσει οριστικά κάθε προοπτική διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες πραγματικά θα εμπλακούν σε μάχη… αλληλοεξόντωσης.

Επίγεια κόλαση

Η Γάζα εδώ και εβδομάδες έχει μετατραπεί σε μια επίγεια κόλαση για τα 2,3 εκατομμύρια του πληθυσμού της.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως 9 στα 10 παιδιά κάτω των 5 ετών είναι αντιμέτωπα με μολυσματικές ασθένειες, τη στιγμή που τρόφιμα και καθαρό πόσιμο νερό είναι εξαιρετικά δυσεύρετα αγαθά.
Εξίσου δραματική είναι και η έλλειψη φαρμάκων, τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων υπολειτουργεί χωρίς να διαθέτει βασικά εργαλεία για να διαχειριστεί τους περίπου 70.000 τραυματίες.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) ανέστειλε χθες Τρίτη 20/2 τη διανομή βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας που είναι παραδομένο, όπως λέει, στο χάος και στη βία εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, με τους Παλαιστίνιους να υποστηρίζουν πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί «καταδίκη σε θάνατο 750.000 ανθρώπων» και ότι θα οδηγήσει σε «διεθνή καταστροφή».

Η Λατινική Αμερική μιλά για γενοκτονία

Εν τω μεταξύ ολοένα και περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής μιλούν για γενοκτονία στη Γάζα.
Μετά τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Lula, ο οποίος μίλησε για γενοκτονία των Ισραηλινών στη Γάζα αντίστοιχη με αυτήν των Ναζί κατά των Εβραίων – γεγονός που είχε ως συνέπεια να κηρυχθεί persona non grata από τους Ισραηλινούς – την ίδια θέση συμμερίστηκαν οι πρόεδροι της Κολομβίας και της Βολιβίας.

Στους 29.313 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 29.313 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 69.333 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως ανακοίνωσαν οι Παλαιστίνιοι, το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν άλλοι 118 Παλαιστίνιοι.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έχουν χάσει 237 στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, με την Hamas να αναφέρει ότι οι απώλειες στις τάξεις των μαχητών της υπολογίζονται σε περίπου 6.000.

Οι Houthis πνίγουν την ηγεμονία της Δύσης

Την ίδια στιγμή, στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Houthis επιτυγχάνουν τις πρώτες μεγάλες τους νίκες κατά των δυνάμεων της Δύσης.
Συγκεκριμένα, οι Houthis κατάφεραν να βυθίσουν στις 19/2 το βρετανικό εμπορικό πλοίο Rubymar, το οποίο έπληξαν με δύο πυραύλους.
Αν και το πλήρωμα κατάφερε να σβήσει την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, τελικά αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει, καθώς δεν απέδωσαν οι προσπάθειες να σωθεί το πλοίο.
Το Rubymar έγινε το πρώτο πλοίο που βυθίστηκε ως αποτέλεσμα επίθεσης των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς όλες οι προηγουμένως, δεκάδες επιθέσεις είχαν προκαλέσει υλικές ζημιές. Μετά τη βύθιση του Rubymar, οι Houthis επιτέθηκαν και σε 2 ακόμη πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου.
Επρόκειτο για τα αμερικανικά εμπορικά πλοία Sea Champion και Navis Fortuna, τα οποία σύμφωνα με τους Houthis, υπέστησαν «καταστροφικές ζημιές», κάτι που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει η CENTCOM, η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ στην περιοχή.
88888_1.jpg
Μια ακόμα σημαντική νίκη των Houthis τα τελευταία 24ωρα ήταν η καταστροφή του αμερικανικού επιθετικού και αναγνωριστικού drone, MQ-9 Reaper με πύραυλο εδάφους - αέρος.
Οι επιτυχίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με νέα πλήγματα στο έδαφος της Υεμένης κατά θέσεων των Houthis, οι οποίοι ωστόσο διαμηνύουν πως οι επιθέσεις τους όχι μόνο δεν θα σταματήσουν, αλλά θα ενταθούν μεταξύ άλλων και με ναυτικά drones.
Σημειώνεται πως οι Houthis άφησαν να περάσουν ρωσικά και κινεζικά πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα χωρίς να τους προκαλέσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα.
6663.jpg
55555_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης