Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα - σοκ: Οι Ευρωπαίοι αλλάζουν στάση - Μόλις το 10% πιστεύει σε νίκη της Ουκρανίας - Βλέπουν συμβιβισμό με Ρωσία

Έρευνα - σοκ: Οι Ευρωπαίοι αλλάζουν στάση - Μόλις το 10% πιστεύει σε νίκη της Ουκρανίας - Βλέπουν συμβιβισμό με Ρωσία
Πιο πιθανό σενάριο κατά τους Ευρωπαίους, κάποιο είδος συμβιβαστικής διευθέτησης
Δύο χρόνια πολέμου συμπληρώνονται στην Ουκρανία και μόλις το 10% των Ευρωπαίων πιστεύει πως το Κίεβο θα μπορέσει στο τέλος να επικρατήσει της Ρωσίας.
Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η στρατιωτική σύγκρουση που μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022 στην Ουκρανία θα τελειώσει με κάποιου είδους συμβιβαστική διευθέτηση μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών.

Αλλαγή στην κοινή γνώμη

Το εύρημα αυτό αποτελεί μια σημαντική αλλαγή του κλίματος στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, καθώς μόλις πριν έναν χρόνο η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πίστευε ότι η Ουκρανία πρέπει να ανακτήσει όλα τα χαμένα εδάφη της.
«Αυτή η αλλαγή εκτιμάται πως θα απαιτήσει από τους πολιτικούς να υιοθετήσουν μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση που θα επικεντρώνεται στον καθορισμό του τι πρέπει να σημαίνει πραγματικά μια αποδεκτή ειρήνη» υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης .
«Προκειμένου να υποστηρίξουν τη συνεχή ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μιλούν για τον πόλεμο», επισήμανε Mark Leonard του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), που ανέθεσε τη δημοσκόπηση.
12_29.JPG
Βιώσιμη ειρήνη

Σύμφωνα με τον Leonard, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι «επιθυμούν διακαώς να αποτρέψουν μια ρωσική νίκη», αλλά δεν πιστεύουν ότι το Κίεβο μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά, γεγονός που σημαίνει ότι το πιο πειστικό επιχείρημα για ένα ολοένα και πιο σκεπτικιστικό κοινό είναι ότι η συνέχιση της βοήθειας «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βιώσιμη, διαπραγματευόμενη ειρήνη που ευνοεί το Κίεβο – παρά μια νίκη για τον Putin».

Μόνος ένας στους δέκα

Βάσει της δημοσκόπησης «Πόλεμοι και Εκλογές: Πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να διατηρήσουν τη δημόσια υποστήριξη για την Ουκρανία», διαπίστωσε ότι μόνο ένας στους 10 Ευρωπαίους στις 12 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα πίστευε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης, ενώ διπλάσιος αριθμός (20%) προέβλεψε ρωσική νίκη.
Ακόμη και στα πιο αισιόδοξα κράτη μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα – Πολωνία, Σουηδία και Πορτογαλία – λιγότεροι από ένας στους πέντε (17%) πίστευαν ότι το Κίεβο θα μπορούσε να επικρατήσει.

Τι λένε οι Έλληνες

Σε όλα τα κράτη, η κοινή γνώμη συμμερίζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 37% ότι ο πόλεμος θα καταλήξει σε κάποια συμβιβαστική διευθέτηση – αν και σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα αυτό ήταν πιο υψηλό. 
Στη Σουηδία (50%), στην Πορτογαλία (48%) και στην Πολωνία (47%), οι ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό να πουν ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να αντεπιτεθεί, ενώ στην Ουγγαρία (64%), στην Ελλάδα (59%), στην Ιταλία (52%) και στην Αυστρία (49%), προτίμησαν να πιέσουν το Κίεβο να αποδεχθεί μια διευθέτηση.
Μάλιστα στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό - μετά την Ουγγαρία - που πιστεύει σε νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία, οι απόψεις ήταν πιο ισομερώς διχασμένες.
14_12.JPG
Ο αντίκτυπος

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 33% των Ευρωπαίων υποστηρίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία τους απασχολεί άμεσα και ότι έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην χώρα τους από ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρει η έρευνα, αν και οι Ευρωπαίοι κάθε άλλο παρά σε... ηρωική διάθεση είναι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, νιώθοντας απαισιόδοξοι για την έκβαση του, παρόλο αυτά δεν έχει αλλάξει η θέση τους για το ότι πρέπει η Ευρώπη να εμποδίσει μια νίκη των Ρώσων.
Συνεπώς οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν πως η πρόκληση για τους Δυτικούς πολιτικούς είναι πως θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν και να συνδυάσουν αφενός τη  μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών για το τέλος του πολέμου αφετέρου την επιθυμία να διατηρηθεί η υποστήριξη για να αποτραπεί μια νίκη της Ρωσίας.
«Καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο, η αναζήτηση για τον ορισμό της ειρήνης θα είναι ένα κρίσιμο πεδίο μάχης.
Οι ηγέτες θα πρέπει να βρουν μια νέα γλώσσα που να αντηχεί στο τρέχον αίσθημα» επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.
Όπως λέει ο Ivan Krastev, εκ των συγγραφέων της έρευνας, μια νίκη των Ρώσων δεν είναι ειρήνη.
«Αν το τίμημα του τερματισμού του πολέμου είναι η μετατροπή της Ουκρανίας σε καμένη γη, αυτό θα είναι μια ήττα όχι μόνο για το Κίεβο αλλά και για την Ευρώπη και την ασφάλειά της» επισημαίνει ο Krastev.

Κακή είδηση η επιστροφή Trump

Η πιθανή επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο αντιμετωπίζεται γενικά ως κακή είδηση, με το 56% των ερωτηθέντων στις 12 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν ότι θα ήταν πολύ ή αρκετά απογοητευμένοι αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επανεκλεγόταν.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί η Ουγγαρία, όπου το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν ευχαριστημένο από την επιστροφή του Trump, έναντι 31% που δηλώνει ότι θα ήταν απογοητευμένο.
Όπως αναφέρεται, μόλις το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, του επίσης ακροδεξιού αυστριακού FPO και των Fratelli d'Italia της πρωθυπουργού Giorgia Meloni λέει ότι θα καλωσόριζε την επιστροφή του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ ενώ ακόμα χαμηλότερα είναι τα ποσοστά ανάμεσα στους υποστηρικτές του Εθνικού Μετώπου της Le Pen στη Γαλλία και του Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη στην Πολωνία.
Στο ερώτημα τι πρέπει να πράξει η ΕΕ σε περίπτωση που οι ΗΠΑ υπό τον Trump σταματήσουν τη βοήθεια στο Κίεβο, το 41% λέει ότι θα πρέπει είτε να αυξήσει είτε να διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα την υποστήριξη της έναντι 33% που προτιμά η ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ.
15_9.JPG


Η ταυτότητα της δημοσκόπησης

Η δημοσκόπηση, η οποία έγινε τον περασμένο Ιανουάριο σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας –, διαπίστωσε ότι η αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, οι αυξανόμενοι φόβοι για αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ και η προοπτική μιας δεύτερης προεδρικής θητείας του Donald Trump στις ηπα τροφοδοτούσε την απαισιοδοξία για την έκβαση του πολέμου.
Η μέτρηση διεξήχθη πριν από την υποχώρηση της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο από την ανατολική πόλη Avdiivka, η οποία χάρισε στη Ρωσία τη σημαντικότερη στρατιωτική της νίκη από την κατάληψη του Bakhmut τον Μάιο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης