Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκόνη… η πανίσχυρη 3η Ταξιαρχία των Azov στην Avdiivka - Τεράστια ήττα για την ελίτ των Ουκρανών

Σκόνη… η πανίσχυρη 3η Ταξιαρχία των Azov στην Avdiivka - Τεράστια ήττα για την ελίτ των Ουκρανών
Νεκρός και ο αρχηγός της Andrei Iskra - Η Ταξιαρχία απέτυχε και στα δύο βασικά της καθήκοντα στην Avdiivka
Η ήττα των Ουκρανών στην Avdiivka αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία των Ρώσων από τον Μάιο του 2023, όταν και κατέλαβαν το Bakhmut.
Η επιτυχία όμως των Ρώσων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, διότι στην πόλη της Avdiivka εστάλη κατόπιν εντολής του Ουκρανού αρχιστράτηγου, Alexander Syrsky, η επίλεκτη 3η Ταξιαρχία των Azov, η πιο ισχυρή και καλύτερη εκπαιδευμένη στρατιωτική μονάδα που διαθέτουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Παρά τη διαταγή του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky προς τους Ουκρανούς στρατιώτες να υπερασπιστούν μέχρι τέλους την Avdiivka, παρά τις σχετικές εντολές του Syrsky… τελικά τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά για τους Ουκρανούς, οι οποίοι αν και διατηρούσαν περίπου 8.000 στρατιώτες τόσο στο κέντρο όσο και στα βόρεια της πόλης πέρα από την 3η Ταξιαρχία, τελικά αποφάσισαν να υποχωρήσουν… υπό τον φόβο ενός ακόμα μακελειού και αιματοκυλίσματος.

Πανωλεθρία

Η Avdiivka, την άμυνα της οποίας οι Ουκρανοί ετοίμαζαν και ενίσχυαν επί 9 συναπτά έτη, έπεσε επίσημα τη νύχτα της 17ης Φεβρουαρίου, όταν ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής Syrsky ανακοίνωσε την απόσυρση των στρατευμάτων σε «νέες προετοιμασμένες αμυντικές γραμμές».
Μάλιστα, λίγες μέρες νωρίτερα ξεκίνησε η ανεξέλεγκτη μαζική απόδραση ουκρανικών ταγμάτων από την πόλη, κατά την οποία ο ουκρανικός στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες.
Ο ουκρανικός στρατός εγκατέλειψε τραυματίες, νεκρούς και εξοπλισμό.
Σχεδόν 1000 Ουκρανοί στρατιώτες συνελήφθησαν από τον ρωσικό στρατό.

Όλοι στοχοποιούν την 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου

Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κατηγόρησαν σε μεγάλο βαθμό την περιβόητη 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για την αποτυχία της ουκρανικής άμυνας.
Η μονάδα μεταφέρθηκε επειγόντως στην πόλη για να σταματήσει την περικύκλωσή της αρκετές ημέρες πριν την ουκρανική ήττα.
Η 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου δημιουργήθηκε στα ερείπια του τάγματος Azov και περιλάμβανε κυρίως βετεράνους της.
Αυτοί οι μαχητές διακρίθηκαν για την ιδιαίτερη σκληρότητά τους και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κινήτρων να πολεμήσουν εναντίον των Ρώσων, που αποδείχθηκαν τόσο κατά την επίθεση στη Μαριούπολη όσο και αργότερα στο Bakhmut.
Μετά την παράδοση των Azov στο Azovstal, και κατά τη διάρκεια άλλων μαχών, πολλά από τα μέλη του κατέληξαν στη ρωσική αιχμαλωσία και τα περισσότερα έχουν ήδη καταλήξει σε ρωσικές φυλακές για πολλά εγκλήματα πολέμου, κυρίως κατά αμάχων.

Οι Azov επάνδρωσαν την 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου

Η δόξα της μονάδας και η ανταλλαγή των ηγετών της με την τουρκική μεσολάβηση επέτρεψαν να σχηματιστεί η 3η Ταξιαρχία Εφόδου, η οποία ένωσε ξανά τους ένθερμους Azov.
Από τον Δεκέμβριο του 2023, η μονάδα μένει στις πίσω περιοχές στο Kramatorsk.
Η ταξιαρχία κληρονόμησε το δικό της σύστημα στρατολόγησης και εκπαίδευσης από το ναζιστικό τάγμα του Azov, γεγονός που την κατέστησε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και έτοιμους για μάχη σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Για μήνες, το στρατιωτικό της προσωπικό ασχολούνταν με την εκπαίδευση, τη στρατολόγηση νέων μαχητών και, σύμφωνα με πληροφορίες, τον επανεξοπλισμό με οχήματα μάχης πεζικού Bradley και άλλο δυτικό εξοπλισμό.
H Ουκρανία αξιολόγησε αυτή τη μονάδα ως μια από τις πιο εκπαιδευμένες για τις μάχες στην Avdiivka, με την πιο σχετική εμπειρία στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων σε παρόμοιες αστικές συνθήκες, δεδομένης της εμπειρίας της στη Μαριούπολη και στο Bakhmut ή Artemovsk… αλλά η δόξα του Azov καταστράφηκε στην Avdiivka.
Στις 13 Φεβρουαρίου 2024, το CNN ήταν το πρώτο που ανέφερε για τη μεταφορά της 3ης ξεχωριστής ταξιαρχίας εφόδου στην Avdiivka.
Στις 15 Φεβρουαρίου, επίσημες πηγές της Ταξιαρχίας επιβεβαίωσαν την ανάπτυξή της στην Avdiivka.
Μπαίνοντας στη μάχη αμέσως η ταξιαρχία υπέστη μεγάλες απώλειες.

Σκοτώθηκε ο αρχηγός των Azov Andrei Iskra

Μία από τις βαριές απώλειες για τη μονάδα ήταν ο θάνατος του αρχηγού της μονάδας, του διάσημου Ουκρανού «ήρωα» και ένθερμου Azov, Andrei Iskra, στις 14 Φεβρουαρίου.
Αν και σκληρός στη μάχη, άντεξε μόνο δύο ημέρες στην Avdiivka.
Αμέσως μετά, το στρατιωτικό προσωπικό της Ταξιαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών της, παραπονέθηκε για την κρίσιμη κατάσταση της ουκρανικής φρουράς.
Δήλωσαν ότι «οι μάχες στην Avdiivka είναι πιο βαριές από ότι στο περικυκλωμένο Bakhmut».
Η ουκρανική διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε πολύ για τις προειδοποιήσεις τους…
Όπως δήλωσε επίσημα η 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου, το κύριο καθήκον της ήταν να ενισχύσει τα ουκρανικά στρατεύματα στην Avdiivka.

Απέτυχαν οι Azov και στα δύο τους βασικά καθήκοντα

Μάλιστα, η μεταφορά της 3ης Ταξιαρχίας Εφόδου είχε δύο βασικά τακτικά καθήκοντα.
Ο πρώτος στόχος ήταν να σταματήσει η προέλαση των Ρώσων στο κέντρο της πόλης.
Για να εκτελέσει αυτό το έργο, μέρος της Ταξιαρχίας επιδόθηκε σε μάχη με τις προελαύνουσες ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του τοπικού σιδηροδρομικού σταθμού.
Μαζί με τους πρώην μαχητές του τάγματος Azov, την υπεράσπιση του σιδηροδρομικού σταθμού κρατούσαν ξένοι «μισθοφόροι», συμπεριλαμβανομένου του τακτικού στρατιωτικού προσωπικού από τον Καναδά, που μεταφέρθηκαν στην «ελίτ» μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Εκεί συνελήφθη ο διοικητής λόχου της 3ης χωριστής Ταξιαρχίας Εφόδου.
Ρώσοι στρατιώτες τον βρήκαν να κρύβεται σε ένα καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Επέλεξε να σώσει τη ζωή του και παραδόθηκε.
Το δεύτερο καθήκον της 3ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Εφόδου ήταν να αποτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από την περικύκλωση της πόλης, δεσμεύοντάς τις σε μάχες στα περίχωρα.
Οι ελίτ μαχητές έπρεπε να γίνουν ασπίδα ενάντια στη ρωσική λαβίδα γύρω από την Avdiivka, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει την ασφαλή έξοδο ολόκληρης της ουκρανικής φρουράς από την κατεστραμμένη πόλη, προκειμένου να διατηρηθεί η μαχητική ικανότητα των ουκρανικών μονάδων για περαιτέρω μάχες.
Αλλά οι μαχητές του Azov δεν εκπλήρωσαν κανένα από τα καθήκοντα που είχαν τεθεί.
Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη αναγνώριση της ουκρανικής ήττας, οι ρωσικές μονάδες κατάφεραν να σπάσουν την ουκρανική άμυνα τόσο στα νότια όσο και στα βόρεια προάστια, αναγκάζοντας την ουκρανική φρουρά να φύγει από τις θέσεις τους στην πόλη σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πλήρη περικύκλωση.
Δεν κατάφεραν όλοι να ξεφύγουν.

Azov αιχμαλωτίστηκαν για δεύτερη φορά

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού του εδάφους του εργοστασίου, μέρος της Ταξιαρχίας αιχμαλωτίστηκε από τον ρωσικό στρατό.
Σύμφωνα με αναφορές, ορισμένοι από τους Ουκρανούς Azov συνελήφθησαν για δεύτερη φορά.
Βρίσκονταν ήδη στη ρωσική αιχμαλωσία, μετά τις μάχες για τη Μαριούπολη.
Η ρωσική πλευρά είναι πιθανό να μοιραστεί σύντομα τα πλάνα από τις ανακρίσεις των Azov που συνελήφθησαν δεύτερη φορά.
Και έτσι καταστράφηκε η δόξα μιας από τις πιο ένθερμες μονάδες των Ουκρανών, το τάγμα Azov, το οποίο, παρ' όλες τις μεταμορφώσεις, δεν κατάφερε να νικήσει τον ρωσικό στρατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης